Hlavní navigace

Exekuce zaměstnanců: Co na ně může zaměstnavatel „prásknout“ exekutorovi?

10. 7. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jaké informace o svých zaměstnancích s exekucemi může zaměstnavatel poskytnout exekutorovi? Stále v tom firmy nemají jasno. Má se to ale změnit.

Vláda na začátku července schválila novelu občanského soudního řádu, exekučního řádu a dalších předpisů, které by mohly výrazně zjednodušit agendu kolem exekucí. 

Požadavky zaměstnavatelů, které se týkají exekučních srážek, se týkají mimo jiné jasného vymezení, jaké informace mohou zaměstnavatelé exekutorovi poskytnout. Jak vyplynulo z šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi českými firmami, jeden z nejpalčivějších problémů je právě nejasně definovaná informační součinnost s exekutorem. 

Ministerstvo spravedlnosti coby předkladatel návrhu vyslyšelo naše volání a mimo jiné alespoň obecně vymezilo, jaké informace musí zaměstnavatel exekutorovi poskytnout na jeho žádost o součinnost v exekučním řízení, uvedla Jitka Hejduková, ředitelka Sekce zaměstnavatelské Svazu průmyslu a dopravy ČR. Novela také zavádí možnost komunikovat s exekutorem elektronicky prostřednictvím datových souborů. 

Psali jsme: Exekuční a insolvenční srážky ze mzdy a rozdílný postup při nabytí právní moci

Ministerstvo spravedlnosti v novele také navrhuje pro zaměstnavatele za veškerá exekuční řízení vedená vůči konkrétnímu zaměstnanci náhradu nákladů 50 Kč měsíčně ze srážené částky. Ve srovnání s tím, jak je tato agenda náročná, se jedná spíš o symbolický obnos. Někteří zaměstnavatelé ale pravděpodobně nebudou chtít zaměstnance dále zatěžovat ani takovou částkou. Pokud si totiž náhradu za konkrétní měsíc nesrazí, nárok na ni jim automaticky zanikne, popisuje Jitka Hejduková.

Mohlo by vás zaujmout: Pokud dnes berňák neoprávněně exekučně postihne podnikatele, například na základě zajišťovacího příkazu, musí zaplatit úrok 32 %. Nově má jít jen o 10% úrok. Úrok, který berňák platí firmám za neoprávněné exekuce, se má výrazně snížit

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).