Hlavní navigace

Z diskuze: Jak výhodné je podnikání při práci a studiu

5. 11. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Témata, za kterými čtenáři stále dávají otazník, se často týkají podnikání při zaměstnání či studiu. Nejsou jasné jednotlivé možnosti a daňové zvýhodnění. To ostatně Češi hledají za vším, co se práci jen podobá. (UVNITŘ ODPOVĚDI)

Sleva na dani na vyživovanou manželku/manžela

Chtěl jsem se zeptat, zda je možné nějaká sleva na dani u mě. Teď jsme se s manželkou vzali a ona je ještě studentka. Nemá žádné příjmy. Je možná nějaká úleva na dani? A pokud ano, kde je potřeba vyřídit?

Odpověděl/a: Dagmar Kučerová

Slevu na manželku si uplatníte až po skončení zdaňovacího období, tj. kalendářního roku v rámci ročního zúčtování u zaměstnavatele nebo v daňovém přiznání. Důležitá je společná domácnost a manželčiny vlastní příjmy nepřevyšující 38 040 Kč (hrubé příjmy, hrubé tržby z podnikání, příjmy z pronájmu a dávky státní sociální podpory, stipendium atd.).

Roční sleva ve výši 24 840 Kč se krátí o příslušný počet dvanáctin v případě, že se stala vaší manželkou v průběhu kalendářního roku. Např. v říjnu – nárok od listopadu na 4140 Kč, v listopadu – nárok od prosince na 2070 Kč.

Máte jiný názor? Reagujte...

Prodej a přihlášení vozů na Slovensku

Jsme dovozci vozů z USA na český trh, ale v současnosti se na nás začínají obracet i zákazníci ze Slovenska, kteří chtějí naše vozy. Poradíte nám, prosím, které procedury jsme nuceni absolvovat před přihlášením vozu pro provoz na Slovensku?

Naše vozy budou mít schválení pro provoz v EU. Slovenský zákazník chce odpočet DPH.

Odpověděl/a: Pavel Říha

Netuším, co obsahuje možnost dovozu od nás na Slovensko (povolení, schválení), ale pokud budete mít povolení dovozu do EU, tak už by to snad mělo platit všude.

Zákazníkovi (plátci DPH) prodáte vozidlo, které jste předtím dovezli do ČR a bylo zde propuštěno do celního režimu volný oběh, bez DPH. On si následně DPH přičte a zase odečte ve svém daňovém přiznání. Pokud to budete prodávat neplátci DPH na Slovensko, tak mu to prodáte s českým DPH.

Máte jiný názor? Reagujte...

Musím si při studiu zakládat živnost?

Jsem studentkou VŠ. Chci od ledna začít doučovat angličtinu – nejlépe ve skupinách. Mohu služby začít nabízet již předtím, než si v lednu 2009 živnost založím? Musím si vůbec zakládat živnost, jestliže mé příjmy nebudou dosahovat určité výše? Mohl by mi někdo prosím zaslat jednoduchý výpočet všech poplatků, které zaplatí podnikající student z výdělku dejme tomu 10000,– / měsíc.

Odpověděl/a: Standa (neregistrovaný)

Jestli budete pracovat pro agenturu, tak ta by s vámi mohla uzavřít Dohodu o provedení práce, ze které se platí 15% daň, resp. ve vašem případě, při výdělku 10 000 Kč měsíčně, by daň byla nulová (pokud podepíšete Prohlášení poplatníka).

Pokud ale budete učit sama, pak se obávám, že skutečně živnost potřebujete, nezávisle na tom, kolik si vyděláte. Půjde totiž o soustavnou činnost na vlastní riziko (viz § 2 živnostenský zákon – definice podnikání), protože vy soustavně vyučujete. Nicméně ani při vlastnictví živnosti a výdělku do 10 000 Kč měsíčně žádné daně platit nebudete. Coby studentka na konci roku, resp. v lednu po podání daňového přiznání, pouze zaplatíte zdravotní a sociální pojištění, což bude 3,375% ze zisku pro ZP a 7,4% pro SP.

Máte jiný názor? Reagujte...

Je povinná minimální marže pro prodej zboží?

Začala jsem provozovat hospodu. Prý je zákonem daná minimální marže pro prodej zboží. Můžete mi prosím někdo poradit, kde bych to našla? A co se týče cen, musím uchovávat ceníky nápojů a případně výpočty prodejních cen?

Odpověděl/a: xxx (neregistrovaný)

Marži si stanovujete jak chcete mimo tabákových výrobků, kde je stanovena pevná prodejní cena. Ceníky nemusíte skladovat. Každá kontrola se bude zajímat o aktuálně platné a účtované ceny.

Máte jiný názor? Reagujte...

Novela živnostenského zákona od 1.7.2008

Od 1.7.2008 má být v novele živnostenského zákona přesun některých nyní vázaných živností do živností volných. Nevíte, kde najít návrh novely? Zejména mě zajímá „Provozování tělovýchovných a sportovních zařízení a zařízení sloužících regeneraci a rekondici“. Víte o tom někdo něco bližšího?

Odpověděl/a: Jana Bohutínská

Informace o novele živnostenského zákona najdete v jednom z našich článků článků.

Samotný zákon pak najdete přímo na našem serveru.

Máte jiný názor? Reagujte...

HPP a podnikání jako vedlejší činnost

Jsem zaměstnancem firmy, která se zabývá prodejem a servisem výpočetní a kancelářské techniky. Chtěl bych si otevřít internetový obchod, který by se zabýval prodejem drobné elektroniky, výpočetní techniky. Musím mít nějaký souhlas zaměstnavatele? Mohu si otevřít e-shop se zbožím, které částečně prodávám i teď na HPP?

Odpověděl/a: Dagmar Kučerová

Zákoník práce řeší tuto problematiku v ustanovení o základních povinnostech zaměstnanců (konkrétně § 304).

skoleni_15_4

Zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem. Ten může být dokonce následně i odvolán a zaměstnanec musí s takovým podnikáním skončit.

Zda je vaše podnikání shodné s předmětem činnosti vašeho zaměstnavatele, musíte posoudit sám. Já myslím, že ano, tedy vyžaduje předchozí souhlas.

Máte jiný názor? Reagujte...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).