Hlavní navigace

Jaké sazby DPH budou platit v roce 2013? Tipujte s námi

12. 10. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Možností, jaké sazby DPH budou v příštím roce platit, existuje několik. Podle serveru Podnikatel.cz se nejpravděpodobněji zvýší na 15 a 21 %.

Přestože do konce roku už zbývají jen dva a půl měsíce, podnikatelé žijí stále v nejistotě, jaké sazby (nebo sazba) DPH budou od roku 2013 platit. Vládou dohodnutý daňový balíček, který počítal se zvýšením sazeb o jeden procentní bod, totiž neprošel poslaneckou sněmovnou. V současnosti je tak schválen zákon, který má sjednotit sazby DPH na úrovni 17,5 %. Do toho se snaží opozice DPH dokonce snížit. Vzhledem k nestabilní situaci v koalici není vůbec jisté, jak budou sazby DPH příští rok vypadat.

Čtěte speciál DPH

Daňový balíček počítá s 21 a 15 %

Cílem vlády a celé koalice je zvýšit příští rok obě sazby DPH o jeden procentní bod. Tuto změnu také obsahoval tzv. daňový balíček, který původně prošel sněmovnou, avšak senát ho zamítl. Následně se vzbouřili i někteří vládní poslanci a sněmovně se nepodařilo veto Senátu přehlasovat. Vláda ale zákon znovu poslala do sněmovny a dle slov premiéra Petra Nečase s ním vláda spojuje své další působení. Vláda považuje tento návrh zákona za nesmírně zásadní ve vazbě na návrh státního rozpočtu pro rok 2013. I proto vláda sáhla k použití tohoto institutu, který doposud nebyl použit za 20 let platnosti Ústavy ČR, tedy spojila s projednáním tohoto návrhu svou důvěru, uvedl ve sněmovně Petr Nečas.

Zákon prošel prvním čtením a další jeho projednávání by mělo proběhnout na schůzi poslanecké sněmovny, která začne 23. října. Zákon kromě zvýšení sazeb na 15 a 21 % plánuje zachovat rozsah plnění spadajících do jednotlivých sazeb. Výjimku tvoří jen některé zdravotnické prostředky a dětské pleny, které zákon přesouvá do základní sazby. Stávající zákonnou úpravu DPH, která počítá se sjednocením DPH na 17,5 %, vládní návrh odsouvá až na rok 2016. Během dalších čtení se nicméně opět dají očekávat pozměňovací návrhy a zůstává otázkou, zda vláda nesáhne k nějakému kompromisu.

Čtěte také: Může za slabší výběr DPH zvýšení sazby? Ministerstvo tvrdí, že nikoli

Pravděpodobnost na zvýšení sazeb na 15 a 21 % je podle serveru Podnikatel.cz 60 %. Předpokládáme, že u rebelujících poslanců zvítězí nakonec hrozba pádu vlády a předčasných voleb. Očekáváme, že potřebných 101 poslanců vláda najde i pro případné přehlasování dalšího veta senátu.

Babák by sazby ponechal

Ve sněmovně ale leží rovněž novela zákona o DPH z pera poslance Michala Babáka, která chce zachovat sazby DPH v roce 2013 na stávající úrovni, tedy na 14 a 20 %. V důvodové zprávě Babák vůbec neřeší případné zvýšení na 15 a 21 %, nýbrž porovná svůj návrh se sjednocením DPH na úrovni 17,5 %. Ve vztahu ke státnímu rozpočtu lze očekávat nárůst příjmů oproti sjednocené sazbě 17,5 % minimálně o 5 mld. Kč. Ponechání jednotné sazby tak znamenalo pokles daňového inkasa z DPH, uvádí se v důvodové zprávě.

Podle Babáka by ponechání sazeb DPH ve výši 14 a 20 % mělo pozitivní vliv na inkaso DPH ve dvou směrech. Jednak ze samotné podstaty sazby daně lze podle něj očekávat vyšší inkaso a při ponechání dvou sazeb DPH ve stávající výši předpokládá poslanec stabilnější ekonomickou situaci a tím i vyšší hospodářský růst. Ten sám o sobě údajně generuje vyšší výběr daní v řádu asi 10 až 12 miliard korun za každé jedno procento růstu.

Svůj návrh se Babák pokusil přilepit už k novele zákona o DPH, kterou před několika týdny schválila poslanecká sněmovna. Poslanci ale jeho pozměňovací návrhy nepřijali. Novela navíc hlavně řešila boj s daňovými úniky, kdy zavádí například “blacklist” neplatičů DPH, ručení za daň za tyto neplatiče, povinné nahlášení účtů nebo elektronická přiznání.

Čtěte více: 5 novinek, které vás brzy čekají v oblasti DPH

Že by se Michalu Babákovi podařilo novelu prosadit, se nezdá moc pravděpodobné. Očekáváme ale, že se ponechání sazeb opět pokusí vklínit do daňového balíčku. Pro vládu by určitě ponechání sazeb bylo přijatelnější než sjednocení sazby na 17,5 %, stále nicméně platí, že první volba je pro vládu zvýšení DPH na 15 a 21 %. Může se však klidně v rámci nějakého kompromisu, aby nepadla vláda, stát, že vláda ustoupí a sazby ponechá na letošní úrovni. Podle serveru Podnikatel.cz je pravděpodobnost této varianty 15 %.

Senátní návrh sazby snižuje

Poslanecká sněmovna na své schůzi, která začíná 23. října, navíc bude jednat o senátní novele zákona o DPH. Ta počítá od roku 2013 se snížením základní sazby na 17,5 % a snížené na 10 %. Aby nedošlo k výpadku inkasa DPH s negativními dopady do státního rozpočtu, navrhuje novela, aby do snížené sazby DPH spadal jen užší okruh zboží a služeb. Účelem navržených opatření je zmírnění negativních hospodářských, rozpočtových i sociálních dopadů zvyšování snížené sazby DPH, které budou umocňovány i očekávaným poklesem výkonnosti národního hospodářství v důsledku zpomalení růstu či stagnace ekonomik zemí Evropské unie v letech 2012 a 2013, uvádí se v důvodové zprávě.

Vláda ale k tomuto návrhu zaujala už na konci června negativní stanovisko. Vládě se hlavně nelíbilo, že zákon je v rozporu s vládním daňovým balíčkem, že do snížené sazby zahrnuje i služby, které tam být nemohou kvůli legislativě EU nebo že neobsahuje ekonomickou analýzu dopadů na rozpočty. Podle vlády by senátní návrh způsobil výpadek inkasa DPH ve výši 4,7 miliardy korun.

Tento návrh by měl zřejmě šanci jen v případě pádu vlády a nějakého dočasného úřednického kabinetu pod taktovkou ČSSD. Server Podnikatel.cz této variantě nevěří a dává ji pouze 5% pravděpodobnost.

Žádná novela se letos neschválí

Další možností, která může nastat, je, že parlament neschválí žádnou z navrhovaných novel zákona o DPH a od příštího roku začne platit sjednocená sazba DPH na úrovni 17,5 %.

Čtěte také: Připravte se, vyšší daně se dotknou prakticky všech

Vzhledem k nejasnému postoji rebelujících poslanců se tato varianta rozhodně nedá vyloučit. Pokud dojde k pádu vlády a předčasným volbám, zřejmě by se žádný zákon o DPH do konce letošního roku schválit nepodařilo. Podnikatel.cz dává této variantě 20% pravděpodobnost.

TOP 09 a LIDEM předpokládají zvýšení o procentní bod

Vzhledem k nejasnosti celé situace ohledně DPH oslovil server Podnikatel.cz všechny politické strany zastoupené ve sněmovně s otázkou, jaké sazby budou prosazovat a která z variant je podle nich nejpravděpodobnější. Ze šesti politických uskupení zareagovaly pouze TOP 09 a LIDEM. Strany ODS, ČSSD, KSČM a Věci veřejné se s odpovědí vůbec neobtěžovaly.

Brand24

TOP 09 si každopádně nepřipouští, že by od roku 2013 platila jiná varianta než dvě sazby ve výši 15 a 21 procent. Jde sice o koaliční kompromis, ale v tuto chvíli zároveň o jedinou možnou variantu, uvedla serveru Podnikatel.cz Alžběta Plívová, mluvčí TOP 09. Strana LIDEM rovněž očekává, že DPH se u obou sazeb zvýší o jeden procentní bod. Před jednotnou sazbou DPH 17,5 % rozhodně LIDEM preferuje současnou sazbu 20% a 14%. Avšak obě tyto dvě varianty mají za následek nižší příjem do státního rozpočtu. Současný návrh rozpočtu počítá s příjmy z DPH, které odpovídají výši 21% a 15%. Proto sazbu 20% a 14% podpoříme jen tehdy, pokud budou upraveny parametry na straně výdajové státního rozpočtu, které budou počítat s nižším příjmem z DPH, uzavřel Miloš Skácel, mluvčí LIDEM.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).