Hlavní navigace

Je pro vás dovolená to samé co obrovský stres? Čtěte 10 tipů, jak si volno užít

2. 7. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek
Stres mnohé sužuje v práci a nevyhýbá se jim, ani když mají volno. Také dovolená je často radost spojená zároveň s mnoha hororovými prvky. Jak to letos změnit?

Dvě výzkumnice formulovaly doporučení, jak si pozitivní dovolenou, z níž se nestane noční můra, zařídit. Pomůže to následně i ke snadnějšímu návratu do práce.

Stres v práci, stres o dovolené?

Fakt, že je současná práce zpravidla spojená i se stresem, není žádnou novinkou. Když před čtyřmi lety provedla Psychiatrická klinika 1. Lékařské Fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze ve spolupráci s agenturou STEM/MARK první národní reprezentativní studii na téma Stres, deprese a životní styl v České republice, ukázalo se mimo jiné: Pro 80 % dotázaných by stresovou zátěž zlepšilo zvýšení platu i další benefity, jako je třeba delší dovolená, nebo kdyby je zaměstnavatel lépe motivoval k práci.

Jak čelit stresu? Zjistěte to v článku Naučte se pravidlo 7 minut, chrání tělo před stresem z podnikání. Jak na to?

I když je dlouhá dovolená pro mnohé vytoužený benefit (a to nejen pro zaměstnance), neznamená to však zároveň, že by se dovolené stres vyhýbal. Před odjezdem je potřeba dodělat horu práce. Nezbytnosti delegovat na někoho jiného. Samotný odjezd je hektický. Stresující je cestování a třeba i nové místo, kde se musí dovolenkář nejdřív aklimatizovat. Stresující je návrat do práce, kde se během dovolené navršily úkoly, mailbox přetéká nevyřízenou poštou a každý hned po nebožákovi či nebožačce, co se ještě nestačili v práci ani rozkoukat, urgentně něco chce.

Dovolená s pozitivním přínosem má pravidla

Žádným překvapením zřejmě nakonec není ani to, že přínosná je pro člověka jen taková dovolená, která není nabitá stresem, namísto příjemných zážitků, jež jsou zdrojem pozitivní energie i po návratu domů. Shawn Achor je výzkumnice a autorka, která se zabývá tématem štěstí. Zajímalo ji proto i to, jak si zařídit dovolenou s pozitivním přínosem. Podle ní totiž zdaleka není dovolená jako dovolená. Zkoumala tedy, spolu s další výzkumnicí, Michelle Gielan, více jak čtyři stovky cestovatelů a došla k následujícím doporučením (zveřejněným online v Harvard Business Revue):

1. Zaměřte se na detaily

V detailech se totiž podle jejich zjištění skrývá nejčastější zdroj dovolenkového stresu – při cestování, když člověk nic neví o místě, kam jede, když na cestě ztrácí čas různými organizačními detaily, které si nezjistil…

2. Plánujte alespoň měsíc dopředu

Z jejich výzkumu jednoznačně vyplynulo, že dovolenkovým plánovačům přinese volno víc pozitivních důsledků než těm, co holdují rychlým rozhodnutím a odjezdům „last minute“. Narychlo. Naslepo. Bez plánu. Při plánování s předstihem je ostatně také možné lépe před odjezdem doladit a uspořádat pracovní záležitosti a nevydat se těsně před dovolenou ze všech svých posledních sil.

Tip: Pokud se relaxace nedaří, pomozte si

Mávnout nad stresem rukou, když se uvolnění nedaří, není namístě.

Stres působí nebo komplikuje řadu onemocnění a relaxace stres mírní nebo mu předchází. Stav relaxace usnadňuje hojení, posiluje imunitu, zlepšuje trávení a prospívá tvořivosti i duševnímu zdraví. Schopnost se uvolnit máme vrozenou. Spontánně se objevující stav relaxace ovšem mnohdy nestačí, tvrdí lékař Karel Nešpor.

Jeho webovky jsou cenným zdrojem praktických návodů na relaxaci a volně přístupných meditačních a relaxačních technik i nahrávek. Lze je vyzkoušet třeba právě na dovolené – a po návratu i v práci.

3. Odjeďte daleko

Propagátoři lokálních dovolených a krás Česka z toho jásat nebudou, ale podle výzkumu Shawn Achor a Michelle Gielan spojuje většina cestovatelů ty nejlepší dovolené s cestami do zahraničí.

4. Najděte kontakt

Neznámé místo, bez jakéhokoliv důvěryhodného místního kontaktu je dalším vysoce potenciálním stresorem. Ti, co se úspěšněji dokázali na cestách vyhnout stresu, měli v místě nějaký kontakt, na který se mohli obrátit.

A jejich závěry je možné rozšířit o další doporučení, která se vlastně moc neliší od toho, čím se vyplatí řídit i v práci.

5. Při odjezdu myslete na návrat

Odjet a nechat po sobě v práci dusno a naštvaný tým není nejlepší metoda, jak si návrat do práce po dovolené zpříjemnit a alespoň trochu zjednodušit. Nepomůže vykašlat se na nepříjemné úkoly, odjet a doufat, že během dovolené nějak zázračně vyhnijí. Lepší je odjet s čistým stolem i vyčištěnými pracovními vztahy.

6. Buďte realisté

Těžko někdo zvládne pracovat před dovolenou dvacet hodin denně, aby před odjezdem stihl dokončit úkoly na čtrnáct dní dopředu. Stejně tak není od věci mít pro dovolenou nějaký základní plán, ale naplánovat si nesplnitelné je spíš kontraproduktivní – a nakonec zdrojem stresu. Hrozí, že podnikatel nebo podnikatelka potom dopadnou tak, jak popisuje investor a podnikatel Timothy Ferriss ve svém Čtyřhodinovém pracovním týdnu (vyd. Jan Melvil Publishing 2010): Pokud jste zvyklí pracovat 50 týdnů ročně, budete mít sklon procestovat za dva týdny deset zemí, zhroutit se a vrátit se domů jako vyčerpaná troska. Je to stejné jako vzít vyhladovělého psa někam, kde může bez omezení žrát: skončí přecpaný k smrti.

Souvisí s tím i plán pro odjezd a pro návrat, který by měl počítat s dostatečným prostorem pro aklimatizaci na neznámém místě i zpátky doma dřív, než cestovatel opět vyrazí do pracovního procesu.

7. Jeďte podle sebe, i kdyby druzí letěli na Mars

Každý má svůj styl práce, ale také odpočinku. Lepší je vyjet každý rok na stejné místo do Itálie nebo do Chorvatska, než se nutit do dobrodružných dovolených na druhém konci světa, není-li to pro podnikatele či podnikatelku jejich styl. Někdo si nejlépe odpočine v neustálém pohybu, jiný si rád poleží na pláži a své preference se vyplatí respektovat a nejít násilím proti nim, i když třeba na Instagramu nebudou vypadat tak efektně jako pohled z džungle nebo velehor.

Vyhnout se stresu, to může být i motivace k vlastnímu podnikání. Podívejte se, jak na to jde Marie Šťastná:

8. Trvejte na rozpočtu

Jestli je výsledkem dovolené účet v minusu a perspektiva následného obrovského pracovního zátahu, v němž se nenajde chvíle ani na oslavu Vánoc, aby se finance podnikatele zase dostaly do rovnováhy, nesplnilo volno svůj účel. Je dost absurdní zruinovat se zrovna na dovolené. I dovolená je výdaj, který si zaslouží svůj limit.

9. Trénujte, jak říci ne

Dovolenková velkorysost je fajn, dobré ale je také myslet na sebe. Neakceptovat všechny turistické nabídky, nastavit si nějakou hranici. Dovolená je sice období, kdy je snazší vyzkoušet něco nového, podívat se na sebe z jiné perspektivy. Ani tak ale není potřeba lézt se závratí na Eiffelovku nebo se snažit zapózovat s kobrou při postižení ofidiofobií, a to jen proto, že si to jiní členové výpravy přejí.

10. Držte se rutiny, která vás drží po kupě

Když American Heart Association na svém webu zveřejnila doporučení, jak se vyhnout prázdninovému stresu, jedničku v pořadí dala tipu zachovat si i během volna své zdravé návyky. Přejíst se, spálit se na australském slunci, vymknout si kotník nebo se vrátit s úpornou bolestí zad, není dobrá cesta k tomu, aby návrat do práce proběhl pokud možno bez stresu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).