Hlavní navigace

Kafírna, která podporuje Fair Trade

18. 7. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 329515
Kafírna se v Trutnově sice nachází v centru města, ale pokud to tam neznáte, tak vám její místo musí ukázat někdo z místních. A myslím, že vám poradí hned první oslovený kolemjdoucí. Je to jediná kafírna v okolí a místo, kam vás neomrzí chodit.

Restaurace: Kafírna

Lokace: Trutnov

Typ: kavárna

Trutnovská Kafírna původně vznikla jako malý doplněk k prodeji kávy a zařízení na její výrobu. Dneska si toto místo oblíbily všechny možné věkové skupiny. V příjemném prostředí můžete ochutnat na třicet druhů světových káv z distribuce italské firmy Vescovi, jejíž dlouhá tradice začíná už roku 1927 v Padově. Nápojový lístek nabízí kromě kávy i velký výběr horkých čokolád, mléčných shaků a delikátních lihovin. Čas strávený v kavárně si můžete zpříjemnit prohlídkou výstav místních umělců, četbou knih i denního tisku, deskovými hrami, posezením na zahrádce a poslechem gramofonových desek dle vlastního výběru.

Kafírna perex

Objednávka

  1. Bílá čokoláda s pistácií (38 Kč)
  2. Latte s vodou (30 Kč)
  3. Chai čaj – luxusní směs indického černého čaje, mléka, cukru a aromatického koření (skořice, zázvor, hřebíček, atd. (35 Kč)
  4. Mléčný koktejl kokosový

V Kafírně najdete širokou nabídku Fair Trade a bio produktů. Co je to Fair Trade? Fair Trade (česky Spravedlivý obchod) je způsob obchodu s drobnými pěstiteli z rozvojových zemí. Fair Trade podporuje férovější přístup k mezinárodnímu obchodu a klade důraz na jeho sociální a ekologické rozměry. V současnosti je do něj zapojeno téměř 1,5 milionu pěstitelů, zemědělských pracovníků a řemeslníků v 58 zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky.

Cílem Fair Trade je dát šanci lidem z rozvojových zemích vymanit se vlastními silami z bludného kruhu bídy a žít důstojný život. Na správné užívání ochranné registrované známky Fairtrade® dohlíží certifikační a kontrolní asociace Fairtrade Labelling Organizations.

Obsluha

V Kafírně o vás bude dobře postaráno, je tu příjemná obsluha, od které, když zrovna nebude moc návštěvníků v Kafírně, se toho mnoho o kávě dozvíte. Například, že nejzdravější káva je piccolo, na kterou se snaží zvykat místní pravidelné návštěvníky. A že po každém namletém kile kávy se mění druh kávy, takže i na štamgasty (užívá se to v tomto spojení?) tu čeká káva s novou chutí.

Interiér kavárny

Během roku se v Kafírně uskutečňují výstavy umělců jak z okolí Trutnova, tak i z jiných regionů. Střídají se přibližně po jednom až dvou měsících. Ke shlédnutí jsou fotografie z celého světa, grafiky, gobelíny, sochařská díla. Vystavená díla jsou na prodej. Stálou expozicí Kafírny jsou šperky z atelieru Eva Cello. Jednomu z nich jsem podlehla i já sama a koupila jsem si náušnice. A také stylizované kávové gastronomické doplňky.

Služby

Kafírna je otevřena od pondělí do čtvrtka od 8:30 do 19 hodin, v pátek od 8:30 do 22 a v neděli od 14 do 19 hodin. Asi 50 metrů od Kafírny je velké parkoviště. V kavárně můžete využít služeb počítače a připojení na internet (cena – 1Kč/min). K dispozici je možnost připojení k internetu přes WiFi hotspot, připojení je zdarma.

V Kafírně se krásně medituje, poslouchá, povídá, odpočívá, přemýšlí. Nasává atmosféra pěstování, výroby a vůně čerstvé upražené kávy. Můžete si tu číst (knížku, denní tisk, časopisy), vybrat a poslouchat hudbu, zahrát si hry (některé stolky mají desky šachovnice) nebo si třeba i lehnout. Vůbec nikdo vás nebude rušit v několika zákoutích Kafírny nebo na venkovní uzavřené klidné zahrádce. Můžete tu zůstat jak dlouho budete chtít. Je tu taková rodinná, přátelská atmosféra, kterou si zase někdy rádi dopřejete.

Máte dobrý tip na restauraci či kavárnu?

Gurmán - vidlička
Zaujala vás některá natolik, že ji pravidelně navštěvujete a rádi byste ji doporučili? Nebo byste naopak chtěli vyzkoušet něco nového a nemáte jistotu, že je to kuchyně právě pro vás? Napište nám na adresu: redakce@podni­katel.cz Gurmán přijede, ochutná a ohodnotí.

Něco navíc o kávě:

O původu kávy

Káva má svůj původ v Etiopii. Přesněji řečeno, soudí se, že kávovník pochází z Abyssinské vysočiny z provincie Kaffa, které káva pravděpodobně vděčí za svůj název. Odtud putovala káva do Arábie, kde byla poprvé připravena jako nápoj. Arabové rozpoznali její stimulující účinky a výjimečnou chuť.

Kde se pěstuje

Hlavní oblast pěstování kávovníku, nazývaná také kávová zóna, se táhne v pásu mezi 30. stupněm zeměpisné šířky severně a jižně od rovníku kolem celé země. Mezi nejdůležitější dodavatele kávy patří Brazílie, Kolumbie, Indonésie, Pobřeží slonoviny, Mexiko, Etiopie, Vietnam a Guatemala.

Dlouhá cesta – sklizeň

Sklizeň kávy je opravdový rituál, u kterého nesmí dojít k žádným chybám, pokud člověk nechce na konci dlouhého řetězce zpracování rozzlobit konzumenty kávy. Během doby sklizně se z kávovníku denně očesávají zralé peckovice, protože se nedají ani skladovat, ani převážet.

Ruční metoda sklizně je stále aktuální, jelikož umožňuje selekci nezralých, škůdci napadených nebo poškozených plodů, které by sklizeň znehodnotily. Ihned poté se sklizené peckovice zpracovávají. Přímo na místě se z nich odstraňuje vnější slupka a dužnaté oplodí, vlastní zrna se vymyjí vodou. Ne všude na světě se zralé peckovice zpracovávají stejným způsobem.

Existují dvě metody: „mokré“ a „suché“ zpracování, přičemž „mokré“ dokáže lépe zachovat kvalitu kávových zrn a méně je poškozuje. Největší část vysoce kvalitních druhů kávy se zpracovává touto metodou v Guatemale, Costa Rice, Kolumbii, Mexiku, Keni a Tanzanii.

Vedle „mokré“ formy přípravy existuje méně náročnější a původní „suchá“ příprava. Ta se používá především v Brazílii a západní Africe. Sklizené plody se rozprostřou zhruba na tři týdny na betonové nebo kamenné podlahy a suší se na slunci, až je možné z nich pomocí loupacího stroje vyloupnout čistá zrna.

Pražení

V kávovém zrnu se nachází přibližně 800 aromatických látek. Uvolňují se teprve zahřátím při procesu pražení a umožňuji tak skoro neomezenou chuťovou rozmanitost. Pýchou a ctižádostí každého mistra praženi kávy je vytvoření vlastní kávové směsi. Umění spočívá v sestavení několika druhů káv tak, aby se výhodně sloučily jejich individuální charakteristické vlastnosti. Takto vzniklá směs se nazývá „blend“ a je základem pro to, že každý konečný produkt jinak chutná. Co se týče chuti, velkou roli hraje také země původu. Ze Střední Ameriky a Afriky pocházejí spíše jemné druhy. Konečnou chuť dostává káva teprve po upražení. Podle chuťových požadavků konzumentů kávy je možné světlé nebo tmavé upražení kávy. Espreso je například silněji a déle praženo (tzv. italské pražení) než kávová zrna pro „normální“ šálek kávy.

Brand24

Vlastní proces pražení trvá podle intenzity pouze šest až osm minut. Původně zelená barva kávových zrn se pozvolna mění na tmavohnědou. Nyní se rozvine typická chuť kávy a její charakteristické aroma. Aby si čerstvě upražená káva své aroma zachovala, u Nespressa se plní a uzavírá co nejrychleji vakuově do kapslí.

Hodnocení Gurmána

V Kafírně v Trutnově bych ještě větší pozornost věnovala části interiéru, který by si zasloužil víc, než jen pytlovinu na kávu visící na stěnách. Ale jinak je to tak trochu jiná káva, lepší než nabízejí klasické kavárny. Až budete mít cestu kolem, určitě se zastavte. Gurmán uděluje 4 hvězdičky z pěti.

Gurmán - hodnocení 4
Galerie – Kafírna
Kafírna 01 small
Kafírna 02 small
Kafírna 03 small
Kafírna 04 small

Preferujete kuřácké nebo nekuřácké kavárny?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).