Hlavní navigace

Jaké jsou lhůty pro přiznání a přehledy OSVČ? Máme daňový kalendář pro rok 2024

3. 1. 2024
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
OSVČ, které nebyly loni v režimu paušální daně, mají při elektronickém podání daňového přiznání čas až do začátku května. Pozor však na to, že většina OSVČ má online podání povinné.

Ti, kdo mají zpřístupněnou datovou schránku, musí totiž podat přiznání elektronicky. Server Podnikatel.cz opět sestavil přehled termínů pro OSVČ, které se týkají daně z příjmů a sociálního a zdravotního pojištění.

Paušální daní se lze vyhnout papírování i ušetřit

Do 10. ledna mají OSVČ čas na to, pokud splní příslušné podmínky, aby byl tento kalendář termínů posledním. Stačí se přihlásit k paušální dani a zbavit se jednou měsíční platbou dvou až tří různých záloh a také povinnosti podávat přiznání a přehledy. Maximální hranice příjmů ze samostatné činnosti, kterou musí OSVČ pro vstup do paušálního režimu daně splnit, činí 2 miliony korun. Kvůli širokému rozpětí příjmů paušalistů existují 3 pásma odvozená od výše a charakteru příjmů poplatníka.

V prvním pásmu je paušální daň stanovená jako součet minimální částky zdravotního pojistného, 1,15násobku minima sociálního pojistného a daně ve výši 100 korun. Pro rok 2024 jde o částku 7498 Kč. V druhém pásmu se platí 16 745 Kč a ve třetím 27 139 Kč.

Velký manuál k paušální dani: Kolik činí, jaké jsou podmínky a dokdy se přihlásit? Přečtěte si také:

Velký manuál k paušální dani: Kolik činí, jaké jsou podmínky a dokdy se přihlásit?

Jak paušální daň získat

Pro vstup do paušálního režimu stačí finančnímu úřadu podat oznámení. Oznámení o vstupu do paušálního režimu musíte podat do 10. ledna roku, od kterého chcete paušální daň uplatňovat. Pro rok 2024 je tedy nutné podat oznámení do 10. ledna 2024. Samotná paušální daň je splatná do 20. dne zálohového období (kalendářního měsíce), na které se záloha platí. Pozor rovněž na to, že když se nyní přihlásíte do paušálního režimu, stále musíte podat přiznání a přehledy za rok 2023.

Kdo byl v paušálním režimu už v loňském roce, stále splňuje podmínky a chce v něm zůstat, nic řešit nemusí a stačí pouze změnit výši paušální daně na základě příjmů v roce 2023. V případě, že tento rok bude spadat do jiného pásma než loni, musí podat oznámení o změně zvoleného pásma paušálního režimu, a to do 10. ledna 2024.

Elektronicky lze přiznání podat až v květnu

Seriál: Jak na daně
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).