Hlavní navigace

Když se firmě nedaří, zkuste se do toho ještě více obout, radí Petr s Davidem

29. 3. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek. Autor: Ondřej Hošt, Internet Info
David Václavek a Petr Havlíček jsou zástupci těch podnikatelů, na které dopadla ekonomická krize. Jejich stavební firmu zachránil nápad Petrovy sestry.

Společnou stavební firmu založili naši otcové, my jsme tam oba dva nastoupili poměrně automaticky. Nejprve ale jako běžní zaměstnanci a začali jsme dělat se sádrokartonem, vzpomíná Petr Havlíček: Já jsem se sice vyučil mechanikem strojů a zařízení, ale práce se sádrokartonem mě bavila. Nebyla to zedničina, šlo i o navrhování konstrukcí. Začínali jsme s tím jako jedni z prvních v republice, a tak z toho byly i velmi zajímavé peníze. Tohle byla moje cesta ke stavebnictví. K oboru měl původně daleko i jeho kolega David, vystudovaný bakalář ekonomie. Postupně jsme se na stavbách zapracovávali a zjistili, že od sádrokartonu je velice blízko k dalším pracím, tak jsme u toho zůstali, říká David Václavek.

Jejich společnost A3Z byla založena přesně před deseti lety jako soukromá stavební firma, která v oboru pozemních staveb nabízí svým zákazníkům zajištění stavební zakázky od projektu přes stavební povolení až po realizaci a kolaudaci. Zakázek přibývalo, David s Petrem se z terénu přesunuli do kanceláře a převzali vedení firmy. Idylka skončila s nástupem ekonomické krize. Práce začalo být málo a za zakázky, které firma provedla pro velké developery, dostala zaplaceno jen minimum a s velkým zpožděním. Firmu jsme rozjeli vlastníma rukama a byli na to pyšní. V kanceláři jsme ale trochu zlenivěli a usnuli na vavřínech. Nikam jsme se nevyvíjeli. Pád byl v době krize nevyhnutelný, hodnotí s odstupem Petr Havlíček. Před úpadkem je zachránila Petrova sestra, když přišla s nápadem, aby se manuálně zruční pánové začali živit i jako hodinoví manželé. A vyšlo to, řemeslné práce v domácnostech znovu nastartovaly i firmu.

Byl to dobrý nápad, ale není pro každého

Ilustrační obrázek.
Autor: Ondřej Hošt, Internet Info

Najít šikovného řemeslníka je problém. Najít takového, který umí i plánovat, ještě větší. 

Hodinoví manželé jsou už několik let velmi vyhledávanou službou. Ti, kteří se tím živí, nabízejí základní servis v bytě, na domě i v zahradě. Pro Petra s Davidem byla tato změna poměrně snadná. Zvládají prakticky všechny požadované práce. Díky stavebničině máme zkušenosti se všemi pracemi a navíc jsme měli i potřebné vybavení. Stačilo se jen orientovat na jiný okruh klientů, říká David Václavek.

Na tomto místě je důležité zmínit, že i menší prosperující firmy většinou zakázky privátního typu odmítají. A to až do okamžiku, kdy o velké kšefty přijdou. Zákazníci se jim pak shánějí velmi těžko, protože lidé se jich obávají. Stavěli domy a teď by mi měli opravovat plot? To bude drahé. Takto firmy podle našich zkušeností vnímá většina lidí, říká David Václavek. Malé stavební firmy jsou ale rády i za takové zákazníky. Ukazuje se, že pokud řemeslníci odvádí dobrou práci a dodržují domluvené termíny, tak na sebe drobné práce nabalují ty větší. Začíná to servisem vodovodní baterie a pak se s lidmi domluvíme, že jim opravíme zeď a končíme u rekonstrukce celého domu. Není to dlouho, kdy jedna paní volala, abychom jí přijeli opravit vyvalený kus plotu. Místo původní opravy za 5000 korun jsme se nakonec dohodli na stavbě nového zděného plotu za 100 000 korun, dodává Petr Havlíček.

O hodinových manželích

S hodinovými manžely se roztrhl pytel. V případě potřeby si člověk kontakt na celou řadu z nich najde na internetu. To je ale pouze první krok. A v druhém už nastávají potíže. Mnoho hodinových manželů považuje tyto své služby jen jako příležitost přivýdělku a mají ještě jiné zaměstnání. Sehnat proto řemeslníka, který vyhoví časovým nárokům zákazníka, je poměrně složité. S námi ve trojici pracuje ještě Petrův táta Josef. Proto nemíváme problém zákazníky obsloužit. Jeden z nás si čas vždycky najde. Navíc jsme takto schopni si zajet problém i předem obhlédnout, abychom pak na místě měli všechno, co potřebujeme. Díky předchozí praxi v kanceláři si také umíme práci rozvrhnout a naplánovat. Jedna zákaznice nám říkala, že jsme až čtvrtí, kteří k ní skutečně dorazili. Ostatní jen říkali, že se ozvou a posouvali termíny, říká David Václavek.

A jsme zase zpátky u sádrokartonu. Práci s ním nabízí hodinoví manželé poměrně běžně. Ne každý s ním ale má zkušenosti. Petr s Davidem vědí, že jen podle přiloženého návodu se jet nedá. Nabízejí proto své práce se zárukou letité praxe. Díky stálému působení ve stavební firmě mají k dispozici také dodávku nebo nákladní auto a mohou nabídnout i odvoz materiálu, případně stěhování. To jim v porovnání s konkurencí přidává další body a potvrzuje, že spojení stavební firmy s poskytování služeb hodinového manžela, bylo správným řešením. Zajímavé je, že většina lidí se na nás kvůli menším zakázkám stejně raději obrací jako na hodinové manžely. Mají pocit, že to bude levnější, dodává Petr Havlíček.

Nejvíc jsme se spálili na velkých firmách a u mezinárodních developerů. Už první domluva na financích pro nás nebyla nijak úžasná. A v průběhu realizace jste nuceni jít s cenou ještě dolů. Nakonec čekáte i několik měsíců na proplacení faktur. To řada živnostníků a malých firem neustojí. Jako hodinoví manželé dostáváme peníze ihned po vykonání práce. Je to pro nás úplně nová realita, která ve stavebnictví neexistuje.

Kvalita je nejlepší recept

Firma A3Z má svoje webové stránky, jako hodinoví manželé jsou Petr, David a Josef registrováni v několika katalozích a platí si reklamu na vyhledávači Google. Jinak reklamu své firmě nedělají. Snaží se jen odvádět kvalitní práci. Nejvíc jdou po dlouhodobých klientech a spoléhají se na jejich doporučení a dobré reference. Snažíme se lidi naší prací a vstřícností donutit k tomu, aby příště nepřemýšleli o jiných. Chceme si udržet domácí a vyzkoušenou klientelu. Zakázky pro velké firmy už zcela odmítáme, protože jsme se v minulosti hodně spálili, komentuje David Václavek.

A co tedy Petr s Davidem doporučují? Jedním z řešení, jak se dostat z krize, je rozšíření služeb. Tím, že jsme se začali orientovat na více směrů, tak začaly přibývat i zakázky, radí David Václavek. Společně se svými partnery teď plánují udržet servis hodinových manželů a zároveň se prosadit i na trhu s dřevostavbami. Po předchozích zkušenostech by ale rádi, aby byli schopni domky stavět z velké části sami. Chceme se vrátit do začátků firmy, kdy jsme si všechno dělali vlastníma rukama, ohlídali si kvalitu práce i termíny. Při takovém stylu práce vám také ze zakázky zbude nejvíce peněz, uzavírá Petr Havlíček.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).