Hlavní navigace

Vysoká inflace? Důchodci dostanou přidáno ze zákona

14. 11. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Nová vláda se bude muset vypořádat s inflací a přidat důchodcům ze zákona. Jak vyplývá z její koaliční smlouvy, čeká nás také konec EET i daňové prázdniny pro rodiny.

Pokud inflace dosáhne úrovně 5 %, pak podle zákona o důchodovém pojištění dojde k mimořádné valorizaci důchodů. U mimořádné valorizace se sleduje měsíční inflace. Podle ekonomů se dá očekávat, že se na meziměsíční inflaci 5 % dostaneme během prosince, ledna nebo února. Další mimořádné navýšení penzí by mohli senioři očekávat příští rok v létě. Mimořádná valorizace se týká všech typů důchodů, tedy starobních, invalidních, pozůstalostních i sirotčích. Více v souhrnném článku

Co slibuje nová vláda

Nová vláda chce definitivně ukončit EET, zavést daňové prázdniny pro rodiny a valorizaci základní slevy na poplatníka. Ke dříve slibovanému snížení sociálního pojištění na straně zaměstnavatelů o 2 procentní body dojde za předpokladu, že se konsolidují veřejné finance. Sociální pojištění by se nicméně mělo snížit u částečných úvazků. Vyplývá to z koaliční smlouvy.

V Česku podniká rekordní počet OSVČ

Na konci září v ČR podnikal rekordní počet OSVČ. Nejvíce jich sice registruje Praha, nejvyšší meziroční přírůstek však zaznamenal Středočeský kraj. Celkově v Česku působilo o 21 tisíc více OSVČ než před rokem. Tahounem byly především OSVČ hlavní, kterých meziročně přibylo přes 18 tisíc.

Celníci prohráli soud s podnikatelem

Podnikatel uspěl ve sporu s celníky, kteří mu při kontrole dodávky piva neuznali doklady o převodu piva z daňového skladu, protože je měl jen vyfocené v mobilu. Argument celníků, že tzv. převodky musí být v papírové podobě, i když to zákon přímo nestanovuje, odmítl jak pražský soud, tak Nejvyšší správní soud (NSS). Ten zároveň upřesnil, že pokud zákonodárce výslovně neurčí, že je z nějakých důvodů třeba trvat na listinné podobě, musí úřad zohlednit technologický i společenský pokrok.

Od nového roku vyšší zálohy na zdravotní pojištění

Od nového roku se opět zvedají zálohy na zdravotní pojištění. Zatímco v tomto roce je minimální záloha OSVČ ve výší 2 393 korun, v důsledku zvýšení průměrné mzdy se záloha od roku 2022 zvýší o 234 korun. Částku v nové výši, tedy 2 627 korun, je nutno odvést již počínaje lednovou platbou pojistného. Termín splatnosti je u OSVČ od 1. ledna do 8. února.

Více než polovina firem nezaplatila na daních ani korunu

Přes 50 % firem nezaplatilo vloni na dani z příjmů ani korunu. Z dat také vyplývá, že nějakou daň z příjmů zaplatil za rok 2020 nejmenší podíl firem za poslední čtyři roky. V roce 2020 se jednalo o 48,5 %, zatímco v roce 2019 daň z příjmu vykázalo necelých 52 % společností, což je nejvyšší podíl za posledních šest let.

Nové články do mailu

Odesíláme každý den nebo každý týden. Odebírejte i zcela nový newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).