Hlavní navigace

Velké zjednodušení pro podnikatele, kontrolní hlášení půjde podat i ústně

1. 4. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Kontrolní hlášení už nebude nutné podávat jen elektronicky, ale půjde podat i ústně přímo na finančním úřadě. S návrhem přichází ministerstvo financí.

Místo složitého vyplňování na počítači bude nově stačit přinést na úřad jen všechny faktury a data z nich úředníkům nadiktovat. Hlášení se pak jen jednoduše zkontroluje a podepíše a podnikatel tak podle ministerstva ušetří až několik hodin měsíčně.

Jedna úleva pro podnikatele za druhou

Ministerstvo financí připravilo v krátké době po sobě další byrokratickou úlevu pro podnikatele. Na začátku února nejprve představilo mírné snížení a zjednodušení daně z příjmů, kdy se má OSVČ zvýšit sazba daně příjmů o 4 p. b. na 19 %. Ministerstvo financí ovšem navrhuje tento nárůst kompenzovat tím, že pro podnikatele zavede daňovou uznatelnost ¾ zaplaceného sociálního a zdravotního pojištění. Tuto možnost mají mít i podnikatelé, kteří využívají paušální výdaje. Uvedené pojistné totiž bude daňově uznatelným výdajem nad rámec paušálních výdajů.

Čtěte více: Kdo na změnách zdanění OSVČ a zaměstnanců vydělá a kdo naopak bude tratit?

Měsíc poté pak ministerstvo představilo novelu zákona o evidenci tržeb, která má eliminovat nadměrnou zátěž podnikatelů. Ministerstvo chce zavést tzv. zvláštní režim offline evidence, který spočívá v tom, že podnikatel bude místo klasické EET vydávat účtenky z předtištěného bloku, který si vyzvedne na finančním úřadu. Na konci každého dne zaznamená do speciálního formuláře údaje o výši tržeb a počtu vydaných a případně stornovaných účtenek. Každý měsíc pak zašle tento formulář na finanční úřad.

Čtěte více: Offline režim místo #EET? Podnikatelům přinese paradoxně více papírování 

Ústní podání usnadní podnikatelům život

Nyní přichází ministerstvo s další novinkou, kterou chce usnadnit život plátcům DPH. V plánu je totiž umožnit podávat kontrolní hlášení ústně přímo úředníkovi finančního úřadu. Ten by ústní podání zaznamenal a hlášení vyplnil de facto za podnikatele. Plátci DPH by se tak nemuseli zdržovat zdlouhavým vyplňováním formuláře hlášení měsíc co měsíc a stačilo by jim jen vždy zajet s fakturami na úřad a tam vše nadiktovat do protokolu.

Podnikatelům bude nově stačit, když faktury dají do krabice, přijedou v úředních hodinách na finanční úřad a tam jednoduše fakturu po faktuře vše nadiktují. Přidělený úředník, který bude umět psát všemi deseti prsty, vše rychle zaznamená. Podnikatelé pak jen hlášení zkontrolují a podepíší. Plátci DPH tím ušetří každý měsíc řadu hodin, které nyní musí trávit vyplňováním kontrolního hlášení na počítači, předestřela výhody ústního podání Alena Schillerová, ministryně financí.

Do budoucna chce navíc finanční správa nabídnout další zjednodušení a umožnit ústní podání po telefonu. Ministerstvo nyní řeší, jakým způsobem by se ověřila identita volajícího. Zatím to vypadá, že inspiraci si vezme z elektronického podání, kdy se podání ověřuje elektronickým podpisem nebo skrze přihlášení do datové schránky. Telefonní podání by se tak „podepsalo“ nějakým heslem, které by si poplatník dopředu stanovil, například „5Sgfdgš343§ú“ nebo skrze přihlášení do hlasové schránky.

Samotná možnost ústního podání není žádnou novinkou. § 71 daňového řádu už nyní říká, že podání lze „učinit písemně, ústně do protokolu nebo datovou zprávou“. V případě kontrolního hlášení je sice aktuálně v § 101a zákona o DPH uvedeno, že kontrolní hlášení je povinné podat elektronicky, to má ale předložená novela změnit. Příslušný paragraf totiž ministerstvo navrhuje rozšířit o možnost již zmíněného ústního podání.

Ústní hlášení je dobrá věc, tvrdí Filip

Ústní formu hlášení podporují jak Piráti, tak komunisté. Chtěli jsme ve spolupráci s ministerstvem financí prosadit prolomení mlčenlivosti u advokátů a daňových poradců, takže je logické, že jakékoli rozšíření „mluvení“ jednoznačně podporujeme, uvedl Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů. S ústním hlášením mám, podobně jako pan premiér, bohaté zkušenosti a jednoznačně jeho zavedení podporuji. Řadě podnikatelů to určitě usnadní život, udal Vojtěch Filip, předseda KSČM.

Proti zavedení ústní formy podání u kontrolních hlášení naopak vystoupila SPD. Tedy, asi vystoupila proti. Ministerstvo se ústním podáním snaží jen umlčet kritiku podnikatelů. Určitě s tím jakoby tak úplně nesouhlasím, komentoval Miroslav Rozner, poslanec za SPD.

S návrhem určitě nesouhlasí ODS a TOP 09. Jak tvrdí první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija, návrh ministerstva je diskriminační, jelikož jej nebudou moct využít němí podnikatelé. Ministerstvo financí si ovšem tento nedostatek uvědomuje a chystá již povinné kurzy znakové řeči pro úředníky finanční správy. TOP 09 však toto ujištění nestačí a strana se proto rozhodla svolat mimořádnou schůzi Sněmovny, v tomto roce již třicátou. Jak již ohlásil Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP 09, na schůzi se bude hlavně mluvit, a to proto, aby si ministryně uvědomila, jak nesmyslné ústní podání je.

P.S. Redakce serveru Podnikatel.cz přeje všem čtenářům příjemného apríla.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).