Hlavní navigace

Názory k článku Místo občanky ukazovat mobilní aplikaci? Mladiství i hospodští vymýšlí, jak to obejít

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 2. 2023 11:23

    Jet

    Teda to je zase blbost! Kde je ten prinos? Misto toho, abych vytahl obcanku, kterou mam (musim mit) u sebe, musel bych si nainstalovat nejakou pochybnou aplikaci a jeste se nekde kdovi jak registrovat. Netusim, co je to ta "bankovni identita", ale predpokladam, ze neni nic jednoducheho ani rychleho ji dostat. Ale i kdyz ho budu treba mit. Co je jednodussi - vytahnout penezenku a ukazat obcanku, kterou mam v pruhledne kapsa v penezence, nebo vytahnout telefon, odblokovat ho, najit tu spravnou aplikaci, pockat az se spusti a pak ji ukazat obsluze. Doufajice, ze je v baterce jeste dost energie na to, aby se to stihlo, nez se ten zatraceny telefon vybije.

    I z hlediska prodavajiciho je to neskutecny opruz. Misto toho, aby se naprosto jednoduse podival na datum narozeni a na fotku, jestli souhlasi, tak bude muset mit scanner nebo telefon, kterym precte kod ktery mu nekdo ukaze. Bez moznosti jakymkoliv zpusobem overit, jestli je ten kod platny. Uz vidim cisnika s plnou rukou piv jak druhou rukou nekde po kapsach lovi telefon, odemyka ho, spousti nejakou pochybnou aplikaci a skenuje kod.

    Tohle muze vymyslet jenom nekdo, kdo v zivote nepracoval v hospode.

    Nastesti se me to netyka. Pochybuju, ze by mel nekdo pochybnost o tom, jestli mi je 18.
    Za mych mladych let se kontrola obcanky obchazela celkem jednoduse. Na zadost "ukazte mi obcanku" jsem se zvedl se slovy "moment, mam ji v bunde v satne". Ve 100% pripadu me cisnik s omluvou zase usadil :-). Kdyby ne, nedalo by se nic delat, rekl bych mu, ze jsem ji v bunde nenasel, ze ji asi nemam a pil bych sodovku :-).

  • 2. 2. 2023 14:06

    Pepíček

    Jste to špatně pochopil, není se třeba hned čertit.
    Jedná se totiž pouze o rozšíření možnosti kontroly věkové hranice.
    Takže místo občanky vytáhne mobil. Když se to nebude hodit provoznímu (z jakéhokoliv důvodu), má možnost si vyžádat občanku dotyčného. Pokud se spolu nedomluví, tak provozní alkohol nenaleje a mají útrum oba.
    Nehledal bych v tom opruz pro nikoho, prostě rozšíření možnosti pro oba zúčastněné.
    Zakopaný pes je v této možnosti někde jinde, ale věřím, že si to sedne a společnost i provozní časem zvyknou.

  • 9. 2. 2023 10:53

    Trident

    Nikde neni povinost nosit obcanku fyzicky u sebe. Musite ji pouze mit vystavenu (krom vyjimecnych pripadu ktere tu nechci rozvadet). Coz neni totez.
    Identifikaci treba policistovi muzete ucinit jinym zpusobem. V krajni moznosti mu reknete treba svoje udaje ustne. Idealne mate-li jiny doklad.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).