Hlavní navigace

Podnikatel se musí registrovat k DPH a chtějí po něm podnikatelský plán. Co teď?

1. 10. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Při dobrovolné registraci k DPH může finanční úřad požadovat podnikatelský plán. Co když jej však požaduje také u povinné registrace?

Podnikatel Ondřej podal registraci k DPH po překročení obratu, což je jedním z povinných kritérií (povinně se plátcem DPH stane osoba uskutečňující ekonomickou činnost překročením obratu 1 milion Kč za předchozích 12 kalendářních měsíců). Po pár dnech mu volala úřednice z finančního úřadu s tím, že po něm chce podnikatelský plán. Ve facebookové skupině se Ondřej zajímal, zda se tato situace také někomu stala, protože jej to zaskočilo.

Zuzana na dotaz reagovala větou, že finanční úřady chtějí leccos, na co nemají právo. Otázka je, jestli to byl opravdu podnikatelský plán, co chtěli. Většinou chtějí doložit, že jste osobou povinnou k dani. A to není totéž, jako když chce po vás banka k úvěru byznys plán, popisuje. Lukáš píše, že když je nedobrovolný plátce DPH, tak se plán nepodává. Pavel zase odpovídá: Je to boj a bohužel ani takové požadavky nejsou dnes něco, co by bylo mimo, přeji hodně štěstí.

Hana vysvětluje, že na to finanční úřad právo má s tím, že je to i v EPO ve formuláři, kde chtějí registraci podložit více doklady jako například seznamem faktur k doložení překročení nebo smlouvami a podobně. Ivo zde radí, že nejde o přehlédnutí a že se úřadům občas něco nezdá (například rychlost dosažení obratu vzhledem ke „stáří“ firmy), nebo je to provázaností subjektů atd. Ale po mně to chtěli i u osoby identifikované. Jsou to občas zlatíčka. Jinak nejde o klasický podnikatelský záměr. Vyplňte si doporučený dotazník k registraci k DPH, doporučuje.

Jak je to s registrací k dani?

Žadatel o registraci musí být osobou povinnou k dani, to znamená, že vykonává nebo bude vykonávat reálnou ekonomickou činnost. To je základní zákonná podmínka registrace k DPH. Doložení této skutečnosti je v praxi individuální i s ohledem na typ ekonomické činnosti a vždy záleží na komplexním vyhodnocení všech okolností správcem daně v konkrétním případě, říká na úvod Lukáš Heřtus z tiskového oddělení Finanční správy ČR.

Povinně se plátcem DPH stane osoba uskutečňující ekonomickou činnost:

  • překročením obratu 1 milion Kč za předchozích 12 kalendářních měsíců,
  • členstvím ve sdružení, kde je některý z členů plátcem DPH,
  • nabytím majetku privatizací nebo prodejem podniku,
  • pokračováním v činnosti po zemřelém plátci,
  • další méně časté příklady jsou uvedeny v zákoně o DPH.

Plátcem se lze stát i dobrovolně. Při splnění určitých podmínek se podnikatel nemusí stát plátcem, nýbrž jen identifikovanou osobou. Podmínky upravuje § 6h zákona o DPH.

Řádné přezkoumání je namístě

Finanční úřady se řídí postupy stanovenými právními předpisy, jako je především daňový řád. Správce daně vždy prověří údaje poskytnuté v přihlášce k registraci k DPH. Deklaruje-li daňový subjekt překročení obratu (tedy jedné z hlavních zákonných podmínek pro registraci k DPH) a vzniknou-li pochybnosti o správnosti údajů v přihlášce k registraci, správce daně vyžaduje doložení pravdivosti daňovým subjektem tvrzených údajů, vysvětluje Lukáš Heřtus. 

Ten dále popisuje, že v praxi bohužel nastaly i situace, kdy daňové subjekty ve snaze se registrovat k DPH deklarovaly fiktivní obrat a ve skutečnosti ekonomickou činnost nevykonávaly. Pokud toto správce daně v průběhu registračního řízení odhalí, registraci k DPH nepřidělí, neboť nejsou naplněny zákonné podmínky registrace. Pokud tedy v některých případech vzniknou pochybnosti o skutečném překročení obratu (tento důvod registrace může být pouze předstírán s cílem získat DPH registraci), je řádné prověření správcem daně namístě. Správce daně postupuje dle vlastního správního uvážení v konkrétním případě, doplňuje Lukáš Heřtus. 

Doložení reálného výkonu ekonomické činnosti je tak možné různými způsoby a podnikatelský plán může být v závislosti na vyhodnocení konkrétního případu jedním z nich, není to však pravidlem ve všech případech. 

Stačí dvě věty?

Po podnikateli Paol'ovi chtěli podnikatelský plán při překročení kvůli obratu úřednice z Prahy 10. Během dvou dnů od dodání bylo zaregistrováno. Napsal jsem to dvěma větami a pohoda, sděluje své zkušenosti. Také podnikatel Jaro radí Ondřejovi, ať si podnikatelský plán nepředstavuje jako něco strašně složitého, ale v podstatě jako popis toho, co dělá. V žádném případě to podle něj není byznys plán jako pro banku. Na finančním úřadě jsem se ptal na formu, rozsah, obsah a pán mi vysvětlil, že jsem z toho víc vystresovaný, než bych měl být. Za dvě hodiny jsem to hodil na papír a poslal, popisuje Jaro. 

Tyto informace potvrzuje i Lukáš Heřtus tím, že předepsaná forma a rozsah podnikatelského plánu pro účely registrace k DPH neexistuje. Žadatel o registraci má podle něj možnost za účelem urychlení registračního procesu dobrovolně doložit Přílohu k přihlášce k registraci k DPH – informaci o ekonomické činnosti (jednotný formulář vydaný Generálním finančním ředitelstvím pro účely celostátního využití). Podle tohoto formuláře může být podnikatelský plán součástí ostatní dokumentace k doložení budoucí ekonomické činnosti, upřesňuje. 

Setkali jste se nějakým podobným požadavkem od úřadů?

Každý podnikatelský plán je jiný

Obecně je při tvorbě podnikatelského plánu potřeba si ujasnit vlastní podnikatelský záměr podnikatele a odpovědět si minimálně na základní otázky: CO, KOMU, JAK, KDE, ZA KOLIK a především PROČ prodávám, a dále tyto myšlenky rozvést hlouběji. Nemá-li totiž podnikatel jasno v základních bodech svého podnikání, velmi těžko se následně sestavuje podnikatelský plán. 

Daně x

Řada podnikatelů začíná opačně, například mají nápad, propadnou víře, že je skvělý, podcení přípravu a rovnou se vrhnou na zpracování podnikatelského plánu, který po nich chce banka nebo investor. Záhy pak zjistí, že vlastně nemají na čem stavět a ve výsledku dokument nemá valnou vypovídací hodnotu, uvádí Marek HabrnalProfiPodnikatelskyPlan.cz

Podle něj s tím souvisí otázka, komu je vznikající podnikatelský plán vlastně určen, kdo jej bude číst a k čemu bude sloužit. Jinak bude vypadat, když bude sloužit jako model podnikání pro samotného podnikatele, jinak když půjde o důležitý dokument při žádosti o financování. Proto by si každý měl vyjasnit, co od podnikatelského plánu očekává a jak s ním bude nakládat. Teprve pak by se měl vrhnout do práce, dodává závěrem. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).