Hlavní navigace

Zatopeným podnikatelům bude prominuta část daně z příjmů za rok 2013

11. 6. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Ministerstvo financí odpustí podnikatelům, které postihly povodně, část daně z příjmů. Výše prominuté daně se bude rovnat výši škod. Úlevy představil také ČEZ.

Podnikatelé, které postihly povodně, dostanou ale drobnou náplast na své trable. Ministerstvo financí pro ně totiž připravilo balíček opatření, který jim má pomoci a který nabude účinnosti nejpozději 13. června letošního roku. Kolika podnikatelům balíček pomůže si Finanční správa ČR zatím netroufá odhadovat.

Zatopení podnikatelé nebudou muset platit daň z příjmů

Ministerstvo financí odpustí podnikatelům postižených povodněmi část daně z příjmů za rok 2013, a to v hodnotě, která odpovídá výši škody vzniklé v důsledku povodní na majetku sloužícímu k podnikání. Výši škody budou muset podnikatelé doložit finančnímu úřadu buď potvrzením pojišťovny nebo posudkem znalce.

Dále bude všem fyzickém podnikajícím osobám, kterých se povodně dotkly, prominut úrok z prodlení a penále vzniklé v důsledku možné pozdní platby záloh na daň z příjmů v průběhu roku 2013. Kromě toho si mohou všichni podnikatelé individuálně zažádat o snížení záloh, či dokonce o výjimku, aby je nemuseli vůbec platit. Ministerstvo financí slibuje, že budou finanční úřady přistupovat k žádostem vstřícně. Pokud nechtějí být postižení živnostníci na seznamu dlužníků, opět stačí podat žádost na finanční úřady, které k nim budou přistupovat stejně vstřícně.

Jak též uvedlo ministerstvo financí, bude podnikatelům, který ke konci června vzniká povinnost doplatit daň z příjmů, odpuštěno příslušenství, jestliže odloženou daň zaplatí do konce října. Osoby, které budou chtít využít úlevu, oznámí tuto skutečnost správci daně, přičemž doloží, že byly postiženy povodněmi, nebo připojí čestné prohlášení, upřesnil Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva financí. Ten zároveň ujistil, že finanční i celní správa budou budou postupovat maximálně vstřícně vůči subjektům postiženým povodněmi i při plnění jejich ostatních daňových povinností.

Vláda navíc už uvolnila 300 milionů korun, které mají posloužit na zaplacení výdajů na záchranné a likvidační práce. Žádost o podporu nemusí obsahovat žádné doklady o vynaložených prostředcích, nýbrž je stačí dodat zpětně. Obce se tak nyní nemusí obtěžovat zbytečným papírováním, doplnil ministr financí Miroslav Kalousek

Brand24

Čtěte také: Co s vyplavenou firmou? Na co myslet při vyřizování pojistky

Tři měsíční zálohy odpustí i ČEZ

Úlevy pro zatopené malé podnikatele a pro všechny další odběratele elektřiny z nízkého napětí či plynu, dnes představila také společnosti ČEZ. Kdo je zákazníkem ČEZ Prodej, s.r.o., a povodeň mu vytopila obytné místnosti či provozovnu minimálně do výšky 0,5 metru, promine mu ČEZ tři měsíční platby záloh. Opatření směřuje pouze k lidem v Ústeckém a Středočeském kraji, tedy k zákazníkům ČEZ. Premiér Petr Nečas nicméně vyzval k součinnosti další energetické firmy působící v Jihočeském kraji a v Praze. Vyzývám je, aby se zachovali podobně, aby se snažili co nejvíce se přiblížit svými podmínkami firmě ČEZ, dodal předseda vlády.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).