Hlavní navigace

Nastoupila na letní brigádu. Musí se obávat, že za ni stát neuhradí pojistné?

24. 7. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Při posouzení situace je důležité, zda student po prázdninách opět nastoupí do školy, či nikoli.

Mají přes léto dlouhé volno, jen ať se snaží a přivydělávají si. Jenže se mezi studenty šíří obava, že by jejich letní brigáda mohla mít vliv na hrazení pojistného, které za ně jako za nezaopatřené dítě hradí stát. 

Otázka z praxe

Je pravda, že když si budu jako studentka přes prázdniny vydělávat na brigádě, tak za mě stát přestane platit pojistné?

Pokud student bezprostředně pokračuje v dalším studiu, bez jakéhokoliv přerušení, má statut nezaopatřeného dítěte, a tudíž nárok na platbu pojistného státem, i v době prázdnin mezi jednotlivými ročníky nebo mezi SŠ a VŠ, a to bez ohledu na skutečnost, je-li v té době výdělečně činný.

Čtěte také: Kdy se u brigád odvádí sociální a zdravotní pojištění?

Případná výdělečná činnost je pro zařazení do kategorie „nezaopatřené dítě“ podstatná, až v momentě, kdy na období po ukončení studia bezprostředně nenavazuje další studium.

Ten, kdo po ukončení střední školy už nebude dál studovat, je „krytý“ do konce školního roku, tj. do 30. 6. příslušného roku, bez ohledu na skutečnost, je-li v té době výdělečně činný, upřesnil Oldřich Tichý, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny. 

V době školních prázdnin, které bezprostředně navazující na skončení studia, je považován za nezaopatřené dítě, pouze když nevykonává po celý kalendářní měsíc výdělečnou činnost ani nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci (výdělečná činnost a nárok na podporu na sebe ani nesmí navazovat tak, že trvají po celý kalendářní měsíc). To se týká jak těch, kteří úspěšně odmaturovali, resp. absolventů střední školy, tak těch neúspěšných, kdy student nevykonal v určeném termínu úspěšně maturitní zkoušku, závěrečnou zkoušku nebo absolutorium a byla mu povolena opravná zkouška, odklad zkoušky či její opakování.

Čtěte také: Musel opustit střední školu, od září nastupuje na učňák. Kdo uhradí pojistné?

Jak je to u vysokoškoláků? 

Vysokoškolští absolventi, kteří už dál nestudují, mají statut nezaopatřeného dítěte po celý kalendářní měsíc, v němž řádně ukončili studium na vysoké škole (bez ohledu na skutečnost, jsou-li v té době výdělečně činní), a dále následující jeden kalendářní měsíc, pokud nevykonávají po celý tento měsíc výdělečnou činnost ani nemají nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

Brigády a pojistné v průběhu roku

Pokud jde o brigády v průběhu roku, mohou si studenti přivydělávat libovolně. Je tu však jedna výjimka. Jedná se o studenty studia dálkového, distančního, večerního nebo kombinovaného na středních školách. Aby student neztratil status nezaopatřeného dítěte a tím pádem nárok na platbu pojistného ze strany státu, nemůže být výdělečně činný a nesmí mít ani nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

U studia na vysokých školách žádné podobné omezení neplatí – statut nezaopatřeného dítěte má student VŠ v bakalářském, magisterském nebo doktorském studijním programu bez ohledu na formu studia (prezenční, distanční nebo jejich kombinaci) a bez ohledu na to, zda je v době takového studia výdělečně činný, uzavírá Tichý. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).