Hlavní navigace

Pardony a úlevy berňáku se nevztahují na nedoplatky z let před pandemií

21. 1. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Aktuální pardony finanční správy nelze aplikovat na nesplněné povinnosti z let před koronavirovou pandemií. Pokud je poplatník nesplní, berňák je zkontaktuje.

Finanční správa žádá případné opozdilce, kterým v minulosti vznikla povinnost podat daňová přiznání a kteří tak neučinili, a stejně tak měli uhradit případnou daň a peníze stále nezaslali, aby to co nejdříve napravili. Zaměstnanci finanční správy jsou přitom připraveni v mezích, které jim umožňuje zákon, postupovat i v těchto řízeních tak, aby byla zohledněna současná epidemiologická situace.

Pardony a úlevy se nevztahují na vše

Finanční správa upozorňuje, že úlevy a generální pardony, které jsou v současnosti vydávány a které mají za cíl usnadnit daňovým subjektům plnění jejich povinností vzniklých za období ztížené pandemií, nemohou daňovým subjektům „prominout“ povinnosti za roky, které pandemii předcházely.

skoleni_15_4

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Nelze tolerovat, že někteří svoje povinnosti nesplnili například v letech 2017 nebo 2018. To se současnou situací nesouvisí. Proto ti, kteří v minulých letech opomněli podat daňové přiznání a zaplatit, musí být – a budou v průběhu letošního roku kontaktováni finančním úřadem, upozorňuje generální ředitelka úřadu Tatjana Richterová.

Přehled podpor a úlev pro podnikatele

  • Odklad daní pro zavřené či omezené provozy - podnikatelé, jejichž převažující činnost spadá do některého z oborů, na které explicitně míří vládní zákazy, mají nově odloženy do konce roku 2020 všechny úhrady DPH, daní z příjmů a silniční daně, k jejichž splatnosti došlo v období nouzového stavu. Aby k odkladu došlo, musí finanční správě zaslat oznámení, že splňují podmínky generálního pardonu ministryně financí, a to i emailem.

Už v minulosti byly oznámeny tři daňové liberační balíčky. Některé z úlev sice již vypršely, jiné lze stále využít. Stále platí:

  • Loss carryback – zavedl se institut Loss carryback (zpětné působení daňové ztráty) u daně z příjmů jak fyzických, tak právnických osob za rok 2020. Bude ji možné zpětně uplatnit v daňovém přiznání za rok 2019 a 2018.
  • Odklad EET - do roku 2023 není třeba vést EET.
  • Prominutí úroků - automatické prominutí úroku z prodlení a úroku z posečkané částky vzniklých od 12. 3. 2020 do 31. 12. 2020 v případech, kdy bylo správcem daně individuálně povoleno posečkání či úhrada ve splátkách z důvodů souvisejících s koronavirem.
  • Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí – nejprve došlo k faktickému odložení přiznání a platby daně z nabytí nemovitých věcí do konce letošního roku (prominutí sankcí spojených s pozdějším podáním a placením) a následně k jejímu úplnému zrušení.
  • Prominutí správních poplatků - prominutí správního poplatku za podání žádostí na finanční či celní úřad učiněných do konce roku 2020 (žádost o posečkání nebo splátkování daně, žádost o prominutí úroku z prodlení, žádost o prominutí pokuty za nepodání kontrolního hlášení apod.)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).