Hlavní navigace

O čem pojednává SHA smlouva a kdy je vhodné ji mít?

4. 1. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
SHA je vedlejším ujednáním mezi společníky nebo akcionáři společnosti, které není součástí zakladatelské listiny, společenské smlouvy ani stanov obchodní korporace.

SHA může také velmi efektivně upravovat značné množství otázek týkajících se vztahů mezi společníky, které jsou pro fungování společnosti nepostradatelné. Kdy je dobré tuto smlouvu uzavřít a k čemu vlastně slouží?

O co se jedná? 

Smluvní dohoda mezi společníky (tzv. Shareholders‘ Agreement, SHA) je dokument, který upravuje vztahy mezi společníky nebo akcionáři společnosti. Obsahuje podrobné podmínky týkající se práv a povinností jednotlivých společníků a definuje jejich role, zodpovědnosti a možnosti v rámci společnosti. 

Stranou smlouvy však nemusí být jen společníci, ale také samotná společnost, nebo dokonce třetí osoba, která společníkem není, ale určitým způsobem se na chodu společnosti podílí nebo má zájem do společnosti v budoucnu vstoupit (např. investor). SHA je na rozdíl od zakladatelské listiny nebo společenské smlouvy nepovinným dokumentem. O to je však důležitější, a to zejména u společností, ve kterých figuruje více společníků s odlišnými rolemi (např. zakladatel vs. investor). 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).