Hlavní navigace

Antimonopolní úřad ostrouhal, soud zrušil pokutu pro Student Agency

9. 11. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.studentagency.cz
Soud v Brně dnes zrušil pětimilionovou pokutu pro firmu Student Agency za zneužití dominantního postavení. Podle soudu neměla dominantní postavení na trhu.

Brněnský krajský soud dnes zrušil pětimilionovou pokutu pro společnost Student Agency, kterou firmě před dvěma lety udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle úřadu firma zneužila svého dominantního postavení na trhu poskytování služeb veřejné linkové osobní autobusové dopravy na lince Praha – Brno a zpět. Firma Student Agency se údajně měla snažit vyloučit z uvedeného trhu konkurenta – společnost Asiana, když uplatňovala nepřiměřeně nízké, tzv. predátorské ceny. Na základě tohoto zjištění úřad udělil v roce 2010 firmě Student Agency pokutu 6,185 milionu korun. Po podání rozkladu pak sankci přibližně o milion snížil.

Důvodem celé kauzy se stala situace z počátku roku 2008, kdy firma Student Agency zavedla pro trasu Praha-Brno snížené jízdné v ceně 50 Kč. Sleva se ale týkala jen cestujících, kteří vlastnili kreditové jízdenky. Přesto se tato skutečnost nelíbila společnosti Asiana, která podala podnět k antimonopolnímu úřadu. Firma Student Agency se bránila, že sama Asiana nabídla na lince Brno – Praha jako první všem cestujícím, kteří si rezervovali jízdenku přes web, cenu 50 Kč.

Čtěte více: Zneužila firma Student Agency svého dominantního postavení?

Ilustrační obrázek.
Autor: www.studentagency.cz

Ilustrační obrázek.

Společnost Student Agency se s pokutou nesmířila a podala žalobu k soudu. Krajský soud v Brně dnes rozhodl, že antimonopolní úřad neprokázal, že by došlo ke zneužití dominantního postavení ze strany Student Agency na trase Praha – Brno. Soud proto rozhodnutí ÚOHS zrušil, a to včetně udělené pokuty a případ vrátil na začátek. Podle soudu úřad neprokázal, že na trase Praha-Brno nemohli cestující reálně volit mezi autobusem a vlakem. Žádný důkaz také nevyloučil, že autobus i vlak jsou pro cestující běžnou, v zásadě srovnatelnou alternativou, uvedl při vyhlášení rozsudku soudce David Raus.

skoleni_15_4

Majitel společnosti Radim Jančura rozhodnutí soudu jednoznačně přivítal a označil ho za správné. Podle Jančury navíc tvoří rozhodnutí soudu zásadní impuls pro diskusi o kvalitě práce ÚOHS. Jak tvrdí Jančura, úřad pracuje strašně pomalu, banální kauzy řeší řadu měsíců až let a jeho závěry v řadě případů jsou odborně nekvalitní. Možná je čas zamyslet se nad více penězi pro tento úřad, ale toto je zapotřebí rychle změnit. Už například dva roky řeší ÚOHS bez výsledku náš podnět vůči cenové politice Českých drah na trase Praha – Ostrava, stejně jako nebyl schopen rozhodnout, zda měla být vypsána soutěž ve věci dodávek software pro ministerstvo práce a sociálních věcí, dodal Jančura.

Celá kauza se ale možná potáhne dále. Mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda totiž připustil, že úřad zvažuje podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).