Hlavní navigace

Češi se k euru staví stále více skepticky

31. 10. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

K zavedení eura se Češi v období krize staví převážně skepticky. Podle výsledků nejnovějšího průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory se pro jeho přijetí vyslovuje už jen 66 procent dotazovaných firem. Ještě v loňském roce to bylo celých 80 procent firem. Není žádným tajemstvím, že český prezident Václav Klaus je považován za jednoho z neostřejších kritiků evropské měny. Jeho názor však začíná v době, kdy se eurozóna ocitá na pokraji zhroucení pod tíhou svých dluhů a zanedlouho nejspíše dosáhne kritického vrcholu, sdílet čím dál tím více víc majitelů firem.

Přesto má euro i nadále své příznivce. Silná koruna nám způsobuje podle Udo Wernera, vedoucího západočeské firmy SWA vyrábějící nástroje, stroje a zařízení pro zhotovování automobilových dílů, potíže. Sám Werner by zavedení eura v Čechách velmi přivítal. Stejně tak firma Lintech, která působí v oboru průmyslového označování výrobků se sídlem v Domažlicích, vidí v jednotné měně spíše výhody. Kolísání měnového kurzu euro-koruna ztěžuje dle vyjádření Lucie Švajnerové z oddělení marketingu společnosti Lintech, jak dovozní, tak i vývozní obchodní proces.

skoleni_15_4

Euro je náchylné ke spekulacím, a to se s rostoucími státními dluhy v eurozóně určitě nezlepší, domnívá se Vít Linhart, majitel firmy Atmos Chrást, která se zabývá výrobou kompresorů. Dodává, že oproti euru fungovala česká koruna přes oslabení v době krize zcela optimálně a pro export byla dostatečnou oporou. Proto začalo být mnoho zastánců eura spíše skeptických. To potvrzuje i Libor Holšán, vlastník plzeňského podniku Montan. Byl vždycky pro euro, ale krize ho přesvědčila o opaku. Jednotná měna v těžkých časech velmi důležitá. Česká centrální banka má díky naší národní měně rozsáhlé pole působnosti při korigování měnového kurzu a může tak působit proti spekulativnímu tlaku zvenčí, uvádí Holšán. Ovšem podle jeho názoru ani příliš silná koruna není v českém zájmu, protože „zdražuje export a díky levnějšímu dovozu dává příležitost pro rostoucí konkurenci na českém trhu“.

Podle předsedy Krajské hospodářské komory Plzeňského kraje Zdeňka Mužíka, kvůli vleklým sporům o zavedení eura už na podnikatele z regionu doléhá určitá euro-únava. Dokonce ani zastánci jednotné měny v současné době reálně nevidí její zavedení v dohledné době. Pochybnosti podnikatelů se v současné době spíše množí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).