Hlavní navigace

Vysoké tempo růstu průmyslu podpořila výroba dopravních prostředků

11. 12. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostla meziročně průmyslová produkce o 8,4 %, což při očištění od vlivu počtu pracovních dnů a sezónních vlivů činí růst o 7,1 %. Na růst průmyslové produkce měla nejvíce pozitivní vliv výroba dopravních prostředků a zařízení, výroba elektrických a optických přístrojů a zařízení a výroba a opravy strojů a zařízení.

Naopak průmyslová produkce významně poklesla v odvětví výroba koksu a rafinérské zpracování ropy, což bylo způsobenou plánovanou odstávkou výrobního zařízení. K poklesu došlo i ve výrobě chemických látek, přípravků, léčiv a chemických vláken a ve výrobě základních kovů, hutních a kovodělných výrobků.

Co se týče tržeb, ty vzrostly meziročně ve stálých cenách o 9,3 %, což po očištění od sezónních vlivů a vlivu počtu pracovních dnů činil růst 8,2 %. K růstu tržeb opět prispěla výroba dopravních prostředků a zařízení, výroba elektrických a optických přístrojů a výroba a opravy strojů a zařízení. Tržby však poklesly v odvětví výroba koksu, rafinérské zpracování ropy, v těžbě energetických surovin a ve výrobě chemických látek, přípravků, léčiv apod.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).