Hlavní navigace

Kód nutný k proplacení samotestování přišel do datovky. Co když ji OSVČ nemá?

13. 4. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Zdravotní pojišťovny rozeslaly OSVČ v souvislosti s proplácením samotestování autorizační kódy do datových schránek. Jak postupovat, pokud ji OSVČ nemá?

OSVČ, které chtějí žádat o příspěvek na nákup samoodběrových testů na covid, mohou využít společnou aplikaci všech zdravotních pojišťoven. Všichni podnikatelé, bez ohledu na to, u které pojišťovny jsou oni sami nebo jejich jednotliví zaměstnanci pojištěni, mohou o příspěvek žádat na jednom centrálním místě prostřednictvím jednoho formuláře. 

Pokud chce osoba samostatně výdělečně činná žádat o příspěvek na samotetování na covid, musí se na portále zaregistrovat. Z důvodu ochrany oprávnění k podávání žádosti o příspěvek za jednotlivé žadatele rozeslaly zdravotní pojišťovny na konci března prostřednictvím sítě datových schránek firmám a OSVČ autorizační kódy. Kdo kód neobdržel, může o něj požádat a bude mu doručen do datové schránky. 

OSVČ datovou schránku nemá

Pro OSVČ, které datové schránky nemají a nemají v plánu si ji zřídit, zveřejnily jednotlivé zdravotní pojišťovny na svých webových stránkách alternativní možnosti získání autorizačního kódu. 

Všeobecná zdravotná pojišťovna 

Pojištěncům VZP se aktivační kód zobrazuje v aplikaci Moje VZP.

Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky

OSVČ, které nemají datovou schránku, mohou využít call centra VoZP a požádat o vygenerování aktivačního kódu, který následně přijde poštou.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

OSVČ, které datovou schránkou nedisponují a jsou pojištěnci ČPZP, mají několik možností, jak získat autorizační kód. Požádají si o autorizační kód prostřednictvím E-přepážky ČPZP, popř. si registraci do E-přepážky ČPZP zajistí. Mohou také osobně navštívit pobočku ČPZP a požádají si o autorizační kód tam.

Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví

OSVČ, které nemají zřízenou datovou schránku, se mohou obrátit na zdravotní pojišťovnu, která jim aktivační/autorizační kód pro registraci na stránkách Samotesty-covid.cz zašle e-mailem. 

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda

V případě, že OSVČ nemá datovou schránku, je možné o aktivační kód požádat zdravotní pojišťovnu. OSVČ navštíví pobočku ZPŠ a požádá si o aktivační kód nejdříve od 7. dubna 2021

Brand24

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky

OSVČ bez datové schránky mohou využít přístupu do e-Komunikace ZP MV ČR. Aktivační kód je k dispozici v týdnu od 12. dubna po přihlášení ve své e-Komunikaci. Je také možné vyzvednout si aktivační kód na klientském centru.

Revírní bratrská pokladna

OSVČ, které nemají datovou schránku, budou aktivační (autorizační) kódy zasílány. Distribuci aktivačních kódů provádí pojišťovna na základě přijaté zprávy s žádostí o zaslání aktivačního kódu přes svou aplikaci my213.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).