Hlavní navigace

Výsledky sčítání jasno o počtu podnikatelů neudělaly

21. 12. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 329515
Statistici zveřejnili minulý týden předběžné výsledky sčítání. V oblasti počtu podnikatelů však příliš relevantní informace nepřinesly.

První výsledky sčítání už spatřily světlo světa. Data o počtu podnikatelů však nelze vzít příliš v potaz. Některé statistiky však mohou posloužit samotným podnikatelům. Zatímco “šokující” údaje o národnostech a religiozitě občanů podnikatelé zřejmě nevyužijí, statistiky ohledně vytápění domácností nebo počet samostatně žijících lidí se již zúročit dají. Klíčová data pro firmy však přinesou až detailní data za jednotlivé okresy a obce.

Počet podnikatelů ve sčítání

Minulý týden zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ) první předběžné výsledky Sčítání lidu, domů a bytů 2011. Některá data se týkají i podnikatelů. Oproti předchozímu sčítání celkově ubyl počet ekonomicky aktivních, kterých k rozhodnému dni 26. března statistici napočítali 5 172 737. V roce 2001 se mezi ekonomicky aktivní přitom řadilo o více než 80 000 lidí více (celkem 5 253 400). Nejvíce se snížil počet zaměstnanců, a to z 3 890 620 na 3 615 579 (pokles o více než 7 %). Mírně kleslo rovněž množství zaměstnavatelů, kterých je podle sčítání v současnosti 165 668 (o 3,6 % méně než v roce 2001).

Oproti předchozímu sčítání se o více než 20 000 zvýšil počet nezaměstnaných na 506 504 a rovněž stoupl počet OSVČ (z 572 200 na 593 132). V případě porovnání s prvním porevolučním sčítání se dá vypozorovat poměrně logický vývoj. Boom podnikání po pádu komunismu a vysoké nárůsty počtů osob – podnikatelů se zaměstnanci (zaměstnavatelé) i podnikatelů bez zaměstnanců (osoby pracující na vlastní účet, tj. OSVČ) do roku 2001. V posledním desetiletí se pak nárůst zastavil a u zaměstnavatelů a zaměstnanců došlo dokonce k mírnému poklesu.

Z hlediska členění krajů a ekonomické aktivity vyplývá jedna výjimka, a to Středočeský kraj. Zatímco ostatní kraje v podstatě kopírují celorepublikový vývoj, Středočeský kraj zaznamenal nárůst ve všech kategoriích ekonomické aktivity (u zaměstnanců, zaměstnavatelů i OSVČ). Podle statistiků je to zřejmě důsledek módního stěhování „movitějších“ mimo Prahu, respektive do okolí Prahy (proto Středočeský kraj). Evidentně se totiž jedná o osoby zaměstnané v produktivním věku s příslušnými příjmy. Čtěte také: Praha má nejvíce podnikatelů a jejich počet stále roste

Jak je to s podnikateli doopravdy?

Velký otazník však visí nad relevantností statistik ohledně počtů podnikatelů. V živnostenském rejstříku, který provozuje ministerstvo průmyslu a obchodu, bylo totiž k polovině letošního roku registrováno více než dva a čtvrt milionu podnikatelů, z nichž necelé dva miliony tvoří živnostníci. Jenže ani tyto statistiky však nereflektují realitu, jelikož obsahují nemalý počet neaktivních podnikatelů, tedy těch, kteří již nepodnikají. Jejich množství přesahuje podle ČSÚ jedna a čtvrt milionu. Ve skutečnosti tak v Česku podniká něco kolem milionu podnikatelů.

Podobná čísla vykazuje také Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), podle které ke konci září v Česku působilo přes milion OSVČ (dohromady hlavních a vedlejších). Zaměstnavatelů pak sociálka eviduje přes 260 tisíc. Čtěte více: Statistiky klamou, přes milion podnikatelů existuje jen na papíře

Některá data mohou podnikatelé už využít

Data ze sčítání však nemají sloužit jako statistiky o podnikatelích, podnikatelé ale mohou naopak výsledky využít pro svoji činnost. Rozhodujete-li se o podnikatelském záměru v konkrétním místě, dalším rozvoji nebo naopak změně podnikání, mohou vám data ze sčítání pomoci. První předběžné výsledky sčítání sice ještě neobsahují detailní data o jednotlivých obcích, podnikatelé však už mohou některé statistiky využít alespoň pro základní orientaci. Samozřejmě však záleží na oblasti podnikání. Čtěte více: Při sčítání lidu si nevymýšlejte, výsledná data slouží i vám

Podle místopředsedy ČSÚ Stanislava Drápala by například údaje o stárnutí populace měli sledovat podnikatelé třeba v sociálních a zdravotních služ­bách, ale také v cestovním ruchu či v dopravě. Nárůst singles (mladých) je určitě informace pro developery a navazující služby spojené s bydlením. Jsou tam také informace o plynofikaci a vytápění bytů, doplnil pro server Podnikatel.cz Drápal.

školení květen 24 - novinky

V oblasti vytápění domů a bytů třeba statistici zjistili, že výrazně přibylo domácností, které topí dřevem. V současnosti se jedná o 293 660 domác­ností, zatímco před deseti lety jich bylo pouze 167 341. Jde tak o 76% nárůst. Na ústupu je naopak uhlí, kdy počet domácností, které jej využívají k vytápění, klesl za posledních deset let o 40 % (z 575 tisíc na 346 tisíc). U vytápění plynem zůstala situace poměrně stabilní. Aktuálně plynem vytápí 1,47 milionu domácností, zatímco při posledním sčítání to bylo 1,40 milionu domácností. 

Příklady konkrétního využití dat ze sčítání podnikateli

  • Stovky firem používají ze sčítání informace o rozložení pracovních sil (i ve velmi malém územním detailu) z hlediska pohlaví, věku, úrovně a konkrétního zaměření vzdělání či kvalifikace pro rozhodování o místě investic a nebo zisku pracovních sil.
  • Informace o technické stránce obytných domů a jejich stavu (stáří, materiál nosných zdí, počet podlaží, technická vybavenost budovy, rozvody…) slouží často jako podklad pro firmy, když se rozhodují, ve kterých regionech je efektivní nabízet například rekonstrukční práce či prodej stavebního, spojovacího nebo instalačního materiálu, případně také při posuzování možnosti demolic a nové výstavby.
  • Informace o technickém stavu a stáří domů a bytů používají firmy, které se specializují na drobné stavební práce, kutilství, opravy v domácnostech a podobně.
  • Přehled o věkové struktuře obyvatel je klíčový pro firmy, které nabízí například služby pro seniory, ale také pro firmy, které se zabývají třeba hlídáním dětí. I těm se hodí informace, kde jsou mladé rodiny s dětmi a kde tak najdou své potenciální zákazníky.

Na další data ze sčítání si však podnikatelé nějaký ten měsíc počkají. Ve 3. čtvrtletí 2012 zveřejní ČSÚ definitivní výsledky sčítání lidu za ČR a kraje podle obvyklého bydliště. Ve 4. čtvrtletí 2012 budou následovat detailním údaje o domácnostech a bytech za ČR a kraje a základní informace o okresech a obcích. V 1. čtvrtletí 2013 by měly být zveřejněny podrobné údaje za okresy, města a obce a ve 2. čtvrtletí 2013 pak přibudou údaje o dojížďce do zaměstnání. Ve 2. pololetí 2013 by měl být vydán Statistický lexikon obcí a Atlas výsledků SLDB.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).