Hlavní navigace

Nejtvrdší daňový oříšek roku: Jednoznačně platba a zvýšení solidární daně

20. 1. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: isifa/Lidové noviny/VIKTOR CHLAD
Čtěte upozornění pro plátce solidární daně. Letošní rok přináší novinky, o kterých je potřeba vědět.

Desítky tisíc lidí letos čeká nová, respektive staronová, daňová povinnost. Musí sami podat přiznání k takzvané milionářské dani. Ti, kterých se solidární zvýšení týká, už na rozdíl od loňského roku nemohou žádat o roční zúčtování zaměstnavatele. Podat daňové přiznání je povinen zaměstnanec, který měl byť v jednom jediném měsíci hrubé příjmy vyšší než 103 536 korun. Hrubý příjem se vypočítává ze mzdy, odměn, náhrad za dovolenou, dále může být zahrnuto auto pro služební nebo soukromé účely a podobně. Ve skutečnosti bude solidární daň platit jen zaměstnanec s ročními hrubými příjmy nad 1 242 432 korun.

Ilustrační obrázek.
Autor: isifa/Lidové noviny/VIKTOR CHLAD

Ilustrační obrázek.

Roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění za zdaňovací období 2013 nelze provést u poplatníka, u kterého byly zálohy, popřípadě jedna záloha na daň v roce 2013 zvýšena o solidární zvýšení daně u záloh podle § 38h zákona o daních z příjmů. Tito poplatníci mají povinnost po skončení roku vypořádat svou daňovou povinnost prostřednictvím daňového přiznání. Povinnost daňového přiznání se také vztahuje na poplatníka s příjmy ze závislé činnosti, u kterého nedošlo k navýšení záloh o solidární zvýšení daně, avšak součet jeho příjmů zahrnovaných do dílčího základu daně ze závislé činnosti za zdaňovací období 2013 je vyšší než 48 násobek průměrné mzdy stanovené podle zákona upravujícího pojistné na sociální zabezpečení, upozorňuje plátce daně z příjmů ze závislé činnosti Petra Petlachová, mluvčí Generálního finančního ředitelství.

dan_z_prijmu

Týká se solidární daň i vás? Jak podat daňové přiznání poradí článek Solidární daň v daňovém přiznání za rok 2013

Termín pro provedení ročního zúčtování záloh a daňového zvýhodnění plátce je nejpozději do 31. 3. 2014 a přeplatky na dani a doplatky na daňovém bonusu se pak vrací nejpozději do 30. 4. 2014. Česká daňový řád umožňuje podat přiznání k dani a zaplatit ji maximálně do pěti pracovních dnů po zmíněném termínu. Poplatník se ale vystavuje pokutě, která se může pohybovat v rozmezí od 200 do 300 000 korun. V případě, že daňové přiznání není podáno vůbec, je tot sankcionováno od 500 korun výš.

Vyplnit daňové přiznání a odevzdat přehled na zdravotní pojišťovnu a Českou správu sociálního zabezpečení zvládne i úplný začátečník. Zkuste to se serverem Podnikatel.cz: Vyřiďte si daně se serverem Podnikatel.cz. Jde to snadno a rychle

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).