Hlavní navigace

Asiana chce po Student Agency odškodnění 21 milionů korun

13. 12. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Firma Asiana podala žalobu na firmu Student Agency. V ní žádá odškodnění 21 milionů korun za to, že Student Agency zneužila svého dominantního postavení.

Dopravní společnost Asiana podala žalobu na firmu Student Agency, ve které žádá náhradu škody ve výši minimálně 21 milionů korun. Asiana tak učinila v návaznosti na poslední rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), které nabylo právní moci v letošním létě. Student Agency tehdy dostala pokutu přesahující 5 milionů korun za to, že zneužila své dominantní postavení při provozování autobusové dopravy na lince Praha – Brno. Firma Student Agency se údajně měla snažit vyloučit z uvedeného trhu právě konkurenční Asianu, a to tím, že uplatňovala nepřiměřeně nízké, tzv. predátorské ceny. Čtěte více: Student Agency bylo moc levné, dostalo tak pokutu

Student Agency tak v této kauze čeká další soudní řízení, jelikož se firma rozhodla bránit i rozhodnutí antimonopolního úřadu a podala na něj žalobu. Dopravci se nelíbilo, že úřad vzal v potaz pouze autobusové spoje a odmítl se zabývat nabídkami a slevami ostatních dopravců, především Českých drah. Jak uvedl serveru Podnikatel.cz Aleš Ondrůj, tiskový mluvčí Student Agency, společnost se „boje na dvou frontách“ nijak neobává a věří si, že spor s firmou Asiana vyhraje. Skutečností je to, že Asiana na autobusovém trhu neuspěla, protože zákazníci dali přednost službám od Student Agency. Určitě to nebylo z cenových důvodů, protože Student Agency nesnížila ceny pod úroveň Asiany, dodal Ondrůj.

Celá kauza začala na počátku roku 2008. Společnost Student Agency tehdy zavedla pro trasu Praha – Brno snížené jízdné v ceně 50 Kč, které se týkalo cestujících s kreditovými jízdenkami. To se nelíbilo konkurenční firmě Asiana, která následně podala podnět k antimopolnímu úřadu. Sama Asiana přitom na podzim roku 2007 nabízela na lince Praha – Brno všem cestujícím, kteří si rezervovali jízdenku přes web, cenu 50 korun. Při zakoupení určitého počtu jízdenek a splnění některých dalších podmínek si pak lidé dokonce mohli u Asiany pořídit jízdné za 1 korunu. Čtěte více: Zneužila firma Student Agency svého dominantního postavení?

Brand24

Přestože se odborníci domnívali, že Asiana u antimonopolního úřadu neuspěje, opak byl pravdou. Na počátku listopadu roku 2010 totiž úřad rozhodl, že Student Agency skutečně zneužila svého dominantního postavení a stanovil firmě pokutu ve výši 6,185 milionu korun. Z e-mailové korespondence managementu Student Agency, která byla Úřadem zajištěna, je patrný záměr Student Agency vytlačit společnost Asiana z relevantního trhu. Za tímto účelem společnost rovněž přizpůsobila svou obchodní politiku, uvedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže k rozhodnutí na svých webových stránkách.

Student Agency podala proti tomuto rozhodnutí rozklad, jelikož jej považovala za protizákaznické. Podle firmy úřad v podstatě řekl, že zákazníci nemají nárok na akční slevy či jiné nabídky, které jsou ale jinak na trhu zcela běžné. Úřad poté sice pokutu o milion korun snížil, firma Student Agency však na něj i tak podala žalobu. Soud v současnosti stále probíhá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).