Hlavní navigace

Varnsdorfská firma vyráběla sto tisíc punčoch denně. Dnes většina jejích budov chátrá

30. 5. 2024
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ve své době byla největší firmou na výrobu punčoch v Evropě. Denně zvládli její zaměstnanci uplést sto tisíc punčoch. Spolupracovala i se společností Baťa. Dnes je většina budov bývalé společnosti J. Kunert a synové prázdná. Minulý týden by firma oslavila sto let od svého založení.

Je to smutné výročí. Před sto lety, přesně 23. května 1924, založil varnsdorfský podnikatel Julius Kunert se svými syny Jindřichem a Juliem ml. společnost, která nesla jeho jméno. Rychle se stala symbolem úspěchu. Byla tak slavná, že si mohla dovolit, aby její punčochy z bamberského umělého hedvábí propagovala v roce 1930 i slavná herečka Marlene Dietrichová.

Z firmy, která byla po druhé světové válce znárodněna a posléze nesla jméno Elite, je dnes už víceméně jen vzpomínka. Loni skončila a většina budov, ve kterých pracovalo ve třicátých letech na pět tisíc zaměstnanců, je prázdná.

Značka Elite ale ještě dál žije. Koupil ji podnikatel Martin Veselík, který provozuje pletárnu v Krásné Lípě. A stoleté výročí připomíná alespoň projekt známé výtvarnice Kateřiny Šedé Elitka100.

Projděte si, jak firma J. Kunert a synové začínala a jak budovy po ní vypadají dnes.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je od ledna 2018 ředitelem médií vydavatelství Internet Info. Předtím 6 let vedl zpravodajskou sekci portálu iDNES.cz, ještě předtím byl několik let reportérem celostátní redakce MF DNES. Občas si rád něco napíše.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).