Hlavní navigace

Lékaři požadují výjimku z #EET. Hotovostní příjmy jsou u nás marginální, říkají

3. 4. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek
V rámci připomínkového řízení k novele zákona o evidenci tržeb se objevil požadavek lékařů na jejich vynětí z EET.

Podle České lékařské komory (ČLK) jsou hotovostní příjmy u lékařů natolik marginální, že v drtivé většině případů neodpovídají nákladům na pořízení systému EET a jeho provoz. Ministerstvo financí nevylučuje, že by výjimku pro doktory do zákona přidalo.

Dejte nám výjimku, žádají lékaři

Lékařům se nezamlouvá novela zákona o evidenci tržeb, kterou poslalo do připomínkového řízení před několika týdny ministerstvo financí. Jak uvedla v rámci připomínek ČLK, návrh nezohledňuje specifické postavení soukromých lékařů, kteří pracují jako poskytovatelé zdravotních služeb ve smluvním vztahu se zdravotními pojišťovnami, díky čemuž jsou jejich příjmy regulované, probíhají bezhotovostním způsobem a jsou tedy evidované.

Hotovostní příjmy za služby, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, jsou natolik marginální, že v drtivé většině případů neodpovídají nákladům na pořízení systému EET a jeho provoz. I tato skutečnost by měla být zohledněna, neboť soukromý lékař nemá zákonnou možnost kompenzovat nově vzniklé náklady například navýšením ceny za poskytnuté zdravotní služby, protože je vázán platnou úhradovou vyhláškou, uvedla v připomínkách ČLK.

Česká lékařská komora proto trvá na generální výjimce z povinnosti EET pro poskytovatele ambulantních služeb, kteří mají smlouvu s některou z veřejných zdravotních pojišťoven. Pokud by nebyla schválena generální výjimka, chce ČLK osvobození od povinnosti EET pro poskytovatele ambulantních lékařských služeb, jejichž hotovostní příjmy nepřesahují 20 % z celkových příjmů, anebo hotovostní příjmy nepřesahují za příslušné účetní období částku 200 000 Kč. Jestliže by neprošel ani tento návrh, žádá ČLK plnou úhradu nákladů, které jsou spojeny s pořízením a provozem EET.

ČLK se rovněž nezamlouvá navrhovaný offline režim pro drobné podnikatele. Podle lékařů může vést vedení hotovostních plateb v listinné podobě a předávání těchto informací k daleko větší časové náročnosti, a tedy že zvláštní režim nepřináší žádnou pozitivní výhodu, alespoň z pohledu lékařských praxí. Doktoři navíc nevidí důvod, proč by případný zvláštní režim nemohly využít právnické osoby.

Čtěte také: Offline režim místo #EET? Podnikatelům přinese paradoxně více papírování

Ministryně financí Alena Schillerová už před časem připustila, že vynětí lékařů z EET je možné a že se o něm bude v rámci připomínkového řízení jednat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).