Hlavní navigace

Pod #EET spadnou od prosince i některé školní jídelny

5. 10. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek
Od 1. prosince budou evidovat tržby restaurace a hotely a také některé školní jídelny. Svoji činnost ukončí až 50 tisíc firem.

Odborníci totiž očekávají, že se naplní scénář z Chorvatska, kde skončilo po zavedení evidence tržeb shodný počet podnikatelů.

Jídlo s sebou? Od prosince EET zatím neplatí

Nově se také ukázalo, že pod evidenci tržeb spadnou některé ze školních jídelen. Obecně se však EET nebude týkat všech gastronomických zařízení. Pokud podnik dodává jídlo s sebou, může být zatím v klidu. Metodická příručka uvádí, že o stravovací službu se bude jednat jen v případě, že bude jídlo servírované v provozovně a k jeho snědení bude mít zákazník přiměřené zázemí, například stoly, židle a podobně. 

V opačném případě má poplatník povinnost přijatou tržbu evidovat až od 1. 3. 2018. Týkat se to bude například zmrzliny v kornoutu, popkornu v krabici nebo párku v rohlíku, vysvětlila Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision.

Příklad z budoucí praxe: Provozovatel obchodu s lahůdkami, stánkový prodej, rozvoz jídla

Je-li v těchto případech jídlo nabízeno takovou formou, že je zabaleno do obalu, tašky, ubrousku, pak se nejedná o stravovací službu, ale vždy o dodání zboží. V takovémto případě bude mít poplatník povinnost tržbu evidovat až od 1. 3. 2018.

Čtěte více: Chcete zjistit, odkdy se vás týká #EET? Dejte si pozor, ať se vám nezamotá hlava

Na evidenci tržeb si ale budou muset dát pozor některé školy, především ty soukromé, které umožňují možnost stravování například seniorům. V Česku je přitom kolem 40 soukromých vysokých škol a stovky soukromých základních a středních škol. Od elektronické evidence tržeb jsou osvobozeny prodeje obědů žákům a učitelům, řada jídelen ale nabízí stravování například důchodcům nebo rodičům na mateřské dovolené. A na ty se elektronická evidence vztahuje, doplnila Štarmanová.

Ta však dodává, že elektronická evidence tržeb se netýká školních jídelen či bufetů, které jsou provozovány příspěvkovou organizací nebo placeny z veřejných peněz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).