Hlavní navigace

Rusnok: Chování některých vedoucích představitelů ČSSD je mi cizí

10. 8. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Jiří Rusnok - bývalý ministr financí, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a prezident Asociace penzijních fondů ČR byl hostem on-line chatu business serveru Podnikatel.cz. Odpovídal na otázky týkající se důchodové reformy, NERVu a své "mateřské" strany ČSSD.

Chat business serveru Podnikatel.cz

Chat Jiří Rusnok - náhled do textu

Na vaše otázky odpovídal:
Jiří Rusnok,
bývalý ministr financí, člen NERVu a prezident Asociace penzijních fondů ČR

Dobrý den, rád bych se zeptal, co dělá momentálně NERV?

Dobrý den, NERV momentálně pracuje na jakémsi vlastním testamentu. Mělo by jít o souhrnější zprávu o stavu a výhledu české ekonomiky. Hotová by měla být někdy na přelomu srpna a září.

Dobrý den, chci se zeptat, jak se stavíte k důchodovému systému? Může průběžně financovaný systém zůstat zachovaný jak tvrdí například odbory nebo ČSSD? Děkuji za odpověď?

Dobrý den, průběžně financovaný systém určitě zůstane zachován, nicméně neobejde se to bez dalších výrazných korekcí, zejm. důchodového věku. Důvod je prostý, prudké stárnutí obyvatelstva, které nás čeká. Vedle toho by však bylo nanejvýš potřeba dále podpořit růst specifických úspor na stáří. Jde o to diverzifikovat zdroje financování.

Dobrý den, jakou šanci na důstojné stáří mají dnešní „pětapadesátníci“ a zejména ti, co neměli dostatek prostředků, aby v pozdním věku začali razantně šetřit? Musí pracovat až do smrti?

Dobrý den, myslím, že dnešní „55-ci“ mají ještě obstojnou naději na akceptovatelné materiální podmínky ve stáří a to i pokud nemají velké úspory. Podstatně horší to bude s dnešními třicátníky a mladšími. Těm už toho stát nebude schopen mnoho poskytnout.

Dobrý den, můžete prosím objasnit, proč penzijní fondy Aegon nebo Allianz připsaly za loňský rok svým klientům výnos ve výši 3 %, zatímco většina penzijních fondů připisovala jen desetiny procenta? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, u obou je a zejména byla situace poněkud odlišná od zbytku trhu. V případě PF Aegon jde o to, že tento fond teprve nedávno zahájil svou činnost a zatím generuje ztrátu jako hospodářský výsledek. Tu však ze svých zdrojů kompenzuje akcionář a díky tomu mohl fond v minulých letech připsat relativně vyšší zhodnocení. U PF Allianz je to jinak. Tento PF dlouhodobě preferuje velmi konzervativní investiční politiku a to se mu v roce 2008, kdy akciové trhy klesly o cca 50% velmi vyplatilo. U PF je však třeba hodnotit dlouhodobou výkonnost nikoliv výsledek za 1,2 nebo 3 roky. Když se pak podíváte na výsledky za delší období, třeba na webu asociace www.apfcr.cz, zjistíte poněkud odlišné výsledky za delší horizont.

Dobrý den, je mi 35 let, vydělám zhruba průměrnou mzdu, co mám udělat pro to, abych měl solidně vysoký důchod? Díky

Dobrý den, je otázka co považujete za solidní důchod či příjem ve stáří. V Evropě se za určitou normu považuje příjem na úrovni cca 2/3 až 3/4 bývalého příjmu v době ekonomické aktivity. Je-li Vám dnes 35, pak to znamená, že do důchodu půjdete asi až po roce 2040. V té době ze státního systému dostanete cca 35 – 40 % svého dnešního čistého příjmu. Zbytek do výše uvedené úrovně musíte našetřit v soukromém spoření.

Nejsou penzijní fondy příliš rizikové? Podívejme se na ostatní státy, lidé, kteří v nich spořili desítky let, teď mají velký propad na účtech..

Dobrý den, Penzijní fondy ze své podstaty obecně představují dlouhodobé spíše konzervativní investory. U nás vzhledem k platné legislativě platí zejm. to konzervativní. České PF totiž musí v každém roce připsat svým klientům nejméně kladnou 0. Jsou v tomto ohledu tedy jednou z nejbezpečnějších investic pro drobného střadatele. Hlavní záruku pro klienty pak představuje solventnost (kapitálová síla) a solidnost akcionářů PF.

Je podle vás šance provést důchodovou reformu v příštím volebním období?

Dobrý den, je otázkou co pod pojmem důchodová reforma rozumíme, změny v systému probíhají více méně trvale od roku 1992. Se zásadní reformou systému v dohledné době bych nepočítal. Nicméně další úpravy I.pilíře a také snad změny ve III. pilíři očekávám.

Zdravím, uvažujete pane Rusnoku ještě o návratu do vysoké politiky?

Dobrý den, děkuji za optání o návratu do politiky neuvažuji. Nicméně vždy platí nikdy neříkej nikdy.

Dobrý den, máte svůj profil na sociální síti Facebook? Jestli ano, jste fanouškem stránky ČSSD?

Dobrý den, v žádné sociální sítí na internetu nejsem účasten.

A proč nejste na Facebooku, když všechny politické strany si nyní na tom strašně zakládají? Nenutí vás ČSSD, abyste si profil rovněž aktivoval?

Dobrý den, na Facebooku nejsem, protože jak říkávala moje babička, člověk nemusí mít všechno.

Jsem důchodce, vyplácíte mi tedy mizerný důchod. Komu reforma pomůže? I mně?

Dobrý den, pokud jste se již dožil zaslouženého odpočinku, pak se Vás důchodová reforma nijak nedotkne, jelikož Vaše nabyté nároky Vám nemůže nikdo odebrat.

rusnok, chat

Dobrý den, jsem drobný podnikatel a zrovna mi nepřipadá, že by mi vláda v době krize nějak pomáhala. jak by měla v tomto období podle vás pomoci tak, aby to bylo účelné? Jaký máte názor na šrotovné?

Dobrý den, musíme si uvědomit, že jsme malá velmi otevřená ekonomika, a že tedy podněcováním domácí poptávky nemůže stát zásadně změnit situaci našich podniků, které jsou významně závislé na vnější poptávce. Proto naši snahou jako NERVu bylo připravit rychle taková opatření, která by ulevila podnikům a podnikatelům zejm. od některých odvodových povinností aby tak mohli udržet i při poklesu poptávky své zaměstnance (viz. slevy na pojistném) a udržet své cash flow na přijatelné úrovni (odklad záloh na daň z příjmu). Že se to vše nezvládlo zrovna rychle je zřejmé, ale to je otázka na vládu zejm. pak parlament. Šrotovné nepodporuji. Domnívám se, že v této zemi máme mnoho jiných naléhavějších potřeb než přispívat z veřejných peněz kupování nových aut soukromých osob. Je to příliš selektivní opatření preferující jeden průmyslový obor.

Říkáte, že šrotovné nepodporujete, ale nebylo právě šrotovné jedním z protikrizových návrhů, které bylo z dílny NERVu?

Dobrý den, NERV nikdy nenavrhoval a nepodporoval šrotovné. Tento návrh se do tzv. protikrizového balíčku dostal až PSP jako výsledek politického kompromisu.

Dobrý den, dovolte mi otázečku. Jak vidíte vývoj úrokových sazeb a jaký k nim máte postoj? Nedávno ČNB snížila úrokové sazby až na 1.25%. Dle mého názoru bude reakce bank taková, že dojde ke snížení úrokových sazeb u vkladů, ale u úroků z úvěrů a hypoték zůstane na stejné míře. Jakou vidíte ze svého pohledu a své prognózy vývoj těchto sazeb a reakce bank? Děkuji Vám předem za odpověď

Dobrý den, domnívám se, že úrokové sazby v horizontu 1 roku budou spíše stabilní. Možná mohou ještě mírně klesnout. Jistě bude velký rozdíl mezi úroky na krátké půjčky a na půjčky s dlouhou dobou splatnosti. U konkrétních případu pak bude velmi záviset na kvalitě projektů a rizikovém profilu klienta.

Jsem OSVČ a neplatím si sociální pojištění, myslíte si, že mě penzijní fondy stačí dostatečně zabezpečit? Dávám do nich měsíčně to, co bych dávala na sociální pojištění.

Dobrý den, to zda Vaše úspory v PF Vás dokáží zabezpečit bude záležet na Vašich potřebách v důchodovém věku. Pokud tam dnes dáváte řekněme 25 % svých čistých příjmů, pak po 30 letech a více by jste měla dostávat cca 50 % svého bývalého příjmu.

Uvažujete v rámci protikrizových opatření např. zrušit úlevy pro zaměstnavatele, kteří přispívají zaměstnancům na penzijní připojištění?

Dobrý den, o takovém návrhu jsme neuvažovali. Podpora úspor obyvatelstva na stáří je obecně považována za jeden z „nejodůvodněněj­ších“ výdajů z peněz daňových poplatníků. To se totiž po delším čase státní kase více než vrátí.

Dobrý den, jaké formy spoření na penzi byste doporučoval? Penzijní připojištění nebude zřejmě dostačující a spoléhat na stát také ne. Je budování akciového portfolia dividendových akcií dobrým nápadem pro 30letého člověka s průměrným platem?

Určitě je dobré své dlouhodobé úspory verifikovat. Pravidelně investované akciové portfolio kvalitních titulů bezesporu pro mladého člověka, který je alespoň mírně poučeným investorem, má smysl. Nicméně mělo by to být v přiměřeném podílu k celkovým úsporám.

Prosím neberte to jako urážku, opravdu mě to zajímá. Jak může vzdělaný a slušný člověk zůstat členem strany, jejíž současné vedení svým chováním připomíná Goebbelse a program se prakticky dá shrnout jako pokus o zkorumpování jednodušších voličů nejrůznějšími úplatky a útokem na tzv. bohaté. Stydíte se za Paroubka a Ratha, nebo je Vám to jedno? Nebo Vám, nedej bože, imponují?

Dobrý den, dáváte mi těžkou otázku. Především mi ale dovolte zdůraznit, že jsem dnes pouze pasivním řadovým členem ČSSD. Skutečně mi chování některých současných vedoucích představitelů ČSSD neimponuje, ba je mi velmi cizí. Nicméně to vnímám relativně v kontextu celkového úpadku české politiky. K otázce programu mám rovněž často i zásadní výhrady. Nicméně si pro sebe tyto návrhy a jejich případnou realizaci diskontuji koeficientem cca 5 – 10 a tak spolu s většinou ostatních občanů to snáším laxně a těším se až bude opět po volbách.

skoleni_15_4

Děkuji za dotazy, přeji všem krásný zbytek léta a pevné zdraví

Jiří Rusnok

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).