Hlavní navigace

Ze kterých operačních programů je možné čerpat podporu podnikání?

7. 1. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Operační programy fondů Evropské unie nabízejí podnikatelům vhodnou alternativu ve financování projektů zvyšujících konkurenceschop­nost. Podnikatel.cz proto přináší aktuální přehled programů podpory z Operačního programu Podnikání a inovace, v nichž je nyní možné odevzdávat Registrační žádost.

Dotací lze značně odlehčit zatíženému podnikatelskému rozpočtu a uskutečnit projekty, které přispějí ke zvýšení konkurenceschop­nosti. Které programy podpory v Operačním programu Podnikání a inovace aktuálně umožňují odevzdání Registračních žádostí?

skoleni_15_4

První je pojmenován ICT v podnicích a má za cíl podpořit konkurenceschopnost malých a středních podniků prostřednictvím vyššího využití informačních systémů. Registrační žádosti o podporu projektů je možné odevzdávat do 28. února. Dalším programem je Eko-energie, který podporuje aktivitu podnikatelů v oblasti snižování energetické náročnosti výroby a vyššího využití obnovitelných a druhotných zdrojů. Kromě pomoci životnímu prostředí lze tedy čerpat dotaci i na projekty, které v budoucnu budou šetřit energii provozu firmy. I zde je příjem Registračních žádostí umožněn do 28. února. Pro projekty malých a středních podniků, které vybudovaly inovační projekty či směřují k ochraně práv průmyslového vlastnictví je vhodný program Inovace – Patent. Žádosti je možné odevzdávat do konce dubna letošního roku. Podobně je zaměřen i program Potenciál, kde je podpora určena pro zavádění vlastních výzkumných, vývojových a inovačních aktivit. Registrační žádosti jsou přijímány do konce letošního září.

Cílem programu Spolupráce je kontinuální vytváření příznivého podnikatelského prostředí, zlepšování podmínek pro podnikání a inovace a rozvoj konkurenční výhody díky zkvalitňování vazeb mezi výzkumem, VŠ a podnikatelskou sférou, uvádí Ministerstvo průmyslu a obchodu. Příjem Registračních žádostí bude ukončen 28. února. Pro podniky, které se zasluhují o zakládání a rozvoj subjektů infrastruktury pro průmyslový výzkum, technologický vývoj a inovace technologií, je určen program Prosperita. Příjem žádostí bude ukončen k poslednímu dni v červenci. Školící střediska je program poskytující podporu kvalitního zázemí pro vzdělávání, personálních činnosti a jiným rozvojem lidských zdrojů ve firmě. O jeho užitečnosti vypovídá i fakt, že musel být v minulosti příjem žádostí pozastaven pro vysoký zájem. Nyní je příjem žádostí zase možný, a to do 28. února. Do stejného data se přijímají i žádosti programu Poradenství, jehož cílem je zlepšení kvality a dostupnosti poradenských služeb pro malé a střední podniky. Čtěte více: Fondy EU nabízí kromě dotací i bezúročné půjčky

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).