Hlavní navigace

exPRESS: Dva týdny do startu datových schránek

19. 6. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Strašák v podobě datových schránek je už na dohled. Otazník částečně visí nad technickým řešením celé elektronické komunikace. Zákon začíná platit už od 1. července.

Už jen dva týdny zbývají do spuštění datových schránek 

Zákon, který do našeho právního řádu zavádí datové schránky, nemá příliš jasno v tom, jaký je vztah dokumentu a datové zprávy: vkládá se jeden nebo více dokumentů do zprávy, nebo je každý jednotlivý dokument již datovou zprávou sám o sobě? Také prováděcí předpisy nejsou (zatím) moc konzistentní ani sdílné, pokud jde o specifikaci různých formátů.

Zřízení datových schránek přinesl zákon č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů. Tento zákon bývá také označován jako eGovernment neboli eGovernment Act. Od 1. července budou systém datových schránek využívat povinně orgány veřejné moci, tj. všechny úřady, soudy, instituce a právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku. Dobrovolně si datovou schránku mohou zřídit i fyzické osoby.

exPRESS - Koleje 01
Finanční krize

Tržby maloobchodníkům klesly. Nejvíce se dařilo těm, co prodávali potraviny

Maloobchodní tržby v dubnu meziročně klesly. Celkově bez sezonního očištění o dvě procenta. Dobře se nedařilo prodejcům motorových vozidel, u nich klesly tržby bez sezonního očištění o 5,3 procenta. Naopak nejlépe si na tom stáli maloobchodníci v oblasti potravin. Informoval o tom Český statistický úřad.

Češi nejsou ochotni se kvůli práci stěhovat, ani v době krize

Ani krize nepřiměje Čechy, aby si hledali práci mimo kraj, kde bydlí. Většina z nich (dvě třetiny) hledá práci pouze v okolí svého bydliště. Vyplývá to z údajů pracovního portálu Profesia.cz. Práci v kraji, kde bydlí, hledá 64 % uchazečů, ještě větší procento je pak v krajích, které je považováno za ekonomické centrum, jakým je například Praha.

Firmy bankám: Úvěry potřebujeme, bez financí se podnikat nedá

Firmy si stěžují na horší dostupnost bankovních úvěrů. Ekonomická recese v současnosti dopadá na většinu firem a více než polovina z nich se setkala s tím, že banky zpřísnily podmínky při poskytování půjček. Podnikatelům vadí hlavně horší dostupnost provozních úvěrů, které jsou pro jejich provoz klíčové. Vyplynulo to z průzkumu Hospodářské komory České republiky, kterého se na konci minulého týdne zúčastnilo 763 firem z celé České republiky.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Každý Čech dlužil na konci března 96 000 korun

Státní dluh Česka astronomicky roste. Ke konci března letošního roku se zvýšil na 1000,5 miliardy korun. Na hlavu tak připadá dluh ve výši 96 000 korun. Od začátku roku se navíc dluh zvýšil o necelou miliardu. Informace potvrdilo ministerstvo financí.

Senát je pro, přeshraniční podnikání ve službách se blíží

Senát schválil návrh zákona o volném pohybu služeb, kterým se do české legislativy implementuje jeden z důležitých aktů evropského práva. Nový zákon by měl zjednodušit vstup do podnikání a poskytování tzv. přeshraničních služeb. Česká republika se řadí mezi první státy EU, které směrnici již schválily.

Podnikatelé nesouhlasí s progresivním zdaněním, se kterým chce přijít ČSSD

Podnikatelé nesouhlasí s plánem sociálních demokratů, kteří chtějí v případě volebního vítězství znovu zavést daňovou progresi. Nejvyšší zdanění by pak postihlo občany s ročním příjmem nad 1,2 milionu korun, kteří by měli podle ČSSD platit 38% daň.

Poslanci schválili antidiskriminační zákon, přehlasovali veto prezidenta

Poslanci přehlasovali prezidentské veto a schválili antidiskriminační zákon. Pokud by norma při současném složení Poslanecké sněmovny neprošla, musel by se v případě předčasných voleb vrátit legislativní proces na začátek. Zákon přitom připravovalo ministerstvo spravedlnosti už v roce 2004.

Je Jan Fischer dobrým premiérem?

exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

Privatizace Aero Vodochody prospěla, loni měla společnost rekordní zisk

Aero Vodochody se těší rekordního zisku, kterého dosáhla loni ve výši více než 400 milionů korun. Jedná se o nejlepší hospodářský výsledek za posledních šest let.

skoleni_15_4

Podnikatelé úspěšně čerpají dotace, z OPPP využili skoro všechny peníze

V rámci operačního programu Průmysl a podnikání se podařilo tuzemským firmám vyčerpat 9,4 miliardy korun, což činí přes 98 % všech peněz určených na tento program v letech 2004–2006. Cílem programu bylo podpořit rozvoj podnikatelského prostředí a infrastruktury ve všech regionech České republiky vyjma Prahy.

Co je nepravidelná výpomoc?

Nepravidelná výpomoc tzv. „na zavolání“ je práce občasná, vykonávaná podle potřeb zaměstnavatele a na jeho výzvu. Je vhodné ji využít v případě zástupů za nemoc nebo za řádnou dovolenou zaměstnanců. Nepravidelnými zaměstnanci bývají zejména studenti, důchodci ale i ženy na mateřské nebo rodičovské dovolené.

Následujte nás

Jste uživateli sociální sítě Facebook.com či mikroblogovacího systému Twitter.com? Přidejte si nás. Získáte tak exkluzivní informace s předstihem. Prostřednictvím obou služeb zároveň pravidelně vyzýváme čtenáře ke spolupráci na redakčním obsahu, staňte se jedním z nich.

Facebook - follow us

Twitter - follow us

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).