Hlavní navigace

GDPR

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů neboli GDPR (General Data Protection Regulation) má za úkol posílit ochranu osobních údajů fyzických osob v Evropské unii a odstranit rozdíly v národních úpravách členských států.

Nařízení Evropské Unie o ochraně osobních údajů zavádí princip takzvané zodpovědnosti, který spočívá v povinnosti správců a zpracovatelů údajů bez ohledu na jejich velikost nebo počet zaměstnanců zavést technická, organizační a procesní opatření za účelem prokázání souladu s principy nařízení.

GDPR začalo v celé EU platit od 25. května 2018

GDPR správcům osobních údajů nařizuje zavedení vhodných technických a organizačních opatření tak, aby zajistili a byli schopni doložit, že zpracování je prováděno v souladu s tímto nařízením.

Povinnost ochrany osobních údajů se podle GDPR vztahuje jak na správce, tak na zpracovatele a za jejich ochranu jsou zodpovědní společně. To platí i v případě, že správce osobní data jen posbírá a pošle zpracovateli.

Odborná poradna pro GDPR ochranu osobních údajů

Ptejte se odborníka v poradně GDPR po praktické stránce

 

Ing. Kamil Beránek

Poradce pro GDPR

Poradce se více než 20 let věnuje bezpečnosti a správě dokumentů a dat ve společnostech. V poradně odpovídá jménem společnosti kanceláře Global Sequr, kde se věnuje problematice procesů pro GDPR.

Problematika osobních údajů podle nového nařízení GDPR

Od účinnosti nařízení o ochraně osobních údajů uplynul necelý měsíc. Přinášíme několik základních rad, pouček a výkladů, které se GDPR týkají.

Jiří Matzner

Včera 0:00
Doba čtení: 5 minut

Zaměstnavatel a záznamy o činnostech zpracování dle GDPR

Většina zaměstnavatelů povede povinně záznamy o činnostech zpracování, přestože se původně hovořilo pouze o velkých firmách.

Dagmar Kučerová

18. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Založil si u vás klientskou kartu? Obratem mu oznamte, jaká data o něm sbíráte

Věrnostní programy, které obchodníci nabízejí, umožňují sběr celé řady údajů. Je nutné zákazníka informovat, jak obchodník data zpracovává.

Jana Knížková

14. 6. 2018 11:09
Doba čtení: 2 minuty

Přináší GDPR podnikatelům nové povinnosti vůči Finanční správě ČR?

Nařízení o ochraně osobních údajů přináší podnikatelům nové povinnosti do řady oblastí. Jak je to ve vztahu k FS? A naopak, mění se něco z pohledu berňáku?

Jana Knížková

13. 6. 2018 9:13
Doba čtení: 1 minuta

Mýty o GDPR: Vše lze sfouknout paušálním souhlasem

Souhlas se zpracováním údajů pro jednotlivé účely? Netřeba, vše stačí sfouknout paušálním souhlasem. To je však mýlka.

Daniel Morávek

12. 6. 2018 12:31
Doba čtení: 2 minuty

Heureka tvrdí, že úřad posvětil u srovnávačů princip opt-out. Není to ale pravda

Ačkoli se Heureka snaží navodit dojem, že ÚOOÚ určil, že princip opt-out je u srovnávačů v souladu s GDPR, úřad ve skutečnosti ještě nerozhodl.

Daniel Morávek

12. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Blíží se termín splátky zálohy na daň. Hrozí sankce, pokud zapomenete?

Jedna ze splátek zálohy na daň musí být zaplacena již za pár dní. Co hrozí, pokud poplatník uhradí splátku později nebo zapomene úplně?

Jana Knížková

11. 6. 2018 10:27
Doba čtení: 2 minuty

Mýty o GDPR: Skoro každá firma musí mít pověřence pro ochranu osobních údajů

Mezi mýty, které se okolo GDPR objevují, patří podle Úřadu pro ochranu osobních údajů i role pověřence.

Daniel Morávek

8. 6. 2018 14:56
Doba čtení: 2 minuty

Na newslettery pro zákazníky není nutný aktivní souhlas, stačí umožnit odmítnutí

Podle stanoviska Úřadu pro ochranu osobních údajů není třeba aktivní souhlas zákazníků se zpracováním osobních údajů pro účely zasílání newsletteru.

Daniel Morávek

7. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

GPS lokalizace ve služebních automobilech. Co na to GDPR?

Obecné nařízení EU se dotkne i monitorování služebních jízd. V některých případech je permanentní kontrola povolena, jindy je nepřípustná.

Dagmar Kučerová

6. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Musíte při přijímání reklamace žádat o souhlas se zpracováním údajů?

Jak jde dohromady odpovědnost za vady, reklamace a GDPR? Zda musíte při převzetí reklamace žádat i souhlas se zpracováním údajů, odpovídáme v poradně.

Redakce

5. 6. 2018 17:23
Doba čtení: 1 minuta

GDPR pro mé blogy jsem vyřešil za jedno odpoledne

Tak jsem snad dokončil vše potřebné ke GDPR pro moje webíky. Nakonec to nebylo složité, jak jsem původně čekal.

Ivan (Drago) Sárközi

5. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Elektronická nebo papírová evidence. Platí pro některou z forem výjimka z GDPR?

Evidence osobních údajů mohou být zpracovány v několika formách. Ať už jde o formu papírovou či elektronickou. Vztahuje se GDPR na všechny formy?

Jana Knížková

4. 6. 2018 11:13
Doba čtení: 2 minuty

Jak je to s GDPR a ohlašováním porušení zabezpečení aneb Co a kdy hlásit

Jednou z povinností spojenou s platností GDPR je ohlašování případů porušení zabezpečení. Zeptali jsme se odborníků, kdy je to nutné a jak na to.

Jana Langerová

4. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

E-shopy stále nemají jasno, stanovisko k GDPR a Heurece bude až příští týden

Úřad pro ochranu osobních údajů stále ještě nevydal stanovisko, zda v rámci GDPR postačuje princip opt-out, který požaduje po e-shopech Heureka.

Daniel Morávek

1. 6. 2018 11:02
Doba čtení: 1 minuta

GDPR ve zdravotnictví: Právo na výmaz neplatí, doktor musí data archivovat

Ochrana osobních dat se vztahuje také na obor zdravotnictví. Porušením může být i hlasitý hovor doktora s pacientem nebo nezajištěná kartotéka.

Redakce

31. 5. 2018 18:45
Doba čtení: 1 minuta

Vytváří si seznamy řemeslníků a automechaniků. Kdy se na ně nevztahuje GDPR?

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů nemá dosah zcela všude. Na které zpracování osobních údajů se nařízení GDPR nevztahuje?

Jana Knížková

30. 5. 2018 19:07
Doba čtení: 2 minuty

Jaké budou sankce při porušení GDPR a lze se nějak bránit?

S řadou nových povinností GDPR zavádí také vysoké pokuty a sankce za jeho porušení. Jak vysoké budou a v jaké míře bude dodržování nařízení prováděno?

Jiří Matzner

30. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jak vysoké jsou sankce, pokud nezaplatíte daň z nemovitých věcí včas?

Na zaplacení daně z nemovitých věcí máte posledních pár dnů. Jaké hrozí pokuty, pokud se s platbou opozdíte nebo ji budete zcela ignorovat?

Jana Knížková

28. 5. 2018 10:32
Doba čtení: 2 minuty

Ukončil ve firmě pracovní poměr. Které údaje o něm může zaměstnavatel uchovat?

Nařízení GDPR pojednává také o právu subjektu údajů na výmaz. Ne vždy je však možné toto právo vyslyšet a údaje musí být uchovány.

Jana Knížková

25. 5. 2018 9:29
Doba čtení: 2 minuty

GDPR je tady. Připravili jsme velký rozcestník změn a novinek, které přináší

Dnešním dnem nabylo účinnosti Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). Připravili jsme velký rozcestník informací.

Daniel Morávek

25. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 9 minut

Nechce být obtěžován telefonáty pro průzkum trhu. Firma musí námitku akceptovat

GDPR zasáhne také do oblasti přímého marketingu. Jestliže bude zákazníkem vyslovena námitka proti zpracování údajů, musí být z databáze vymazán.

Jana Knížková

24. 5. 2018 10:31
Doba čtení: 2 minuty

Heureka se podle odborníků snaží obejít GDPR, e-shopům navíc dala nůž na krk

Heureka trvá navzdory názoru řady odborníků na tom, aby e-shopy po uživatelích nevyžadovaly aktivní souhlas se zpracováním osobních údajů pro účely hodnocení.

Daniel Morávek

24. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Zpracování mzdového účetnictví externí firmou a GDPR

Blíží se 25. květen 2018 a spolu s ním účinnost nařízení GDPR. Zaměstnavatelům, kteří si nechávají zpracovávat účetnictví, přináší další povinnosti.

Dagmar Kučerová

23. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Mějte úspěšný a správný affiliate program. Tady je pár tipů od odborníků

Affiliate marketing je zajímavým marketingovým kanálem, který může pomoci mnoha e-shopům. My vám přinášíme návod, jak jej dělat správně a v souladu s GDPR.

Jana Langerová

23. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Statisíce podnikatelů zastihne GDPR nepřipravené. Kde sehnat potřebné informace?

Statisíce podnikatelů zastihne GDPR, které nabude účinnosti za několik dní, nepřipravené. Přesto není důvod k panice, vše se dá ještě stihnout.

Daniel Morávek

22. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Údaje o platbě daně z nemovitých věcí do datovek, nově je berňák posílá i OSVČ

Majitelům datových schránek teď přichází datové zprávy s informacemi o úhradě dani z nemovitých věcí. Nově také OSVČ, které datovkou disponují.

Jana Knížková

21. 5. 2018 11:18
Doba čtení: 2 minuty

Po výběrovém řízení si ponechali životopisy neúspěšných uchazečů. Co na to GDPR?

Nařízení GDPR se dotkne i oblasti výběrových řízení, kdy jsou předkládány životopisy uchazečů plné osobních dat. Jak naložit s dokumenty neúspěšných kandidátů?

Jana Knížková

17. 5. 2018 14:23
Doba čtení: 2 minuty

Adresa bydliště jednatelů firem v obchodním rejstříku je riziko. Musí zmizet

Asociace malých a středních podniků a živnostníků navrhuje, aby se údaje o bydlišti statutárních orgánů a společníků v obchodním rejstříku staly neveřejné.

Jana Knížková

17. 5. 2018 10:39
Doba čtení: 2 minuty

Jak si správně vytvářet evidenci o zákaznících a jejich objednávkách dle GDPR?

Nařízení GDPR udává jasná pravidla, jak vést evidenci zákazníků. Týká se to firem, které si vytvářejí spisy s kontakty na klienty, s jejich objednávkami atd.

Jana Knížková

16. 5. 2018 14:03
Doba čtení: 2 minuty