Hlavní navigace

Zaměstnanci dostanou více peněz už od ledna 2021

17. 8. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Alena Schillerová v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu řekla, že se ke zrušení superhrubé mzdy zavázali a že k jejímu zrušení dojde k 1. lednu 2021.

Zrušení superhrubé mzdy je ve vládním prohlášení a Alena Schillerová podotýká, že návrh týkající se zrušení jako ministryně financí dala do mezirezortu už v roce 2018. Návrh nakonec skončil u ledu, protože údajně neměl politickou podporu. 

Ministerstvo financí by mělo příslušnou novelu připravit v září. Ačkoli se mohou jednotlivé parametry či sazby změnit, koncepčně by měl vycházet z dva roky starého návrhu, který ale nakonec ministerstvo stáhlo. 

Ten počítal s tím, že by se daň počítala z hrubé mzdy a sazba by činila 19 %. Nynější solidární zvýšení daně měla nahradit klouzavá progresivní sazba, a to 19 % pro základ daně do 1 500 000 Kč a 24 % pro základ daně od této hranice. Vzhledem k tomu, že po přepočtení nyní činí sazba daně z hrubé mzdy 20,1 %, přinesly by změny snížení daní pro zaměstnance.

Podrobnosti najdete v článku Babiš chce zrušit superhrubou mzdu. Poslední návrh však komplikoval zdanění OSVČ 

Zavázali jsme se, že to zrušíme a dáme 19 procent zdanění pro zaměstnance, nicméně se ukázaly problémy – zvedli bychom daň živnostníkům, vysvětluje Alena Schillerová v pořadu 20 minut Radiožurnálu s tím, že by skupina lidí, kteří mají příjmy z pronájmu, místo 15 procent danili 19 procent. Návrh Andreje Babiše, že by bylo nejlepší 15 %, podle ní tedy smysl dává, ale je to velká díra do rozpočtu. Plánují se o tom tedy bavit v rámci koalice. 

Z hlediska propadu daňových příjmů Alena Schillerová zdůrazňuje, že rozhodně nebudou zvyšovat daně, které jsou plošné, a že počítají s tím, že se míra zadlužení ještě zvětší.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).