Hlavní navigace

GDPR - Obecné nařízení o ochraně osobních údajů

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů neboli GDPR (General Data Protection Regulation nahradí dnes při zpracování osobních údajů platné právní předpisy České republiky, zejména pak zákonem č.101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, případně zákonem č. 480/2004 Sb., o některých službách informační společnosti, který reguluje zasílání obchodních sdělení klientům, a dalšími právními předpisy, GDPR nařízení bude přímo použitelné a závazné ve všech členských státech Evropské unie, a to až na výjimky bez nutnosti transpozice do národních právních řádů.

GDPR má za úkol posílit ochranu osobních údajů fyzických osob v Evropské unii a odstranit rozdíly v národních úpravách členských států.

Nařízení Evropské Unie o ochraně osobních údajů zavádí princip takzvané zodpovědnosti, který spočívá v povinnosti správců a zpracovatelů údajů bez ohledu na jejich velikost nebo počet zaměstnanců zavést technická, organizační a procesní opatření za účelem prokázání souladu s principy nařízení. 

GDPR začne v celé EU platit od 25. května 2018. 

GDPR správcům osobních údajů nařizuje zavedení vhodných technických a organizačních opatření tak, aby zajistili a byli schopni doložit, že zpracování je prováděno v souladu s tímto nařízením. 

Odborná poradna pro GDPR

Ptejte se odborníka v poradně GDPR po praktické stránce

 

Ing. Kamil Beránek

Poradce pro GDPR

Poradce se více než 20 let věnuje bezpečnosti a správě dokumentů a dat ve společnostech. V poradně odpovídá jménem společnosti kanceláře Global Sequr, kde se věnuje problematice procesů pro GDPR.

Pomohla Vám tato stránka?

Hodnocení stránky: 3

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).