Hlavní navigace

Z diskuze: Jak na začátky podnikání

27. 4. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Musí mít podnikatel při rozjezdu živnosti již podnikatelský účet? Jak kombinovat volnou a vázanou živnost? Tyto a další otázky zazněly v novém diskuzním fóru. Přečtěte si další žhavá témata pro začínající podnikatele.

Kombinace volné a vázané živnosti?

Dobrý den, hledám informace pro založení soukromého hlídání pro děti. Zatím jsme jen v kostce prostudovala, že pokud jde hlídání nad 3 roky, není nutné plnění speciálních podmínek. Pod 3 roky jde o vázanou živnost, kde splňuji podmínky na vzdělání. Je možná kombinace? Měla bych zájem o hlídání dětí cca od 1–5 let.

Kombinace možná je. Horší je to s prostory a vybavením, přeci jen musíte splňovat velmi přísné podmínky, ať již stavební či hygienické.

Reagovat (do článků z diskuze)



Musí mít OSVČ podnikatelský účet nebo stačí obyčejný?

Zajímá mě, zda si jako začínající živnostník musím zřídit podnikatelský účet, nebo stačí normální. Účet budu zřizovat tak jako tak, chtěla jsem rovnou podnikatelský, ale narazila jsem na podmínku mít IČO. IČO nezískám, dokud nepodám žádost na živnostenském úřadě, ale v té žádosti vyplňuji číslo účtu. Je to začarovaný kruh. Ví někdo, jak z toho ven?

Na živnost podnikatelský účet není třeba. Pokud o něj máte zájem (např. z důvodu lepších podmínek), zařiďte si ho až po získání a zaregistrování živnosti.

Reagovat (do článků z diskuze)



Jaká živnost na chovatele exotického ptactva?

Jako chovatel exotického ptactva, který chce pořídit chovné páry a začít odchovávat a prodávat mladé, jaký ŽL si mám zřídit?

Živnost volná, obor č. 5 Chov zvířat a jejich výcvik (s výjimkou živočišné výroby).

Reagovat (do článků z diskuze)



Kam patří živnost pro služby seniorům?

Potřebovala bych poradit, kam zařadit živnost „služby seniorům“. Jednalo by se o pomoc v domácnosti, vaření, doprovod k lékaři, praní apod.?

Všechno je to živnost volná, obory:

  • 75. Praní pro domácnost, žehlení, opravy a údržba oděvů, bytového textilu a osobního zboží
  • 78. Poskytování služeb osobního charakteru a pro osobní hygienu
  • 79. Poskytování služeb pro rodinu a domácnost
Reagovat (do článků z diskuze)



Stavební firma a soukromé stavby

Měla bych dotaz pro podnikání ve stavebnictví. Platí nějaké zvláštní pravidlo, nebo podmínky pro fyzickou osobu, která podniká v oboru zednictví a jako podnikatel si chce na vlastním soukromém pozemku postavit garáž pro soukromé účely? Tím si zadat zakázku pro stavbu a vyúčtovat příjmy i výdaje jako podnikatel?

Pokud je to OSVČ, tak sám sobě fakturovat nemůže. Jenom veškeré náklady na tuto výstavbu budou nedaňové a nelze odečíst DPH, tj. včetně mezd zaměstnanců.

Reagovat (do článků z diskuze)



Pronájem nemovitosti

Chci pronajímat byt. Potřebuji nějakou živnost, nebo stačí jen zdanit příjem z pronájmu nemovitosti?

školení květen 24 - novinky

Živnost není třeba (pokud krom toho nájmu nebudete poskytovat nějaké služby nesouvisející s nájmem). Jenom každý rok je třeba příjmy zdanit, příjmy z pronájmu jsou příjmy dle § 9 zákona o daních z příjmů. Princip je stejný jako u podnikatelů: na jedné straně máte příjmy, na druhé straně máte výdaje, které musíte nějak prokázat, a rozdíl daníte. Pokud výdaje nemáte, nebo je nemáte jak prokázat, nebo se vám nechce schraňovat doklady, tak můžete jako výdaj uplatnit 30 % příjmů.

Reagovat (do článků z diskuze)



Pozn. Redakce nezaručuje správnost odpovědí. Texty byly redakčně upraveny. Další diskuzní fóra jsou k dispozici na stránce forum.podnika­tel.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).