Hlavní navigace

Všechny dohody se budou muset od července hlásit úřadům, další změny přijdou v lednu

27. 3. 2024
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek. Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Všechny dohody o provedení práce, tedy i s odměnou pod 10 tisíc korun, bude nutné od července hlásit úřadům. Zároveň ale dojde ke změně systému, který byl schválen v konsolidačním balíčku.

Nově bude možnost stanovit jednu tzv. oznámenou dohodu o provedení práce (DPP), kterou si zaměstnavatel rezervuje u sociálky a u které bude limit pro účast na pojištění ve výši 25 % průměrné mzdy. U ostatních dohod se pak budou platit odvody od limitu 4000 Kč. Tento systém má platit od roku 2025.

Návrh z konsolidačního balíčku nešel realizovat

Úpravy dohod z konsolidačního balíčku nakonec doznají změn ještě předtím, než vůbec nabydou účinnosti. Konsolidační balíček počítal se zavedením dvou limitů, od kterých by nově bylo povinné platit pojistné. První limit měl být stanoven pro dohodu o provedení práce u jednoho zaměstnavatele, a to ve výši 25 % průměrné mzdy. Druhý limit pak pro vznik účasti na pojištění při souběhu více dohod o provedení práce u více zaměstnavatelů, a to ve výši 40 % průměrné mzdy. Pokud by zaměstnanec překročil jeden či druhý limit, musel by odvést pojistné a zpětně by ho za něj musel doplatit i zaměstnavatel. Kromě změny limitů se měla zavést i povinnost evidence všech dohod o provedení práce a příjmů z těchto dohod. Obě změny měly nabýt účinnosti 1. července 2024.

Už během schvalování konsolidačního balíčku však změny u dohod čelily kritice zaměstnavatelů, odborů i expertů. Zákon totiž obsahoval chyby, například v něm chybělo provázání do oblasti zdravotního pojištění. U sociálního pojištění bylo schváleno, že když se překročí souhrnný limit, zaměstnavatel doplatí v náhradním termínu splatnosti pouze tu část pojistného, kterou platí jako zaměstnavatel, a část pojistného, kterou platí zaměstnanec, budou úřady (ČSSZ) vymáhat po zaměstnancích. U zdravotního pojištění však taková úprava nebyla.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).