Hlavní navigace

7 tipů, jak zefektivnit práci z domova

18. 8. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Autor: 258398
Stále více firem umožňuje svým zaměstnancům možnost práce z domova díky cloud computingu. Home office je běžný i pro některé podnikatele na volné noze. Jak ale práci z domova zefektivnit?

Kvůli finanční krizi mnohé firmy přehodnotily svůj bonusový systém pro zaměstnance. Ty se snaží motivovat i nefinančním plněním. Díky stále rozšířenějšímu cloud computingu, jenž umožňuje přístup do firemních systémů přes obyčejný internetový prohlížeč, se tak stále více rozmáhá bonus v podobě možnosti home office, tedy práce z domova. Většinou je buď součástí či nadstavbou dalšího moderního bonusu, tzv. sick days. Jedná se zhruba o tři dny, které zaměstnanec dostane navíc k běžné dovolené a které může využít v případě náhlé nevolnosti. Čtěte více: V Praze a Brně vznikla coworkingová centra pro lidi na volné noze

Co je to cloud computing?

Cloud computing je na Internetu založený model vývoje a používaní počítačových technologií. Lze ho také charakterizovat jako poskytování služeb či programů uložených na serverech na Internetu s tím, že uživatelé k nim mohou přistupovat například pomocí webového prohlížeče nebo klienta dané aplikace a používat prakticky odkudkoliv.
Zdroj: Wikipedia

Oběma bonusy, nejlépe jejich kombinací, se zaměstnavatelé snaží snížit počet dnů, kdy zaměstnanec zůstane na nemocenské a jeho práce tak stojí.

Práce z domova je typická i pro některé podnikatele. Pokud se však stává běžnou součástí pracovního života, hrozí snížená efektivita a také ztráta sociálních kontaktů. Přečtěte si proto
7 tipů, jak zefektivnit práci z domova

  1. Vytvořte si stálé pracovní místo

    Práce z domova a výhody přenosných počítačů svádí k práci z postele nebo z pohodlí obývákové sedačky. Dlouhodobý styl tento práce se však podepíše na fyzickém stavu pracujícího ať už v bolesti zad, šíje či krční páteře. Proto byste měli vždy pamatovat na to, abyste si i pro práci z domova vyhradili stále místo. To by se mělo skládat z pracovního stolu v dostatečně osvětleném prostoru a pracovní židle. Prostor by měl být vyhrazen nejlépe v samostatném pokoji.

  2. Naplánujte si pracovní dobu a úkoly

    Svoji práci i pracovní dobu si vždy naplánujte předem. Stanovte si přesný začátek práce, dobu odpočinku včetně času na oběd, i konec pracovní doby. Plán by měl obsahovat i přesný výčet úkolů, který byste měli za pracovní dobu stihnout. Nejlepším řešením je si vše napsat na kousek papíru, který máte i při práci neustále na očích. Ten bude stále připomínat počet úkolů, které máte ještě před sebou. Každý splněný úkol si odškrtněte.

  3. Ke komunikaci nepoužívejte výhradně e-mail

    Pokud například podnikatel na volné noze má svůj domov za běžné pracovní prostředí, vystavuje se riziku ztráty sociálních kontaktů. Toto riziko ostatně roste i se stále rozmáhající se virtuální komunikací, ať již přes e-mail či jiné instantní zprávy prostřednictvím icq, msn, facebooku či jabberu. Jednou z možností, jak tomu zabránit, je vrátit se ke komunikaci přes telefon. Ta ostatně pomůže problémy vyřešit rychleji, sníží se problematika komunikačních šumů a desinformací. Kromě telefonu lze pro osobnější komunikaci využít i volání přes internet. Tuto možnost zavádí firmy i vedle cloud computingu.

  4. Na oběd si raději zajděte do restaurace

    Další možností, jak zabránit ztrátě sociálních kontaktů, je vyjít si na oběd do restaurace mezi lidi. Nespoléhejte na oběd, který jste si navařili předem. Každý oběd, i ten v průběhu pracovní doby, by měl mít jasně vymezený čas. Nejhorší, co můžete pro sebe udělat, je jíst u monitoru počítače. Mozek totiž nevysílá do žaludku dostatečné množství signálů o tom, že se má připravit na nápor obsahu, který bude trávit. V konečném důsledku tak můžete sníst více, než je zapotřebí.

  5. Nesledujte při práci televizní programy

    U práce z domova se vyvarujte všech možných rušivých podnětů. Pokud si k práci pouštíte hudbu k poslechu, mějte ji vždy v nízké hlasitosti. Hudba má skvělý účinek pro odlákání pozornosti a zamyšlení se nad tématem, které nemá nic společného s pracovním úkolem. Zákaz si udělejte na sledování televizních programů, pokud ovšem ke své práci zrovna nepotřebujete například burzovní zpravodajství.

  6. Ani doma nezapomínejte na pravidelné přestávky

    Každá práce by měla obsahovat dostatečné množství pravidelných přestávek, ať už jsou určeny pro protažení těla od neustálého sezení před monitorem počítače či k svačině. Nechte svůj mozek chvíli odpočinout. S rostoucím počtem odpracovaných hodin úměrně klesá i efektivita práce. Ke konci pracovní doby vykonáváte běžný úkol déle než na jejím začátku. Tomu však můžete předejít právě pravidelnými přestávkami.

  7. Vytvořte si osobní pracovní report

    Stejně jako na začátku pracovní doby jste si vytvořili seznam pracovních úkolů, na jejím konci byste měli věnovat pozornost pracovnímu reportu. Tedy přehledu o počtu splněných úkolů a času vynaloženém na ně. Do svého vlastního reportu se nebojte zanést i rušivé podněty, které vaši práci ovlivnily. Pokud si tyto seznamy budete vytvářet pravidelně, můžete se těchto podnětů pro příště vyvarovat.

Kromě vybraných tipů má práce z domova jedno základní pravidlo. Veškerý pracovní proces by se měl podobat tomu v kanceláři. Nenechte se proto zlákat pohodlím domácího prostředí a svoji pracovní morálku přizpůsobte té, kterou byste za běžných okolností měli v pracovním prostředí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).