Hlavní navigace

Elektronická evidence tržeb vládou schválena, právníci ji přitom nedoporučili

3. 6. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vláda se postavila na stranu ministra financí Babiše a schválila #EET. Na stole přitom ležely hned dva právní posudky zpravodajců, kteří zákon nedoporučili.

Ministr financí Andrej Babiš slaví další úspěch, navrhovaná elektronická evidence tržeb (#EET) přes vládu prošla téměř lehce. Legislativní radě vlády přitom hned dva zpravodajci schválení normy nedoporučovali, obsahuje řadu chyb a není jasný dopad na drobné podnikatele. 


Foto: Storyous.cz

Podnikatelé se na EET již připravují

#EET vládou schválena

Již od února příštího roku má začít platit novela, která zavede povinnost elektronické evidence tržeb. Ta má zamezit případným daňovým únikům. Návrh zákona vychází z dílny ministra financí Andreje Babiše, jehož resort, respektive Finanční správa, tak bude mít dokonalý přehled o uskutečňovaných tržbách.

V první vlně by se měla novela dotknout osob podnikajících v ubytovacích a stravovacích službách, druhá vlna už dolehne na maloobchod a velkoobchod. Poté Finanční správa vyhotoví tzv. rizikovou analýzu, podle níž se EET zavede pro všechny podnikatele, kteří přijímají hotovost, tedy i drobných podnikatelů. Tento fakt však zajímá Asociaci malých a středních podniků a živnostníků (AMSP ČR). Její šéf Karel Havlíček se na 10. ročníku SME Fora zeptal ministra financí Andreje Babiše, zda stále platí dohoda ohledně toho, že se EET nedotkne řemeslníků a dalších drobných živnostníků, Babiš odvětil: Za mě to platí, o EET teď ale bude rozhodovat vláda.

A ta právě dnes rozhodla o schválení zákona: Chceme, aby podnikatelská sféra měla nastaveny rovné podmínky a řádní podnikatelé mohli daně platit, aniž by tím ohrožovali své podnikání. Zároveň musíme najít takové řešení, které bude efektivní a nebude znamenat výrazné dodatečné náklady pro poplatníky, komentoval středeční jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka

Čtěte také: 3 modely komunikace s Finanční správou v rámci #EET. Jaké to jsou?

Podle něj bude přitom účinnost zákona taková, aby umožnila dotčeným subjektům, se na spuštění elektronické evidence tržeb dostatečně připravit. Její start je přitom naplánován už na začátek roku 2016 (zatím únor). 

Lidovci se stavěli na zadní, právníci doporučili smést zákon ze stolu

Projednávání návrhu zákona přitom provázala řada nejasností. Ještě ráno lidovci tvrdili, že zákon v současném znění projednávat na vládě ani nechtějí. ANO i ČSSD však rozhodly, že o zákonu se mluvit bude.

Závažnějším faktem je, že vláda měla zároveň na stole hned dvě zprávy od zpravodajců legislativní rady vlády, kteří byli zásadně proti schválení navrhované normy. Upozornil na to server ČeskéSouvislosti.cz

Podle Petra Mrkývky, který vypracovaval k návrhu zákona zpravodajskou zprávu, doporučil legislativní radě vlády předložený návrh zákona o evidenci tržeb zamítnout: Navrhovaným se tak uvaluje v podstatě všeobecná “online povinnost” na veškeré podnikatele. (…) Ze zákona a ani z důvodové zprávy není zřejmé, s jakou intenzitou bude správce daně zpracovávat data získaná z informačního systému, zda je vůbec schopen je efektivně zpracovat tak, aby byl naplněn deklarovaný účel úpravy, píše ve svém dokumentu, který má k dispozici server HlídacíPes.org, Mrkývka. 

Další právník Bohumil Havel zase upozorňuje na dopady na malé a střední podnikatele: Při absenci skutečné analýzy dopady na SME (malé a střední podniky) a při zjištění, že náklady procesu nese buď SME nebo daňový poplatník, je důvodné se ptát, zda se jedná o přiměřený zásah do soukromého práva (…), uvádí Havel. 

Elektronická evidence tržeb přijde státní pokladnu zhruba na 50 milionů korun. Další peníze bude stát její provoz: Odhadujeme náklady na roční provoz systému maximálně do 180 milionů, řekl v rozhovoru pro server Podnikatel.cz Martin Janeček, šéf Finanční správy. 

Čtěte také: 180 milionů korun bude stát roční provoz systému #EET, říká šéf Finanční správy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).