Hlavní navigace

Podmínky u osvobození příjmů z prodeje rodinného domu a bytu se zpřísnily

3. 4. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Novela zákona o daních z příjmů přinesla změnu (zpřísnění) podmínek pro možnost uplatnění osvobození příjmů z prodeje rodinného domu nebo bytu.

Přinášíme Týdeník, přehled nejdůležitějších témat za uplynulý týden. Nové články odebírejte také do mailu. Zapněte si newsletter, který můžete odebírat každý den nebo dle volby každý týden. 

Osvobození příjmů z prodeje domu a bytu má jiné podmínky

Týká se to prodeje nemovitosti podmíněného vynaložením získaných prostředků na obstarání vlastní bytové potřeby. A to od zdaňovacího období roku 2021.

Změna podmínek se týká prodeje rodinného domu či jednotky dle § 4 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů.

Pokud prodávající rodinného domu a souvisejícího pozemku nebo jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru, včetně souvisejícího pozemku, v nich měl bydliště bezprostředně před prodejem méně než 2 roky, existují pro nárok na osvobození takového příjmu od daně z příjmů fyzických osob dvě podmínky, a to:

  • použití získaných prostředků na obstarání vlastní bytové potřeby a
  • podání oznámení o získání těchto prostředků poplatníkem správci daně do konce lhůty pro podání daňového přiznání za zdaňovací období, ve kterém k získání prostředků došlo. Za rok 2021 je termín pro podání daňového přiznání 1. dubna 2022, případně 2. května 2022 (je-li přiznání podáváno elektronicky), nebo 1. července 2022 (je-li přiznání podáváno poradcem).

Jestliže poplatník neoznámí tuto skutečnost správci daně do konce zákonné lhůty pro podání přiznání, nemůže osvobození od daně z příjmů použít. Více píšeme v tomto článku.

„Oznámení o nástupu do zaměstnání“ se mění. Od 1. dubna došlo ve formuláři k úpravám

S dubnem přicházejí změny u formuláře, se kterým disponují zaměstnavatelé. Jak připomíná Česká správa sociálního zabezpečení, zaměstnavatelé musí od 1. dubna 2022 používat při nástupu zaměstnance do zaměstnání zakládajícího účast na nemocenském pojištění upravený tiskopis Oznámení o nástupu do zaměstnání – skončení zaměstnání. Důvodem úpravy formuláře je nově sběr údajů pro potřeby Úřadu práce ČR při skončení zaměstnání.

Nový formulář se využívá v případech, kdy k nástupu do zaměstnání či skončení zaměstnání došlo 1. dubna 2022 a později. Původní tiskopis je možné využívat pouze u případů zpětného hlášení nástupu do zaměstnání a skončení zaměstnání před 1. dubna 2022. Podávání tiskopisu je pro zaměstnavatele povinně elektronické. Pokud chcete vědět více, přečtěte si detaily ve velkém souhrnném článku.

Také Velikonoce posunou výplatu důchodů. Které svátky penze zpozdí a které uspíší?

Nejen blížící se Velikonoce posunou výplatu důchodů. Zatímco některé svátky zaslání penzí zpozdí, jiné je urychlí. Některé termíny výplaty starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů letos mění státní svátky. Už na začátku roku došlo k posunu zaslání penzí z 2. na 4. ledna. K dalším změnám dojde během velikonočních svátků.

Důchody, které mají stanovený výplatní termín na čtvrtek (14. dubna 2022), budou vyplaceny s předstihem. Důchody, jejichž výplatní termín připadá na sobotu, budou také vyplaceny o pár dní dříve. Výplatní termín důchodu stanovený na Velikonoční pondělí se naopak zpozdí. Jaké jsou tedy nové termíny? Připravili jsme přehlednou tabulku.

Bez pšenice není pečivo. Jak vidí situaci pekaři a co požadují po vládě?

Ukrajina omezuje vývoz pšenice tak, aby si ponechala zásoby pro vlastní obyvatelstvo, navíc ruští okupanti kradou a zabavují lodě s desítkami tisíc tun pšenice, které jsou určeny na vývoz, a tam teď bude pšenice chybět. Dojde k růstu cen? Zjistili jsme u náhodně vybraných pekáren.

E-shopy čekají nové povinnosti. Jen se neví, od kdy budou platit

V letošním roce je očekáváno několik novinek souvisejících jak s přijetím směrnic Evropské unie, tak s novelami obchodního zákoníku. Tyto změny souvisejí především s ochranou spotřebitele a internetových prodejců se tak samozřejmě dotknou.

Nejdůležitější změny by podle APEKu měly být: při prodeji na online tržišti povinné informování o třetí straně, která prodává, v případě vyhledavačů informace o hlavních parametrech srovnání a jak jsme už psali, pokud obchodník zveřejňuje spotřebitelské recenze, musí informovat, zda a jak zajišťuje, že jde o skutečné spotřebitele. Také dochází k doplnění nekalých obchodních praktik o pořadí výsledků (placená reklama), přeprodej vstupenek získaných automatizovaným prodejem, tvrzení, že recenze jsou od spotřebitelů bez ověření, a zveřejňování falešných recenzí s tím, že spotřebitel poškozený nekalou praktikou má právo na náhradu škody, případně odstoupení od smlouvy nebo slevu z kupní ceny. Další detaily si přečtěte v tomto článku.

Babišův návrh osvobodit naftu od DPH je zmatečný, proti právu EU a s chybami

Poslanci ANO navrhli osvobodit naftu a benzin od DPH. Návrh novely však obsahuje chyby, zmatečné zdůvodnění a navíc je v rozporu s právem EU.

Že návrh není v souladu s evropskými pravidly, ostatně přiznávají v návrhu i poslanci ANO. Babiš, Schillerová a spol. tak navázali na své působení ve vládě, kdy nejprve v rozporu s tuzemským právním řádem schválili rozhodnutím ministryně financí odpuštění DPH na energie a následně podpořili novelu zákona o DPH, která měla zavést osvobození od DPH na energie s nárokem na odpočet daně a která byla v rozporu se směrnicí EU. Celý komentář Daniela Morávka, si přečtěte na tomto odkazu.

Nové články do mailu

Odesíláme každý den nebo každý týden. Odebírejte i zcela nový newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů.

Seriál: Týdeník

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).