Hlavní navigace

#EET Senátem prošla, prvních podnikatelů se dotkne na podzim

16. 3. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Podnikatelé by se měli začít chystat. V Senátu byl dnes přijat návrh zákona o elektronické evidenci tržeb. První vlna e-tržeb by se měla rozjet na podzim.

Jednání v Senátu nad elektronickou evidencí tržeb navzdory argumentačnímu boji dopadlo pro autora kontroverzní novinky, jež má bojovat s daňovými úniky, uspokojivě. Babišova elektronická evidence tržeb teď už jen čeká na podpis prezidenta republiky. 

Státní kasa díky zavedení elektronické evidence tržeb získá až osmnáct miliard korun. Náklady na ní vykompenzuje například nižší počet kontrol a také kontrola nad nekalou konkurencí, uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Čtěte velký souhrn, kdo a kdy musí #EET řešit a co všechno se s evidencí pojí

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Prvních podnikatelů by se elektronická evidence tržeb měla dotknout už letos v listopadu. Jedná se o podnikatele, kteří poskytují ubytovací a stravovací služby. V druhé vlně dopadnou e-tržby na maloobchod a velkoobchod. Elektronická evidence tržeb se nakonec dotkne také řemeslníků, kteří by měli přijít na řadu ve čtvrté vlně. 

Čtěte také: Jak mobilní operátoři propagují #EET? Tady jsou jejich videa

První nástup bude po účinnosti zákona do sedmi měsíců. Následně další tři měsíce. Potom bude 12 měsíců pauza pro zbývající podnikatelské sektory a následně po dalších třech měsících bude nástup pro řemeslné obory. To znamená celková lhůta od účinnosti až po řemeslníky by měla být 25 měsíců, komentoval již dříve pozměňovací návrh místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka.

Čtěte také: 15 otázek a odpovědí, které souvisejí s elektronickou evidencí tržeb (#EET)

Společně se zavedením EET se počítá se snížením sazby DPH v oblasti stravování z 21 na 15 procent a také bude zavedena jednorázová sleva 5000 Kč pro dotčené poplatníky daně z příjmů fyzických osob, která by jim měla nahradit pořizovací náklady při implementaci e-tržeb.

Máme harmonogram, koho a odkdy se dotkne #EET. Prvních lidí asi už od listopadu

Podle opozice elektronická evidence tržeb znevýhodňuje a zbytečně zatěžuje poctivé podnikatele. Proti samotnému zákonu se chystá podat ústavní stížnost. Dalším důvodem stížnosti je také zkrácená debata v Poslanecké sněmovně.  

Zákon je špatný, protože útočí na malé a střední podnikatele. Není pravda, že chrání ty poctivé. Bude také zatěžovat další administrativou. Bude shromažďovat citlivá data. Je drahý a náklady ponesou nejen podnikatelé, ale taky daňoví poplatníci, vyjmenovává negativa navrhovaného zákona předseda ODS Petr Fiala. Ten si také neušetřil poznámku o pokrytectví Andreje Babiše a jeho slov o narovnání podnikatelského prostředí v souvislosti s dotačním podvodem s Čapím hnízdem.

Daně x

O tom, že bude ODS v boji proti elektronické evidenci tržeb pokračovat, informovala strana těsně po schválení zákona Senátem na Twitteru:

Senát právě schválil EET. Boj ale nevzdáváme, obrátíme se na ústavní soud!

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).