Hlavní navigace

Jaké nejčastější druhy nedaňových nákladů upravují základ daně?

7. 2. 2024
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Na základě vedeného účetnictví dostane účetní jednotka informaci o hospodářském výsledku. Ten může být buď kladný (zisk), nebo záporný (ztráta). Neznamená ovšem to samé, co základ daně v daňovém přiznání.

Účetní jednotky na základě vedeného účetnictví zjišťují hospodářský výsledek. Hospodářský výsledek se zjišťuje jako rozdíl mezi výnosy a náklady. Pokud jsou výnosy vyšší než náklady, vykazuje účetní jednotka zisk. Pokud jsou však vyšší náklady než výnosy, vygenerovala účetní jednotka ztrátu.

Aby mohla účetní jednotka sestavit daňové přiznání, potřebuje znát výsledek hospodaření, který následně upraví na základ daně a vypočte daň z příjmů.

Úprava hospodářského výsledku

Hospodářský výsledek se v daňovém přiznání k dani z příjmů právnických osob vykazuje na ř. 10. Musí se však jednat o hospodářský výsledek před zdaněním (tj. bez zohlednění nákladů evidovaných v účtové skupině 59).

Následně dochází k úpravám hospodářského výsledku na určitých řádcích daňového přiznání. Obsahové náplně jednotlivých řádků a jejich časté příklady z praxe uvádíme níže.

Řádek 20

Na řádku 20 daňového přiznání se evidují částky neoprávněně zkracující příjmy a hodnota nepeněžních příjmů, pokud tyto nebyly zahrnuty ve výsledku hospodaření nebo v rozdílu mezi příjmy a výdaji na řádku 20. Tyto položky jsou definovány v § 23 odst. 3 písm. a) bodu 1) a § 23 odst. 6) zákona o daních z příjmů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).