Hlavní navigace

5 států v čele s ČR a Rakouskem bojuje za rozšíření reverse – charge

5. 5. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
5 států EU chce rozšířit systém reverse – charge o další položky. V ČR se systém už letos rozšířil a s dalším rozšířením musí podnikatelé počítat v září.

Systém reverse – charge (přenesení daňové povinnost) u DPH se v budoucnu možná rozšíří o další položky. Že by státy měly mít možnost požádat o výjimku, která by umožnila uplatnit metodu přenesení daňové povinnosti (reverse charge) na širší okruh zdanitelných plnění než v současnosti, se včera shodli zástupci ministerstev financí Česka, Rakouska, Slovenska, Maďarska a Bulharska. Naposledy se systém reverse – charge rozšiřoval v Česku o další položky letos v dubnu a další položky přibudou na podzim a na začátku příštího roku.

Reverse – charge i na další položky? Střední Evropa je pro

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek

Že je metoda reverse – charge je účinným nástrojem proti karuselovým podvodům, se včera shodli zástupci ministerstev financí 5 zemí Evropy, kteří setkali ve Vídni. Všechny zúčastněné státy by prý uvítaly širší pravomoc při rozhodování o jeho uplatnění a podporují proto případnou žádost o výjimku, která by umožnila uplatnit metodu přenesení daňové povinnosti (reverse charge) na širší okruh zdanitelných plnění než v současnosti.

Karuselové podvody představují hrozbu nejen pro rozpočty členských států Evropské unie, ale jsou často spojeny s organizovaným zločinem, který sahá daleko za hranice jednotlivých států, uvedl k problematice Andrej Babiš, který se setkání za ČR účastnil. Výše VAT gapu v EU ve výši 177 miliard EUR za rok 2012 je pro mě alarmující, nepochopitelná a trvám na tom, abychom tento problém řešili okamžitě, dodal.

Evropská komise se nicméně zatím k rozšiřování reverse – charge staví rezervovaně a už vloni nepodpořila návrh, aby se reverse – charge aplikoval plošně.

Čtěte také: Babiš navrhuje EU, aby režim reverse – charge platil na všechno zboží a služby

Reverse – charge se rozšiřoval v dubnu

V Česku se režim reverse – charge rozšiřoval letos v dubnu. Šlo například o dodání mobilních telefonů, zařízení s integrovanými obvody, dodání herních konzolí, tabletů a laptopů či o dodání obilovin a technických plodin. Reverse – charge se u těchto položek nicméně uplatňuje jen tehdy, pokud celková částka základu daně veškerého dodávaného vybraného zboží překračuje částku 100 000 Kč.

Čtěte více: 7 nových položek, na které od dubna platí režim reverse – charge

Od 1. září 2015 se reverse – charge též rozšíří na cukrovou řepu (kód nomenklatury celního sazebníku 1212 91) a od ledna 2016 se také použije při dodání nemovité věci plátci, pokud plátce, který nemovitou věc dodává, uplatní daň podle § 56 odst. 5 zákona o DPH.

dan_z_prijmu

Už nějaký ten pátek platí reverse – charge u dodávek zlata, šrotu a odpadu či při poskytnutí stavebních a montážních prací.

Co je vlastně tuzemský reverse – charge

Režim reverse-charge přenáší povinnosti plátce (poskytovatele plnění) přiznat a zaplatit daň na výstupu za uskutečnitelné zdanitelné plnění s místem plnění v tuzemsku na plátce, který toto plnění přijal (příjemce plnění). Zjednodušeně řečeno povinnost přiznat daň má příjemce (odběratel), nikoli plátce (dodavatel) plnění. Režim reverse – charge se uplatňuje u vybraného zboží a služeb, které stanovují právní předpisy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).