Hlavní navigace

Narušíte soukromí zaměstnance, uhradíte milion. Sankce hrozí i od inspekce práce

1. 9. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nejen Úřad pro ochranu osobních údajů, ale teď i inspektorát práce může trestat narušení soukromí zaměstnanců. Připomeňte si, jak můžete své lidi kontrolovat.

Změny v trestání za porušení soukromí zaměstnanců přináší novela zákona o inspekci práce, která vstoupila v platnost v polovině letošních prázdnin. 

Od 29. července se mohou zaměstnanci, kteří mají podezření z narušení jejich soukromí ze strany zaměstnavatele, obracet na inspektorát práce. Tato novinka postavení zaměstnance značně ulehčuje. Napříště se už nemusí zdlouhavým způsobem obracet na soud, ale postačí, když podá podnět u místně příslušného inspektorátu práce, vysvětluje Aleš Eppinger, advokát Schaffer & Partner.

Psali jsme: Může zaměstnavatel kontrolovat e-maily a sledovat online aktivitu zaměstnanců?

Podnět inspektorátu lze podat anonymně, ten je pak povinen se věcí zabývat. Z podnětu musí být alespoň shledatelné, jakého zaměstnavatele se týká a co se zaměstnavateli vytýká, říká Veronika Odrobinová, advokátka a spolupracující lektorka 1. VOX.

Brand24

Za narušení soukromí až milion korun

Pokud zaměstnavatel naruší soukromí zaměstnance na pracovišti a ve společných prostorách, hrozí mu nově pokuta až do výše jednoho milionu korun. Pokud poruší svou povinnost informovat zaměstnance o zavedení kontrolních mechanismů na pracovišti, včetně uvedení rozsahu této kontroly a způsobech jejího provádění, může zaplatit až 100 tisíc korun. Postihu se zaměstnavatel nevyhne ani v případě, pokud je zaměstnanec o opatřením informován při podpisu smlouvy.

Psali jsme: Hlídáte areál své firmy a pracoviště kamerami? Pak vás čekají nové povinnosti

Jak může zaměstnavatel kontrolovat své zaměstnance? 

  • Sledování elektronické pošty (zaměstnavatel nemůže bez kvalifikovaného důvodu sledovat obsah, může sledovat jen příchozí a odchozí poštu, její adresáty apod.)
  • Sledování aktivit na internetu v pracovní době na firemním počítači · 
  • Sledování aktivit na sociálních sítích
  • Sledování GPS – osoby, automobilu 
  • Odposlouchávání a nahrávání telefonických hovorů (call linky)
  • Elektronické docházkové systémy 
  • Biometrické docházkové systémy – biometrické údaje jsou citlivé osobní údaje, takže podléhají ještě daleko přísnějšímu režimu 
  • Osobní prohlídky, prohlídky šatních skříněk, prohlídky pracovišti 
  • Kamerové systémy – několik úrovní – fotopasti, systémy nahrávající prázdnou místnost po skončení pracovní doby, běžící systémy bez záznamu, systémy se záznamem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).