Hlavní navigace

Změny ve výpočtu starobního důchodu v roce 2016

1. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Přečtěte si, jak se v roce 2016 mění výpočet starobního důchodu a kdo o něj letos může požádat.

V roce 2016 se mírně mění výpočet starobního důchodu. Česká správa sociálního zabezpečení ČSSZ proto připravila přehled změn a také toho, kdo má v roce 2016 nárok na starobní důchod.

Čtěte více: ČSSZ nově nabízí údaje o dobách pojištění online

Co se pro rok 2016 mění ve výpočtu starobního důchodu

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Důchod se i v roce 2016 skládá ze základní a procentní výměry. Základní výměra pro rok 2016 činí 2 440 Kč měsíčně. Procentní výměra důchodu se pak počítá tak, že za každý celý rok důchodového pojištění získaný do doby nároku na důchod se započítá 1,5 % výpočtového základu. Pro stanovení výpočtového základu je důležitý osobní vyměřovací základ, tj. měsíční průměr všech příjmů dosažených v rozhodném období. Rozhodné období je u důchodů přiznaných v roce 2016 období let 1986 až 2015, doplnila Renata Provazníková z ČSSZ.

Pro stanovení výpočtového základu z osobního vyměřovacího základu se vychází v roce 2016 ze dvou redukčních hranic: I. redukční hranice – 11 883 Kč a II. redukční hranice – 108 024 Kč. Částka do I. redukční hranice se počítá v plné výši, z částky nad I. do II. redukční hranice náleží 26 %, k částce nad II. redukční hranice se nepřihlíží.

Již dva měsíce mohou navíc lidé využít důchodovou kalkulačku ČSSZ, s jejíž pomocí si mohou spočítat výši svého budoucího důchodu. Tato pomůcka v sobě spojuje funkci věkové kalkulačky a nástroje pro výpočet výše důchodu, a to jak v aktuálním čase, tak i do budoucna (v horizontu nejvýše 5 let). Údaje, které se dosazují do kalkulačky (délka doby pojištění a výdělky), získají z informativního listu důchodového pojištění, o jehož zaslání mohou ČSSZ jednou ročně zdarma požádat, nebo nahlédnutím do svého „konta“ pojištění online na ePortálu ČSSZ, upřesnila Provazníková.

skoleni_15_4

Čtěte více: Spočítejte si důchod s novou důchodovou kalkulačkou

Kdo má nárok na důchod

Co se týče nároku na důchod, mohou o něj požádat ti, kteří letos dosáhnou důchodového věku a získají potřebnou dobu pojištění alespoň 32 let. Důchodového věku dosahují v roce 2016 muži narození v roce 1953, bezdětné ženy narozené v lednu až srpnu 1954, ženy narozené v lednu až srpnu 1955, které vychovaly jedno dítě, ženy narozené v lednu až srpnu 1956, které vychovaly dvě děti, ženy narozené v lednu až srpnu 1957, které vychovaly tři či čtyři děti, a ženy narozené v lednu až srpnu 1958, které vychovaly pět a více dětí.

Zkuste i daňovou kalkulačku a další kalkulačky, které nabízí server Podnikatel.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).