Hlavní navigace

OSVČ, které nepodávaly přiznání k dani, musí do konce měsíce podat přehled ČSSZ

3. 7. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podávat přehledy o příjmech a výdajích musí i ty OSVČ, které nepodávaly daňové přiznání. Pojišťovna už tiskopis má, termín pro odevzdání přehledu ČSSZ se blíží.

Konec července je nejzazší termín pro odevzdání přehledů o příjmech a výdajích za rok 2018. Ve středu 31. července musí mít tiskopisy jednotlivé okresní správy sociálního zabezpečení. 

Tento termín se týká osob samostatně výdělečně činných, které nepodávaly daňové přiznání. Možností pro odevzdání přehledu je několik. Je možné s tiskopisem vyrazit na adresu konkrétní okresní správy sociálního zabezpečení osobně, poslat jej poštou nebo využít elektronického podání. 

Česká správa sociálního zabezpečení nabízí vyplnění a zaslání přehledu o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2018 přímo z ePortálu ČSSZ, který podporuje snadné vyplnění automatickými výpočty.

V případě zpoždění není třeba se hned obávat sankcí

Česká správa sociálního zabezpečení podnikatele nejprve upozorní, že přehled nepodal. Pokud by ale podnikatel výzvy ignoroval a přehled nepodal, může dostat pokutu až v řádu desetitisíců korun. ČSSZ může udělit sankci ve výši až 20 000 korun (při opětovném nesplnění povinnosti až 100 000 korun).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).