Hlavní navigace

Jak vytvořit efektivní reklamu na Facebooku? Poradíme vám

18. 10. 2010
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Uvědomujete si, že Facebook nabírá oblíbenosti mezi českými uživateli a rádi byste na této sociální síti inzerovali? Poradíme, jak vytvořit efektivní kampaň a jak ji také vyhodnocovat.

Máš Facebook? Jasně, přidej si mě. Velikost internetové populace v ČR k srpnu 2010 je vyšší než 5,5 milionu obyvatel. Na Facebooku je již 2 776 460 uživatelů (Zdroj: Fejsbůček.cz). Reklama na Facebooku (FB) je velmi specifická a je třeba si investici pořádně zamyslet, abychom nevyhazovali peníze z okna. Čtěte více: Vytváříme stránky pro Facebook: Využijte pomůcky pro navýšení počtu fanoušků nebo návštěvnosti

Nejdříve je důležité si uvědomit, že Facebook je, stejně jako každá jiná firma, orientovaný na zisk. Zisku dosahuje prostřednictvím reklamních inzerátů, za které platí formou platby za proklik. Liší se ale od klasické PPC reklamy víc, než by se na první pohled zdálo. Čtěte více: Co je kontextová reklama a k čemu slouží?

Reklamní plocha u klasických PPC systémů (AdWords, Sklik atp.) je přímo spjatá s vyhledávacím dotazem ve vyhledávači nebo v případě obsahově cílených kampaní s určitým tématem či webem. Způsoby cílení v těchto systémech mají mnoho variant. Reklamní plocha na Facebooku je jasně vymezená: na stránce profilu každého uživatele nalezneme v pravé části stránky blok inzerátů. Cílení probíhá na základě demografických údajů, které Facebook nashromáždil z profilů jednotlivých uživatelů a můžete tak cílit na přesně demograficky vybranou cílovou skupinu. Zacílit se tak dá na základě věku, bydliště či zájmu uživatelů.

Reklama FB 01

Přizpůsobte reklamu tomu, co uživatelé na Facebooku dělají

S cílovou skupinou je těsně spjat nejdůležitější rozdíl mezi inzercí na Facebooku a inzercí kdekoli jinde na internetu. Na Facebook totiž lidé nechodí hledat informace, nakupovat ani si pořizovat hypotéku. Lidé se sem chodí bavit s přáteli, prohlížet si fotky, atp. Uživatelé se tu cítí bezpečně ve vlastním profilu. Proto je třeba s tímto faktem pracovat a snažit se přizpůsobit tomu reklamní aktivity.

I z demografického hlediska má Facebook svá specifika – prozatím této sociální síti holdují především mladší lidé. Reklama by tedy měla být nastavena tak, aby mladého člověka, který si přišel prohlédnout například fotky kamaráda z dovolené, zaujala. Měla by na něj „křičet”, že je pro něj zajímavá natolik, aby na ni klikl. Čtěte více: Jak vylepšit online kampaň a zvýšit její efektivitu?

Navíc vzhledem k malým podmínkám České republiky, se každá reklama rychle okouká. Ze zkušeností víme, že reklamní inzeráty přestávají fungovat obvykle nejpozději po dvou měsících. Během dvou měsíců totiž dojde k několika násobnému zobrazení celé cílové skupině, a koho reklama zaujala, na ni již klikl. Na druhou stranu je možné toho využít pro kvalitní a poměrně levný branding, protože platba za 1000 zobrazení pak bude velmi nízká.

Jak vytvořit reklamu

Tvořit inzerát můžete začít kdykoli ze svého vlastního profilu, kliknutím na odkaz Vytvořit reklamu.

Reklama na FB 02

Tvorba inzerátu

Ihned po kliknutí na zmíněný odkaz budete přesměrování na formulář pro tvorbu samotného inzerátu. Pokud jste s reklamním systémem Facebooku již pracovali a máte v účtu nějakou starší kampaň, budete přesměrováni přímo do reklamního systému.

Specifika inzerátu

Inzerát by měl být vždy něčím zajímavý: samotnou nabídkou, soutěží, akční nabídkou, slevou atp. Měl by v uživateli vzbudit především zvědavost, protože pokoušet se probouzet již na Facebooku touhu koupit by mohlo být velmi obtížné.

Cílová URL

Cílová URL může vést buď na vaši firemní prezentaci na Facebooku nebo na váš web. Cílová URL adresa by měla vždy vést na stránku, která se konkrétně týká produktu nebo služby, kterou v inzerátu zmiňujete. Reklamy plošně vedoucí na homepage webu nemívají dobré výsledky.

Název

Spolu s obrázkem je název nejdůležitější součástí reklamního sdělení. Pokud uživatele nezaujme název (nadpis), již se nebude obtěžovat čtením celého sdělení. Pokud inzerujeme speciální slevu či nabídku, je vhodné ji zmínit už v textu inzerátu.

Text reklamy

Text inzerátu by neměl být zbytečně dlouhý, ale musí být výstižný s jasným sdělením. Důležité věci je lepší psát na začátek a dobré může být i použití tzv. „call to action“ – neboli výzvy k akci (kupte, objednejte apod.).

Obrázek

Obrázek je asi vůbec nejdůležitější část inzerátu. Pokud uživatel nezahlédne něčím zajímavý obrázek, reklamy si vůbec nevšimne. Proto by měl obrázek vyvolávat konkrétní emoce (reklama na jídlo – obrázek skvěle vypadajícího jídla → hlad) nebo například jen obecnou zvědavost. Rozhodně není příliš vhodné použít logo firmy (i když některá loga mohou být tak zajímavá, že pro ně toto doporučení neplatí).

Reklama na FB 03

Cílení

Demografické cílení by se dalo rozdělit do dvou podskupin: cílení přesné a cílení volné. Přesným cílením mám na mysli výběr jasných demografických kritérií jako věk, pohlaví, rodinný stav a dosažené vzdělání. Tyto údaje totiž většina uživatelů Facebooku vyplní ve svém profilu a je tedy možné je považovat za fakta.

Oproti tomu „volná“ kritéria vybíráme z nepřeberného množství zájmových skupin a stránek, kterým uživatelé fandí, jsou členy atp. Zacílit reklamu přesně například na vášnivé fotografy se může zdát velmi jednoduché. Skutečnost je však taková, že aby nebyla cílová skupina příliš malá, musí inzerent vybrat skutečně velké množství různých stránek a skupin, aby dosáhl alespoň několika tisícové cílové skupiny. Při nízkých mírách prokliku na Facebooku tak například z 10 000 uživatelů vytěžíme pouze několik desítek prokliků.

Reklama na FB 04

Je tedy třeba brát volné demografické cílení na Facebooku s rezervou a spíše se do žádného příliš úzkého cílení nepouštět.

Kampaň

Stejně jako v běžných PPC systémech, se i na Facebooku reklamy dělí do kampaní, ne však už do reklamních sestav – inzeráty jsou tedy přímo zařazené do kampaní. Pro kampaň lze zvlášť vyhodnocovat, nastavit pro ni datum spuštění a vypnutí, maximální denní nebo celkový rozpočet, ale také nastavit maximální cenu za proklik nebo za 1000 zobrazení (což se v běžných PPC systémech dělá na úrovni reklamní sestavy).

Reklama na FB 05

Rozpočty se tedy dají nastavit tak, aby každý den odčerpaly maximálně povolenou sumu (obvykle je tato suma každý den beze zbytku vyčerpána), nebo použít nastavení celkového rozpočtu (které je ale nutné spojit s nastavením začátku a konce kampaně) na dané období, který se bude postupně odčerpávat.

Konkrétní maximální ceny za proklik Facebooku sám doporučuje. Doporučujeme těmto odhadům příliš nedůvěřovat a vždy zvolit cenu ještě pod dolním limitem rozpětí, které Facebook nabídne. Po prvním dni hned uvidíte, zda se rozpočet čerpá dostatečně, nebo jestli je cena za proklik opravdu příliš nízká. Pokud se tak stane, je vhodné ji samozřejmě zvýšit. Po zadání všeho potřebného bude reklama spolu s novou kampaní vytvořena a budete přesměrováni do rozhraní pro správu reklam.

Reklama na FB 11

Zde je možné snadno a intuitivně provádět všechny potřebné úpravy (rozpočtu, ceny za proklik, zastavování a spouštění kampaní, odkazů atp.) a sledovat statistiky.

Platby

Platby za prokliknuté inzeráty probíhají každý den nebo po dosažení denního limitu na výdaje – podle toho, co nastane dříve. Denní limit na výdaje se zpočátku nastaví podle denního rozpočtu, následně může růst při zvyšování rozpočtu až na 1000 USD.

Reklama na FB 07

Platit můžete buď internetovou kreditní kartou nebo přes platební systém Paypal. Peníze se automaticky strhnou vždy, když je dosaženo denního limitu výdajů, nebo kolem půlnoci daného dne. Každá platba je vyúčtována jako samostatná faktura.

Reklama na FB 12

Vyhodnocování

Stejně jako ke všemu ostatnímu na Facebooku se musí i k vyhodnocování statistik přistupovat trochu jinak, než jsme zvyklí z klasických PPC systémů. Nejde jen o jiný design a metriky, které v jiných systémech nejsou, jde hlavně o to, že reklamu na Facebooku nelze chápat jako čistě výkonovou. V takovém případě by se totiž skoro určitě nevyplatila. Zajímavou metrikou, která není v běžných systémech dostupná, je sociální klik. Udává počet kliknutí na „Líbí se mi“.

Dalším ukazatelem, ukazujícím počet kliknutí na takto „označený“ inzerát, jsou sociální zobrazení. Z těchto dvou absolutních metrik vyhází ještě dvě relativní: sociální procento a sociální CTR. Sociální procento je poměr počtu sociálních zobrazení a počtu všech zobrazení. Zajímavější metrikou je sociální CTR – poměr počtu sociálních kliků a počtu sociálních zobrazení. Sociální CTR tedy ukazuje, zda lidé častěji kliknou na reklamu, která se již někomu líbila nebo ne. Ze zkušeností víme, že reklama, která se již někomu líbí, je atraktivnější. Ale to asi není žádné překvapení. Čtěte více: Vyzkoušejte další online nástroj, který vám umožní průzkum trhu

Reklama na FB 09

Statistiky jsou přístupné přímo v rozhraní (zde jsou vidět jen ty nejdůležitější metriky), odkud je lze snadno exportovat do souboru csv, nebo na kartě Hlášení (zde jsou kompletní), kde s nimi lze pracovat podobně jako v běžném PPC systému. Hlášení se dají plánovat a pravidelná (plánovaná) hlášení je možné si také nechat zasílat na e-mail.

Hlášení mohou být různých typů – základní dva typy jsou Účinnost inzerce a Demografie odpovídajících. Přehled o účinnosti inzerce je klasická statistika se všemi standardními metrikami, včetně těch výše popsaných. Hlášení o demografii odpovídajících obsahuje statistiky vztažené k částem cílové skupiny. Používá dělení do skupin podle věku, pohlaví a regionech v ČR.

Brand24

Reklama na FB 12

Vyhodnocování reklamních aktivit na Facebooku by mohlo být díky přesným měřením (jak uvnitř Facebooku, tak pomocí např. Google Analytics) orientováno přímo na efektivitu – tedy porovnávání přímých prodejů z reklamy s přímými náklady na ni. Některé kampaně si na sebe skutečně vydělají a některé ne. Ale snažit se vždy dosáhnout přímých výsledků (zisků) by znamenalo nevyužít potenciál Facebooku komplexně. Velmi silný je Facebook ve zvyšování povědomí o značce – právě kvůli miliónům zobrazení. Proto je asi nejlepší ho chápat jako syntézu obojího – udělat kampaň zaměřenou na prodej, ale nahlížet na výsledky s vědomím, že brandový efekt se nedá ihned přímo vyjádřit čísly. Nebo udělat naopak brandovou kampaň, která se ale aspoň z části zaplatí již ve svém průběhu.

Zapamatujte si

Pro inzerenta, který chce začít propagovat své služby či produkty, je důležité mít na mysli především následující:

  • Formát reklamy umožňuje velkou míru kreativity, kterou je vhodné (nutné) využít k zaujetí specifické cílové skupiny
  • Cílová skupina je mladá, dynamická, v „domácím“ prostředí a je tedy potřeba v ní vyvolat emoce, které povedou k zájmu o produkt/službu
  • Při vyhodnocování nezatracovat kampaň, která se v přímých výsledcích zdá jako nevýhodná. Přínos zvýšení povědomí o značce může být o hodně vyšší

Pro server Podnikatel.cz připravil Dobrý web

Dobrý web logo

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Aleš je členem týmu PPC společnosti Dobrý web, který se specializuje především na tvorbu rentabilních PPC kampaní pro e-shopy a jejich následnou optimalizaci.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).