Hlavní navigace

Slevy i stírací losy. Obchodní řetězce sází na mobilní aplikace. Víme, co umí

2. 11. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Obchodní řetězce oslovují své zákazníky nejen prostřednictvím letáků, ale také díky mobilním aplikacím. Vyplatí se jim jak při nákupu, tak při jeho plánování.

Nejen v době, kdy se vše včetně potravin zdražuje, lidé hledají možnosti, jak ušetřit. V případě supermarketů bylo dříve jedinou možností vyhledávání a nakupování akčního zboží, případně využití věrnostních programů. V době chytrých telefonů je další možností používání mobilních aplikací řetězců, které se těší velké oblibě.

Ekonom BH Securities Štěpán Křeček pro server Aktuálně.cz řekl, že mobilní aplikace jsou vlastně novou verzí letáků, která může být populárnější u mladších generací postupně přecházejících z reálného do virtuálního světa. Peníze jsou vždy až na prvním místě. Proto se nemůžeme divit, že aplikace, které lidem mohou ušetřit nějakou tu korunu v peněžence, patří mezi nejoblíbenější. Navíc, když aplikaci vyvine známá společnost, která ji může šířit mezi své zákazníky, je úspěch téměř nevyhnutelný, dodal dále.

Albert

Aplikace Můj Albert umožňuje zákazníkům za každý nákup sbírat kredity, které mohou vyměnit za slevu na příští nákup. Konkrétně se jedná o 1 kredit za utracených 200 korun s tím, že více kreditů je možné získat za zdravé potraviny z jejich řady nebo za vybrané produkty měnící se každý týden. Kromě toho je možné v aplikaci vytvářet a sdílet nákupní seznamy, procházet letáky, uchovávat elektronické účtenky a sbírat kampaňové body bez papírové kartičky. Ty se při placení automaticky načítají a zákazník má navíc v aplikaci vždy na začátku kampaně hned tři předvyplněné body. Další funkcí jsou recepty, které aplikace nabízí na základě preferencí – podle toho, co uživatel rád vaří a jí. Recepty je možné ukládat nebo si rovnou ingredience přidat do nákupního seznamu. Přečíst si zde můžete také aktuální číslo magazínu Albert.

Billa

Billa má aplikaci BILLA Czech a nejvíce ji využijí ti, kteří jsou zapojeni do věrnostního programu s názvem BILLA Bonus club. Ti tam získají přístup ke své digitální kartě (mohou si tak zobrazit aktuální stav bodového konta) a najdou zde slevové kupony na akce u exkluzivních partnerů tohoto řetězce. V rámci aplikace je přímo možné se do BILLA Bonus clubu on-line registrovat  nebo si objednat plastovou BILLA kartu.

Dále je zde možné vyhledat si nejbližší prodejnu nebo najít kontakty jak na prodejny, tak na info linku a také odkazy na sociální sítě. Podobně jako v případě Albertu jsou zde recepty (konkrétně z food blogu Gusto academy) nebo nákupní seznamy a aktuální letáky.

Globus

Pro využití aplikace Můj Globus je nutné přihlášení k účtu věrnostního programu Globus Bonus a pro výběr peněžních bonusů Globus Bonus účtu je třeba použít plastovou čipovou kartu vydávanou k registraci na informacích každého hypermarketu. Po přihlášení zde uživatelé získají přístup k danému věrnostnímu programu a mohou si tak zde zkontrolovat peněžní bonusy a věrnostní řád. Slevové kupony přitom mohou posléze použít na pokladně přímo z telefonu. Dále zde najdou nákupní seznamy, které mohou sdílet například se členy domácnosti, nebo infromace o službách hypermarketů, jako jsou otevírací doby hypermarketu, čerpací stanice nebo mycí linky a také denní menu restaurace nebo kontakty na jednotlivé obchody v nákupní pasáži. V případě Restaurace Globus je navíc možné si objednat jídlo s sebou – stačí si vybrat z nabídky a zvolit čas vyzvednutí. 

V aplikaci je také integrované Scan&Go umožňující si zrychlit nákup díky tomu, že stačí naskenovat zboží přímo mobilem a posléze zaplatit u samoobslužné pokladny. K dalším funkcím patří vyhledávání produktů pomocí názvu nebo naskenování čárového kódu sloužícího k hledání konkrétního zboží nebo zkontrolování jeho aktuální ceny.

Kaufland

Aplikace Kauflandu najdete ke stažení pod názvem Kaufland – akce, kupóny, letáky a nákupní seznam, a přesně to se v ní nachází. Vlastníci Kaufland Card si ji zde mohou nahrát a získat pak díky ní slevy, výhodné kupony a také sbírat věrnostní body. Při začátku užívání aplikace si zákazník vybere nejbližší supermarket a sledovat zde může aktuální akce a letáky. Dále jsou zde recepty i nákupní seznamy s možností sdílení podobně jako u dalších aplikací. Podobně jako v případě Globusu je i v případě aplikace Kauflandu využít služby K-Scan a skenovat přímo mobilem nakupované produkty a posléze je zaplatit na samoobslužné pokladně.

Lidl

Aplikace Lidl Plus se objevila loni na podzim a dlouho patřila mezi nejstahovanější aplikace. Uživatelům umožňuje nahrát si zde kartu Lidl Plus, ale především zde naleznou slevové kupony na nejrůznější výrobky a také výhodnější ceny. Pro využívání výhod v rámci Lidl Plus je nutné mít zřízený účet Můj Lidl, který je pak možné používat i na e-shopu řetězce. Zákazník za každý registrovaný nákup obdrží stírací los, kde může vyhrát další slevy a výhody. V aplikaci se dále nachází akční letáky a elektronické účtenky z předchozích nákupů, které mají stejnou váhu jako ty papírové. Přes odkaz se dá dostat například na Kuchyně Lidlu, kde se nachází recepty.

Vzhled aplikací najdete v galerii:

Penny

Do aplikace Penny Česká republika je možné nahrát kartu Moje PENNY, kterou tak budou mít zákazníci v digitální podobě. Díky této kartě také získají speciální kupony. Dále se zde nachází nabídky akčních produktů, aktuální akční letáky a katalogy a informace o dalších novinkách a promo akcích. Uživatelé také mohou vyhledat nejbližší prodejny PENNY nebo vytvářet nákupní seznamy.

Tesco

Tesco má hned tři mobilní aplikace: první je určená pro online nákupy (Tesco Online nákupy), druhá na rychlé nákupy se skenováním zbožím (Scan&Shop) a třetí je pro vlastníky Club Card (Tesco Clubcard). Nepřihlášení uživatelé v ní naleznou letáky a akční zboží, mohou vyhledávat prodejny, přečíst si často kladené otázky týkající se Clubcard nebo najít kontakty na podporu. Těm zapojeným do programu Clubcard aplikace zjednodušuje sbírání bodů a využívání kuponů a poukázek. Zákazníci za každých 10 Kč získávají 1 bod, a pokud v daném období nasbírají alespoň 300 Clubcard bodů, obdrží peněžní poukázky, které mohou využít jako slevu při dalším nákupu. Za používání aplikace lze získat exkluzivní kupony i speciální benefity, jako je například narozeninový kupon. Také je zde možné spravovat všechny osobní údaje a upravit si tak adresu, další kontakty nebo marketingové preference.

Srovnání mobilních aplikací

Funkce mobilních aplikací obchodních řetězců
Název aplikace Obchodní řetězec Dostupnost pro Android Dostupnost pro iOs Slevové akce (pro členy) Nákupní seznamy Letáky Věrnostní programy a kampaně Uchování účtenek Využití při nákupu (skenování zboží)
Můj Albert Albert ano ano ano ano ano ano ano ne
BILLA Czech Billa ano ano ano ano ano ano ne ne
Můj Globus Globus ano ano ano ano ano ano ne ano
Kaufland – akce, kupóny, letáky a nákupní seznam Kaufland ano ano ano ano ano ano ano ano
Lidl Plus Lidl ano ano ano ne ano ne ano ne
PENNY Česká republika PENNY ano ano ano ano ano ne ne ne
Clubcard Tesco Česko Tesco ano ano ano ne ano ne ne ne (s jinou aplikací ano)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).