Hlavní navigace

Výdělky nula? Nezájem. Na minimální daň budete muset mít

11. 12. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Stát na daních OSVČ vydělává rok od roku méně. Spasit to má minimální daň. Ušetřit si na ni budou muset i živnostníci, kterým se dlouhodobě nedaří.

Budoucí vládní koalice plánuje znovu zavést minimální daň. Ta by od roku 2015 měla snížit výdělky také podnikatelům, kteří budou dlouhodobě ve ztrátě a nebudou mít jiné příjmy.

Na konceptu minimální daně pro vybrané živnostníky jsme se shodli, pronesl pro Hospodářské noviny předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Bič na neplatiče 

Minimální daň by měla sloužit jako účinný nástroj proti živnostníkům, kteří se placení daní vyhýbají. Jak uvádí server Finančnínoviny.cz, v roce 2006 živnostníci odvedli  kolem 18 miliard korun, v loňském roce to však bylo už jen necelé 3,5 miliardy.

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Minimální daň cílí na neplatiče daní

Asociace malých a středních podniků a živnostníků toto opatření kritizuje a hodnotí ho jako zcela nesystémové: Bude-li zaveden povinný desátek pro všechny podnikatele, bez ohledu na jejich výsledky, dokoná tato vládní koalice to, co nevyšlo Klementu Gottwaldovi ani Jiřímu Paroubkovi. Pokud tak skutečně nastane, vznikající vláda tím dává jasný signál, že nedokáže uřídit státní rozpočet a s předstihem raději zavede nesystémové, plošné výběry, aniž by alespoň naznačila, co pozitivního pro podnikatelský sektor vůbec hodlá učinit, dodává Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Výše minimální daně

Pokud se podnikateli tři roky po sobě nepovede, bude vykazovat ztrátu a nebude mít jiné příjmy, zaplatí na minimální dani něco kolem 1800 korun měsíčně. O konkrétní výši se zatím jedná. Přinese-li následující rok úspěch a živnostník se ze ztráty dostane, může si o zaplacenou částku daň zase snížit.

Vyhledejte své obchodní partnery a souvislosti. Vyzkoušejte Rejstřík firem

Minimální daň pro OSVČ hodnotím pozitivně, protože výběr daně z příjmů fyzických osob u OSVČ je téměř nulový, uvedl pro server Týden.cz analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).