Hlavní navigace

15% daň bude z hrubé, nikoli superhrubé mzdy, důchodci navíc dostanou 5 tisíc

28. 8. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek. Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Od roku 2021 by se 15% daň z příjmů neměla počítat ze superhrubé mzdy, ale ze mzdy hrubé. Důchodci pak mají v prosinci dostat jednorázový příspěvek 5 tisíc Kč.

Na plánu, jak bude zrušení superhrubé mzdy přesně vypadat, se dnes dohodl premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Na společné tiskové konferenci zároveň uvedli, že pro příjmy nad 140 tisíc bude platit 23% daň.

Superhrubá mzda se zruší

Vládní koalice se dnes dohodla na podobě zrušení superhrubé mzdy. 15% sazba daně zůstane, ale nově se bude počítat z hrubé mzdy. Z příjmů nad 140 tisíc by se pak odváděla daň ve výši 23 %. Zaměstnanci s průměrnou mzdou 34 tisíc tak měsíčně zbyde přibližně o 1700 korun více. Zda se změny dotknou i OSVČ, není jasné. Paragrafové znění novely totiž ministerstvo financí teprve připravuje. Celkově by změny zdanění měly vyjít rozpočet na 74 mld. Kč ročně.

5 tisíc pro důchodce

Kromě zrušení superhrubé mzdy se šéfové vládních stran shodli na tom, že důchodci (invalidní i starobní) dostanou v prosinci jednorázový mimořádný příspěvek 5 tisíc korun. Tento “dárek” důchodcům vyjde rozpočet na 15 mld. Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).