Hlavní navigace

E-commerce a #EET? Totální průšvih, úřady netuší, která u e-commerce bije

31. 10. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

[KOMENTÁŘ] Zbývá jen měsíc do startu EET a podnikatelé se topí v nejistotě. Úřady totiž netuší, jak funguje e-commerce. Problémy jsou třeba u platebních bran.

Platební brány totiž nemusí fungovat jen jako platební terminál, přes který jen protečou peníze, nýbrž i na jiné bázi. A to tak, že peníze jdou provozovateli platební brány a ten je jednou za čas pošle agregovaně svým klientům na účet. Zatímco platba kartou pod elektronickou evidenci tržeb (EET) spadá, platby z účtu na účet nikoli. Musí tedy e-shop, který využívá platební bránu a nechává si peníze posílat na účet, mít EET? Vždyť je to vlastně podobné jako dobírka, která výjimku dostala. Takže?

Hrubá neznalost fungování e-commerce

Ačkoli ministr financí Andrej Babiš, náměstkyně Alena Schillerová či šéf Finanční správy ČR Martin Janeček všude, kde chodí, tvrdí, že EET je pro podnikatele jednoduché, že si stačí pořídit tablet za pár tisíc, že je vše jasné a vše připravené, realita je poněkud odlišná. Podnikatelé v mnoha věcech tápou, což dokládají i stovky dotazů denně, které chodí na informační linku Finanční správy ČR. A důvodem není jen to, co tvrdila v rozhovoru pro server Podnikatel.cz Alena Schillerová, že telefonní linku využívají hlavně ti podnikatelé, pro které je snazší získat informace tímto způsobem, než je například vyhledávat na internetu. Jak totiž dokládá již zmíněný příklad platebních bran, ani sami úředníci ministerstva neví, která bije. A to do startu EET zbývá měsíc.

O platebních branách vědí úřady již od července

Zda platební brány spadají pod EET, jsme se finanční správy zeptali již v červnu letošního roku. Odpovědí bylo, že ano. Následně však úřady rozhodly, že se EET nebude týkat dobírky. Pokud bude zboží dodáváno přes přepravní firmy, které peníze od zákazníka následně převedou e-shopu na účet, nebude se EET na tyto transakce vztahovat. Jestliže ovšem přepravní firma bude prodejci zpětně předávat fyzickou hotovost, potom je nutné doklad vystavit přes EET.

Čtěte více: Dobrá zpráva pro e-shopy, dobírka bude vyloučena z #EET

Proto jsme se 1. července opět finanční správě ozvali a zeptali se na platební brány a na situaci, že zákazník zakoupí zboží kartou, peníze z karty dojdou na účet provozovatele platební brány a ten pak například jednou měsíčně zašle nastřádanou částku na účet prodejce. Metodici nám tehdy prostřednictvím mluvčí odpověděli, že vše bude řešeno v metodice, kterou připravují. Ta vyšla na začátku září, jak se však bohužel ukázalo, naše informace, jak fungují platební brány, nebyly vzaty v potaz.

Čtěte také: Chcete zjistit, odkdy se vás týká #EET? Dejte si pozor, ať se vám nezamotá hlava

Metodika tak obsahovala (a doposud jen obsahuje) jen frázi, která ukazuje na neznalost úřadů: Platební brána – Paypal, PayU, PaySec, Google Checkout, Click2Pay – (služba, která umožňuje uskutečnit platbu plátce podnikateli za zboží nebo službu na internetu) se chová obdobně jako platba on-line kartou a podléhá evidenci tržeb. V prostředí platební brány v podstatě probíhá pouze autorizace a zúčtování transakce. Platbu přijímá prodejce zboží nebo služby, a pokud se u něho jedná o příjem z podnikání, bude účtenku vystavovat a údaje o příslušné tržbě posílat finanční správě on, nikoliv provozovatel platební brány.

Měsíc do startu a stále nic

Přestože byli metodici od té doby několikrát urgováni, žádnou specifikaci do dnešních dnů nevydali. Může za to ovšem i fakt, že počet metodiků je podle všeho poddimenzovaný a že jednoduše nestíhají, jelikož specifik a různých problematických pasáží existuje celá řada.

Jak ukázala velká konference k EET, která proběhla před několika dny v Praze, ministerstvo a finanční správa už alespoň pochopily, že platební brány nefungují, jak si doposud myslely, a že budou muset vydat další metodický pokyn. Podle účastníků zástupci finanční správy na konferenci uvedli, že do 14 dnů vydají metodickou specifikaci k platebním bránám a EET. Během listopadu tedy teprve bude jasno, zda a jaké všechny platební brány pod EET spadnou. Rozhodne se tedy tři týdny před startem EET. A tomuto mají představitelé ministerstva a finanční správy opravdu drzost říkat „vše je jasné a srozumitelné“?

Ano, je pravda, že většina podnikatelů, kteří platební brány využívají, se zařadí pod EET ve druhé vlně. Nicméně například některé hotely, kterých se EET týká už za měsíc, platební brány rovněž využívají a ty tak stále nemají jasno, zda i tyto platby musí evidovat. V případě ubytovacích služeb navíc existuje další velký otazník, kterým jsou služby typu Airbnb. Ukázalo se totiž, že ani v případě Airbnb úřady nevědí, jakým způsobem služba funguje.

Zkusili jsme ohledně Airbnb i kontaktní formulář na stránkách etrzby.cz. Uplynuly tři týdny a dodnes nemáme odpověď. Jak ale ukazují zkušenosti podnikatelů, nejde o nic výjimečného. V diskuzi na Webtrh.cz jeden z podnikatelů zmiňuje, že na odpověď čekal 40 dní. Výsledkem bylo, že mu odpověděli, že i prodej přes eBay podléhá EET. Že Paypal dává info o proběhlé platbě až zpětně a nejde tak v okamžiku platby vystavit účtenka a získat FIK, už úřady neřešily. Prostě si to milí podnikatelé zařiďte, jak umíte.

Na propagandu peníze jsou

Situace je o to smutnější, že podle Aleny Schillerové je informační telefonická linka v tuto chvíli vytížena zhruba na 30 %. Proč tedy zbylých 70 % kapacit nevěnují odpovědím na e-mailové dotazy či ještě lépe, proč se nevěnovalo zjišťování informací o fungování e-commerce a přípravě kvalitní metodiky, která by základní věci typu platebních bran řešila?

skoleni_15_4

Ještě absurdnější jsou pak investované miliony korun do nicneříkající propagandistické reklamní kampaně, která se všechny snaží přesvědčit, že díky EET budou peníze na platby učitelů a zdravotníků a že jde o nejlepší počin v historii světa od přinesení Desatera ze Sinaje. Kdyby tyto peníze mířily raději na pořádnou přípravu úředníků a celé metodiky, udělalo by ministerstvo stokrát lépe. Podle našich informací je metodiků okolo deseti, což se nyní ukazuje jako naprosto nedostatečný počet a již není pochyb, že vedení finanční správy přípravu na EET nezvládlo. Kdyby si takto počínal jakýkoli manažer v Agrofertu, dlouho by manažerem nebyl.

Jenže odpovědnost za zpackanou přípravu EET na sebe zajisté nikdo z vedení ministerstva nebo finanční správy nevezme. Místo toho budou všichni dále tvrdit, že vše je zalité sluncem a že je vše dobře připraveno. Koho také zajímají nějací podnikatelé, když „všetci kradnú“…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).