Hlavní navigace

Oslaví 30 a raději se nechá zaměstnat. Ti mladší mají energie na podnikání dost

4. 7. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Lidé, kterým ještě není třicet, tvoří aktuálně skoro polovinu podnikatelů. Proč je podnikání láká?

Klesající zájem o podnikání je evidentní téměř u všech věkových skupin. Výjimkou jsou právě lidé do 30 let. U nich zájem naopak výrazně roste. 

Jak ukazují data z analýzy společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, zatímco v roce 2010 bylo mezi 85 tisíci novými fyzickými osobami podnikateli pouze 15 tisíc mladých lidí do 30 let, v roce 2017 bylo mezi 58 tisíci novými podnikateli už více než 27 tisíc lidí do 30 let. Počet začínajících mladých podnikatelů tak vzrostl za sedm let o 80 %, zatímco počet nových podnikatelů ve věku od 31 let klesl o více než polovinu. 

Tip: Jak podnikat – průvodce pro začínající podnikatele

Mladí lidé přistupují k práci jinak než jejich rodiče

Mít své jistoty jako zaměstnanec už není úplně žádoucí. Mladí lidé na svou profesní budoucnost nahlížejí jinak. Vztah mladých lidí k podnikání se vyvíjí zcela opačně než u zbytku populace. Počet mladých podnikatelů tak postupně roste, zatímco mezi ostatními skupinami počet začínajících podnikatelů klesá. Čím jsou lidé starší, tím je přitom úpadek zájmu o podnikání zřetelnější, zamýšlí se Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF ‑ Czech Credit Bureau.

Psali jsme dříve: Babička podniká? Proč ne. Zájem o podnikání v důchodovém věku se stále zvyšuje

Brand24

Ve věkové skupině do 30 let začalo v roce 2017 podnikat o 80 % (12 tisíc) více fyzických osob než v roce 2010, ale ve věkové skupině od 31 do 40 let to bylo už o 53 % lidí (18 tisíc) méně než o sedm let dříve. Ve skupině 41–50 let činil pokles 57 % (10 tisíc lidí), ve skupině 51–60 let se počet nových podnikatelů snížil o 63 % a v nejstarší věkové skupině dokonce o 68 %. Při zachování tohoto trendu budou mladí podnikatelé do dvou let tvořit většinu všech nových podnikatelů v České republice.

Ve kterém kraji nejrychleji roste počet mladých podnikatelů?

Ochota mladých lidí podnikat je v jednotlivých krajích značně nerovnoměrná. Je však evidentní, že se všude zvyšuje. V Karlovarském kraji se za sedm let zvýšil počet nových mladých podnikatelů o třetinu, v Jihočeském či Plzeňském kraji potom o polovinu. Naproti tomu v Moravskoslezském kraji se za pouhých sedm let zvýšil 2,5násobně (z 1200 na téměř 3000) a v Jihomoravském kraji vzrostl na dvojnásobek (z 1500 na 3000).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).