Hlavní navigace

Dělá vám zdravotní pojišťovna každý rok problémy? Tak ji ode dneška změňte

4. 1. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Nový rok s novou zdravotní pojišťovnou. Novela zákona umožňuje změnit pojišťovnu nově ve dvou termínech.

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění pomůže se změnou zdravotní pojišťovny již na začátku nového roku. Dříve se pojišťovna mohla měnit pouze jednou za rok, a to vždy k 1. lednu, a to nejpozději 6 měsíců před možnou změnou zdravotní pojišťovny.

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Na to ale většina pojištěnců nepamatovala. Nově je možná přeregistrace ve dvou termínech během roku – vždy od začátku pololetí po dobu tří měsíců. To znamená od ledna do března, nebo od července do září.

A právě dnes startuje první termín, který zajistí, že změna zdravotní pojišťovny bude platná už od 1. července letošního roku. Čas je sice do konce března, ale čím dříve tím lépe. Pokud se lidé nerozhodnou ke změně zdravotní pojišťovny od ledna do března, budou mít letos tutéž možnost ještě od 1. července do 30. září. V takovém případě by se stali klienty nově zvolené pojišťovny od 1. ledna 2017. Stejně tomu bude i v následujících letech, připomíná Oldřich Tichý, mluvčí VZP.

Stále ovšem platí, že změnit pojišťovnu může každý klient jen jednou za rok. Žádost o změnu pojišťovny je nutné podat písemně. Osoby samostatně výdělečně činné k přihlášce musí dodat ještě potvrzení o výši záloh, které byly hrazeny předchozí zdravotní pojišťovně. Přihlášku podáte pojišťovně, ke které chcete přejít, ta vás pak následně od předchozí pojišťovny odhlásí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).