Hlavní navigace

Konec covidových omezení? Ministerstvo neví, předvolební koalice to mají na háku

27. 8. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Slovo, které nejlépe vystihuje situaci, v níž se od minulého jara nachází podnikatelky a podnikatelé, je nejistota. A „normál“? Zeptejte se křišťálové koule.

Nejistota souvisí se šířením covidu a především s chaotickým vládním přístupem. Ten již v mnoha případech rozporovaly demokratické soudy jako nezákonný a založený na nedostatečných argumentech a analýzách. Co tedy lze očekávat dál? Když má epidemie začátek, bude mít také konec? Jaký je v krocení epidemie cíl? Zatím se nabízí spousta otázek a minimum jasných odpovědí.

Kdy epidemie v Česku skončí?

Je poměrně shoda na tom, kdy epidemie v Česku začala. V době, kdy podle Ministerstva zdravotnictví ČR připadá 12 potvrzených případů na sto tisíc obyvatel za sedm dní, hospitalizovaných je kolem šedesátky, plně očkovaných je více než 5 600 tisíc lidí a další téměř dva miliony lidí infekcí (potvrzeně) prošlo, je namístě také další otázka: Kdy epidemie v Česku oficiálně skončí? Jak se to pozná? A kdy tedy skončí také veškerá související omezující opatření, která se podnikatelů a jejich zákazníků dotýkají?

Jaká je definice epidemie covidu?

Aktuálně se při opatřeních proti šíření nového koronaviru vychází ze zákona číslo 94/2021 Sb., o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění covid-19 a o změně některých souvisejících zákonů, tak zvaného pandemického zákona. Ten sice pojednává o mimořádných opatřeních při epidemii covid-19, avšak samotnou epidemii nijak blíže nespecifikuje a nedefinuje.

Jak a kdy tedy ministerstvo zdravotnictví zpřesní kritéria epidemie (například podobně jako epidemii chřipky charakterizuje určitý počet případů na 100 tisíc obyvatel), aby bylo pro podnikatele evidentní, kdy se jejich podnikání mohou dotknout případné protiepidemické restrikce, a aby bylo jasné, kdy v Česku epidemie covid-19 je a kdy už ne? – zeptal se Podnikatel.cz na ministerstvu zdravotnictví. Epidemie se nedá obecně číselně definovat, je to odborná definice, která je popsána jako výskyt onemocnění, který výrazně převyšuje obvykle očekávané hodnoty výskytu tohoto onemocnění v daném místě a čase. Z čehož plyne, že u některých onemocnění se může jednat o epidemii už v jednotkách případů, tj. např. u žloutenky, u jiných naopak můžeme hovořit o epidemii až ve vyšších počtech, jako například u vámi uváděné chřipky, odpovídá Martina Čovbanová z tiskového oddělení ministerstva.

O moc moudřejší a optimističtější z toho podnikatelky a podnikatelé zřejmě nebudou. Ještě na konci roku 2019 byl v Česku obvyklý počet případů nula, respektive jejich počet se ani nijak nesledoval, neboť neprobíhalo žádné testování. Úplně jinak tomu bylo v následujících obdobích, kdy se virus šířil masivně a svižněji se testovalo.

Dotaz na charakteristiku epidemie covid – 19 Podnikatel.cz zaslal také do Společnosti pro epidemiologii a mikrobiologii ČLS JEP, odkud přišla zpráva, že společnost podobná vyjádření neposkytuje a je třeba se obrátit na hlavní hygienickou stanici. Hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová je součástí vedení ministerstva zdravotnictví, jehož stanovisko zprostředkoval tiskový odbor úřadu.

Německo: Incidence stabilně pod 35

V některých zemích, jako je například Velká Británie, se opatření uvolňují bez ohledu na počet případů (nutno dodat, že konkrétně ve Velké Británii s vyšší mírou proočkovanosti, než je u nás). Německo sice od 23. srpna nastavilo 3G pravidlo, kdy je pro některé instituce (v nemocnicích, v pečovatelských domech, ve fitness studiích, v bazénech, v kadeřnictvích, v hotelech a v interiéru, například v restauracích nebo na akcích) umožněn přístup jen lidem, kteří jsou očkovaní, uzdravení nebo negativně testovaní. Zároveň však lze toto pravidlo pozastavit, pokud je sedmidenní incidence v kraji „stabilní“ pod 35.

S kontrolou na věčné časy?

Dočká se Česko ještě někdy toho, že bude možné využívat veškeré služby bez omezení? Dočkají se ještě někdy, v dohledné době, podnikatelky a podnikatelé toho, že se na jejich činnost nebude vztahovat žádné dodatečné protiepidemické opatření? To zatím vůbec není jisté.

Jaká situace musí nastat, respektive při dosažení jakých kritérií zruší ministerstvo zdravotnictví veškerá omezující protiepidemická opatření v souvislosti se šířením onemocnění covid-19, a to včetně povinnosti očkování nebo testování především při využívání služeb, která v tuto chvíli do oblasti podnikání zasahují? Případně při dosažení jakých kritérií dá k jejich zrušení podnět? – ptali jsme se dále.

V současné epidemiologické situaci, a to nejen v ČR, kde denně máme hlášeno téměř 200 nových případů, a zejména pak v souvislosti s globálním vývojem situace a také v souvislosti s aktuálním stavem proočkovanosti, kdy stále je vyšší sledovaný počet osob vnímavých k nákaze, tj, neočkovaných osob, a to i ve zranitelných skupinách obyvatel, není možné uvažovat nad kompletním zrušením všech nastavených opatření, jelikož cílem těchto přijatých opatření je minimalizace rizika. V případě pozitivního vývoje situace a nárůstu podílu proočkovaných osob lze však uvažovat nad postupným a řízeným uvolňováním stanovených opatření, informuje Martina Čovbanová.

Odpověď však podněcuje další a další otázky. Co znamená „minimalizovat riziko“, co znamená „pozitivní vývoj“? Kdy to bude? Kdo ví. Podnikatelkám a podnikatelům zatím nezbývá nic jiného, než doufat a maximálně tak uzavírat sázky či hledět do křišťálové koule.

A co na to předvolební koalice?

Vzhledem k blížícím se parlamentním volbám od nás dostaly obdobné otázky také všechny strany koalic Spolu a Pitáti/STAN, které s vládním hnutím ANO obsazují první tři příčky předvolebních průzkumů. A to s ohledem na jejich případný povolební podíl na moci. Ani z jedné ze stran, jmenovitě TOP 09, ODS, KDU-ČSL, Pirátská strana a Starostové a nezávislí – STAN, do uzávěrky článku žádná odpověď nepřišla.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).